Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?

14008
Кои са най-добрите средства за мулчиране на почвата в градината?
Снимка: Архив

Мулчирането на почвата е техника, използвана при агрономическото отглеждане на градински култури за постигане на оптимални условия за растеж на растенията.

Мулчирането служи за защита на почвата за младите растения и е важна функция за зрелите растения. Ролята му е да предпазва растенията от резки температурни промени - да ги държи топли при студен климат и хладни при горещ, да поддържа почвената влага, да спира заплевеляването, да контролира развитието на болести и вредители и да обогатява състава на почвата.

По свой начин мулчирането също така предотвратява образуването на твърда кора върху повърхностния слой на почвата, което улеснява размножаването на дъждовните червеи, спомага за по-нататъшното разрохкване и обогатява почвата с кислород.

Отгледайте дълга реколта от МАЛИНИ с тези градинарски съвети

Въпреки това, за да извършвате мулчирането правилно, трябва да знаете пълния обхват на операцията. Важно е да разберете кои методи за мулчиране са подходящи за различните видове растения и какво можете да очаквате като резултат. Ето кратък преглед на най-често използваните средства за мулчиране.

Зелени растителни остатъци (зелена тор)

Това е един от най-популярните методи за мулчиране на почвата. Този метод е много икономичен и помага за извеждането на добър разсад на открито, без саксии (освен ако не става дума за чушки и домати).

Ръжен зелен тор

Най-подходящи за тази цел са ръжените зелени стъбла, засети през пролетта. Те наторяват младите кълнове на растенията през пролетта. Когато кълновете на зеленчуковата култура станат видими, ръжта може лесно да се отстрани, а образувалите се кичури да се използват за покриване на почвата. Този зелен тор едновременно снабдява почвата с азот. Преди да се използват, те трябва да се изсушат.

Окосена трева

Листата от косенето и плевенето могат да се намерят навсякъде. Те могат да се използват като компост или като мулч за градината. Понякога при косене на картофи се изхвърля суха трева, благодарение на която зеленчуците растат по-добре. Прясната трева не трябва да се използва за мулчиране на тиквички, зеле или краставици, тъй като може да изгние или да мухляса. Тревата също трябва да се използва внимателно преди зимата (в нея могат да се вкоренят и да презимуват вредители).

Дървени стърготини

Как се пресажда дърво в саксия?

Съществуват много видове и сортове дървета, които могат да се отглеждат в саксии. Важното е да ги отглеждате бавно. За растения в сакси...

Използването на стари, кафяви дървени стърготини като мулч увеличава потенциалния добив, намалява необходимостта от поливане и разрохкване на почвата и намалява популацията на плевели. Мулчът от дървени стърготини се използва главно за ягодоплодни култури, особено за ягоди. Под топъл слой от дървени стърготини културите растат по-добре и са по-малко склонни към гниене, тъй като стърготините действат като абсорбент и естествен консервант. Растенията не са изложени на влажна почва и рискът от загниване намалява. Същият материал за мулчиране може да се използва и за растения, които са изложени на особен риск да растат във влажна почва поради загниване.

Найлон и текстил

Найлонът и текстилът се използват за създаване на зимно "сухо одеяло" или за защита на лехите от изпаряващата се влага. Найлоновите покривала също така предпазват от плевели и предотвратяват образуването им. Преди да се покрие с пластмаса, почвата трябва да се навлажни и да се отстранят плевелите. През лятото са подходящи селскостопански влакна или прозрачен найлон, а преди засаждане почвата трябва да се покрие с черен материал. Черната пластмаса може да се постави в края на март, когато плевелите започват да растат; преди да засадите зеленчуците, отстранете корените на плевелите с гребло, тъй като те ще загинат след един месец. Агротекстилът, който пропуска влагата, е идеален за отглеждане на горски плодове. Засадете ягоди в дупките на плата и те ще бъдат плодородни през целия сезон.

Торф

Торфеният мулч е подходящ за повечето градински култури. Той предотвратява отмиването на полезните компоненти и намалява развитието на патогенна бактериална флора в почвата. Торфът не трябва да се отстранява от почвата след прибиране на реколтата. Това е така, защото през следващата година той ще има възможно най-доброто съдържание на хранителни вещества в почвата. Градинарите понякога използват торфа като декоративен пълнеж. Той е подходящ за мулчиране на домати, картофи, патладжани и малини. Почвата под него остава рохкава, запазва влагата и предпазва от вредители и плевели.

Ето кой е правилният начин за това как да направим лехи в градината си

През пролетта е време да оформите лехите, в които се засаждат зеленчуците в градината. Това е важно, тъй като различните видове зеленчу...

Дървесни кори и чипс

Боровата кора и дървесният чипс са подходящи за мулчиране. Върху почвата под тях не растат и не се размножават плевели и паразити. Боровата кора съдържа много фунгициди и предпазва почвата от вредители и насекоми. Можете да използвате кората за мулчиране на рози и други цъфтящи храсти. Дървеният чипс се използва за овлажняване на почвата и позволява на хумуса да се образува по естествен път на мястото. Важно е да се изберат висококачествени дървени стърготини, за да не се подкисели почвата и да не се влоши нейното качество.

Отгледайте си БАМБУК на късмета сами у дома!

Чакъл и камъчета

Често се използват за растения, които са устойчиви на суша и високи температури. Предимството им е, че повишават привлекателността на цветните лехи, особено ако се използват за декоративни цели. Ако обаче камъчетата са варовити, те могат значително да намалят киселинността на почвата на мястото. Дебелината на слоя е до 10 cm.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com