Ето как да си отгледате вкусната и полезна ЦЕЛИНА

4231
Ето как да си отгледате вкусната и полезна ЦЕЛИНА
Снимка: iStock

Тази култура произхожда от средиземноморието, където все още се среща дива целина. Дива целина се среща на Индийския субконтинент, в САЩ и в страните от Африка. Тя предпочита да расте на влажни места.

Отглеждането на целина започва много отдавна. В Древна Гърция например тя се е отглеждала по специален начин и само връхната част е била годна за консумация.

В други части на древния свят тя е била свещено растение. В Римската империя и Древен Египет тя е била използвана за украса на гробници и като възпоменателно ястие.

Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

В Европа целината става популярна през XVIII в., като първо се отглежда като декоративно растение, а по-късно се счита за ядивно растение. Днес тя става все по-популярна с всяка изминала година.

Засаждане и отглеждане на целина

Кореновата целина се засява от разсад в края на февруари, а листната целина - половин месец по-късно. В открита почва разсадът се засажда в началото на май на светло място.

Почвата трябва да е лека, рохкава и хранителна. Най-добра е глинесто-песъчливата и трябва да е неутрална или леко алкална.

Поливайте на всеки 7 дни, като изливате по 5 кофи вода на квадратен метър.

Отглеждане на целината

Размножава се чрез семена. Целината е двугодишно тревисто растение, което достига височина около 1 м с дебела коренова система.

Пролетна градина: Ето кои цветя да засадите през МАЙ

Май месец настъпи и е време да се погрижите за стайните растения и за тези в градината. Улесняваме ви, като предлагаме цветя, които е п...

Културата предпочита влагата и е студоустойчива; покълването на семената се извършва при 3°C, а разсадът се появява при 15°C. Младият разсад може да преживее студове до минус 5°C. Понастоящем се отглеждат три сорта целина: листна, коренова и стъблена целина.

Тъй като вегетационният период е 120-170 дни, целината се отглежда като разсад. Семената на кореновата целина трябва да се засяват 70-75 дни преди засаждане на открито, например в края на февруари. В същото време засадете листната целина след половин месец.

Засаждане на целина в градината

Подготовката преди засяване е от съществено значение, тъй като семената съдържат етерични масла, които силно възпрепятстват набъбването и покълването. В някои случаи първите кълнове се появяват след 20-30 дни.

Семената трябва да се покълнат възможно най-рано, за да могат да покълнат възможно най-скоро. След накисване на семената в кислородна вода в продължение на 24 часа, те се накисват в разтвор на манганов калий (1 %) за 45 минути. След това ги изплакнете обилно с чиста вода и ги подсушете.

Добрата грижа за морковите след засаждане, за да имате БОГАТА реколта

Морковите са често срещан зеленчук в градината, защото е много вкусен и се отглежда лесно. Дори и да сте начинаещ градинар – ще с...

Третираните семена трябва да се разпръснат на тънък слой върху влажна кърпа и да покълнат при 20-22°C.

Вижте колко е полезен чесънът засаден близо до розите

Засейте покълналите семена в сандъчета, които са предварително напълнени с плодородна почва, състояща се от торф, пръст и хумус (3:1:1) и едър пясък.

Добавете 1 чаена лъжичка дървесна пепел и 1 чаена лъжичка карбамид на всеки 10 литра субстрат. Когато семената покълнат, комбинирайте ги с малко пясък и ги засейте в контейнера с навлажнената почвена смес, като направите бразди и ги поставите на разстояние 30-40 мм една от друга.

Семената трябва да се покрият с тънък слой пясък с помощта на сито. След това кутията трябва да се покрие със стъкло или фолио и да се остави на топло място до пресаждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com