Ето как се сади вкусния и полезен КАРФИОЛ

4853
Ето как се сади вкусния и полезен КАРФИОЛ
Снимка: БГНЕС

Най-бързият начин за прибиране на реколтата от карфиол е да го отгледате от разсад.

Подготовка на разсада от карфиол

Засейте семената от края на зимата до края на март, в зависимост от региона. Семената трябва да се загреят при температура 50-55 °C за около два часа. За целта можете да използвате обикновен термос. След това семената се изсушават леко и се засаждат в малки чашки. Можете сами да приготвите почвата (смес от градинска почва, торф, пясък и хумус) или да купите готова почва за разсадник в магазина.

Засаждане и отглеждане на вкусната и страшно полезна РУКОЛА

За да намалите до минимум вероятността от поява на болести първо стерилизирайте почвата във фурната при 60-80°C за 5 минути (не повече!). Тази процедура ще унищожи всички патогени, гъбички и насекоми в почвата. Загряването на почвата за разсад до много по-висока температура ще има обратен ефект. Всички полезни микроорганизми ще бъдат убити и почвата ще стане напълно мъртва.

Сортовете малини, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да имате в градината си

Малините са плод, който вирее добре в хълмисти и планински райони, по склоновете на хладни и влажни климатични райони, обърнати на севе...

Веднага щом разсадът порасне и има два листа, пресадете го в по-голям контейнер, без да го пикирате, докато стане готов за засаждане в земята. Подхранвайте разсада веднъж през вегетационния период. Наторявайте с тор по ваш избор. Поливайте пестеливо и не позволявайте на почвата да стане прекалено влажна или суха.

След като рекултивирате лехата, добавете 1 чаша дървесна пепел, 2-3 кг оборски тор или градински мулч и по 1 с. л. нитрофоска и суперфосфат на квадратен метър зеленчуков участък. След това лехата трябва да се обърне на дълбочина 10-12 cm.

Засейте семената на карфиола, след като премине опасността от измръзване. Отгледаният разсад се прехвърля в подготвената дупка с бучка почва и се задълбочава до първия истински лист. Засаждайте разсада на разстояние 50 см между редовете, 25-30 см между ямките в реда и по следния начин за разсад на постоянно място.

Грижи за карфиола

Карфиолът изисква подходящи грижи. Те обичат много светлина и влага. За да получите добра глава, първо трябва да се уверите, че листата растат добре (10-12 листа). Поливайте редовно и се уверете, че почвата не е пресъхнала.

Очаква ви изобилие от картофи в градината: Условия при засаждане

Картофите са главен герой в почти всяка градина, предпочитани са от градинарите и от кулинарите. Отглеждането им е лесно, стига да спаз...

Първото внасяне на тор трябва да се извърши 10 дни след пресаждането на разсада в почвата. Пригответе тор с микроелементи като бор, молибден, магнезий и манган. След това нанесете два тора в разстояние на 14 дни.

Карфиолът трябва да се тори редовно. Тъй като корените са плитко разположени, те трябва да се разрохкват внимателно, за да не се повредят. Торенето помага и за изравняване на растенията, които често растат нестабилно, наклонени на една страна и с по-силно израснали корени.

Засаждане и отглеждане на ЧЕСЪН - лесно като детска игра!

При правилни грижи и своевременно торене карфиолът рядко боледува. Въпреки това при първите признаци на заболяване могат да се използват фунгицидни разтвори. Що се отнася до гъсениците вредители, най-добре е да ги събирате на ръка, ако са малко на брой.

Ако гъсениците са многобройни, засадете например екстракт от листа на репей (сложете смачкани листа от репей в една трета от кофа, напълнете с топла вода и оставете за един ден). Като превантивна мярка можете да пръскате градинските лехи всяка седмица с отвара от пелин, тютюн или репей, която няма да навреди на растенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com