Ето как да засадим градина ДОРИ и през АВГУСТ

4103
Ето как да засадим градина ДОРИ и през АВГУСТ
Снимка: iStock

През август може да има студени нощи и кратки дни, но природата все още е активна. Затова опитните градинари знаят, че това е месецът не само за прибиране на реколтата, но и за засаждане на култури, които все още са готови преди настъпването на студеното време.

Сега помислете кои зеленчуци можете да засадите през август на свободното след прибирането на реколтата място.

За начинаещите градинари: Това са основните грешки, които допускате при отглеждането на разсад домати и пипер

Краят на лятото е най-често срещаното време за засаждане на марули. Те могат да се засаждат на разстояние от 10 до 15 дни. Марулите са особено популярни: За засаждане през август избирайте сортове марули с кратък вегетационен период, обикновено такива, които лесно издържат на облачно време. Марулята е готова за консумация 35-40 дни след засаждането и расте най-добре при 10-15 °C.

Най-доброто растение за отглеждане в края на лятото е руколата, която е устойчива на студ и бързо расте. Добри участъци за засяване са тези, на които преди това са били отглеждани зелен фасул, картофи и тиквички. Когато се прогнозират нощни студове, руколата може да се постави под половин пластмасова бутилка и се смята, че може да оцелее до -7°C. Руколата се нуждае от много вода и не обича гъста сянка.

Спанакът е друг "привърженик" на по-хладния климат с къси дни.

Той може да се засажда при температури между 15 и 19°C. Летните горещини и високите температури ще изчезнат през септември. Спанакът е готов за прибиране 30-35 дни след засаждането, при условие че е добре напоен. Билки като копър, босилек, кориандър, босилек и магданоз могат да се засаждат през лятото и първия месец на есента.

В зависимост от сорта на тези растения, те са готови за консумация 20-40 дни след засаждането.

Има няколко съвета, които можете да използвате, за да получите добра реколта:

- Разтъркайте семената с дланта си, за да създадете микропукнатини. Това действие позволява на растението да покълне по-бързо. След това накиснете семената в топла вода за 2-3 часа или ги накиснете в мляко или стимулатор на растежа.

- Преди засаждане поръсете почвата с азотни и калиеви торове. След това кълновете се появяват след 8-10 дни, а младите стъбла могат да бъдат отрязани след 14-20 дни.

Зелето се засажда през август като втора култура

Това е друга типична августовска култура. В края на лятото могат да се засаждат два вида зеле: бяло и китайско. Препоръчва се за засаждане да се избират бързо растящи сортове. Кълновете трябва да се засаждат на разстояние 20-30 cm един от друг. Семената от бяло зеле трябва да се засяват директно в откритата почва. Браздите трябва да бъдат добре напоявани (4-5 литра вода на m2). Влажната почва позволява на семената да покълнат по-бързо, а първите глави зеле могат да бъдат отрязани в началото на септември. Това зеле обаче не е подходящо за дългосрочно съхранение и се използва в прясно състояние.

В края на лятото са подходящи пак чой или бок чой (да не се бърка с китайското зеле).

Това растение не образува грудки. Оптималната температура през вегетационния период за бок чой е 14-18 °C. Максималният период на зреене е 60 дни.

Ряпа

Всички видове черна ряпа, репички, японска ряпа и китайска ряпа могат да се засаждат в края на лятото. Семената от ряпа е най-добре да се засяват след прибирането на реколтата от краставици, особено ако рохкавата почва е умерено обработена и добре напоена. Ряпата трябва да се засява на разстояние 20-30 cm една от друга, като между лехите трябва да има браздичка от 30-40 cm; когато се засяват през август, някои сортове достигат дължина на корена 35-40 cm. След образуването на клубените ряпата се нуждае от обилно поливане (за предпочитане капково напояване).

Видове маруля: Изберете подходящия за вашата градина

Марулите са сред най-популярните култури за отглеждане, много са вкусни, полезни и лесни за отглеждане. Достатъчно са компактни, за да ...

Цвекло

Червеното цвекло също е подходящо за засяване в края на лятото. Цвеклото се препоръчва там, където е имало картофи.

Репички

От началото до средата на август е най-подходящото време за засяване на репички. Разпръснатата светлина в края на лятото благоприятства растежа на кореноплодните и техния сладък вкус. За узряването са достатъчни 15-20 дни. Проблемът е, че септември, особено след дъжд, може да бъде неочаквано студен. Трябва да се вземат предвид почвените условия в района, където се засяват семената на репичките. Грахът и чесънът се считат за най-добрите предшественици на тази култура. В този случай можете да получите вкусна и богата реколта. Младият разсад от репички не понася температурни скокове или внезапно застудяване.

Лесни за отглеждане цветя от начинаещи градинари

Обичат ли краставиците пълно слънце? Съвети за добра реколта

Добрата грижа за всяко растение ще ви се отблагодари с богата реколта. Освен вода, растенията се нуждаят от светлина. Ако сте решили да...

Общи съвети за подготовка на лехите и засяване на семената през август

Почвата не се нуждае от специална подготовка преди засяването на семената. Повечето семена не могат да покълнат, тъй като микроорганизмите могат да проникнат през сухата кора на горния почвен слой. Затова разсадът трябва да се полее обилно няколко пъти преди засаждането. Семената трябва първо да се накиснат в специален разтвор съгласно инструкциите. Преди засаждането на кореноплодите лехите трябва да се обърнат с мотика. Почвата трябва да е лека и добре проветрена, за да покълнат семената по-бързо.

Не забравяйте да поливате, особено ако времето в края на лятото е горещо и сухо. Преди и за дълъг период от време по време на покълването трябва да има достатъчно влага.Сейте само след като повърхностният слой е изсъхнал малко.

След като засеете, леко притъпчете почвата с ръце или малка мотика. След това полейте внимателно. Имайте предвид, че в горещо време горният почвен слой изсъхва за 10-12 часа.

Ако спазвате тези съвети за сеитба и грижи, през август ще имате добра реколта!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com