Ето кои зеленчуци могат да се засаждат до чесъна

11701
Ето кои зеленчуци могат да се засаждат до чесъна
Снимка: Getty Images

Чесънът ежедневно присъства в нашите гозби, а и не само - неговите лечебни свойства също не са никак малко и присъства в различни рецепти от народната медицина. Той е естествен фунгицид, който спомага не само за човешкото здраве, но и за здравето на растенията в градината. Чесънът, засаден в близост до някои плодове и зеленчуци, предпазва от появата на болести, прогонва вредителите и ограничава развитието на патогенна микрофлора. Специалистите посочват за кои култури чесънът е чудесен съсед.

Ето и кои растения ще се радват на компанията на чесъна:

Домати

Доматените храсти биват засегнати от вредители като паякообразни акари, листни въшки, къса мана, краста и др. Благодарение на силния си аромат, чесънът има способността да прогонва тези напасти и следователно да предпази културите. Може да го засадите между отделните храсти или пък на половин метър разстояние от тях в друга леха. 

Три необичайни начина за засяване на краставици

Зеле

Ако искате да предпазите по естествен начин зелето си от кръстоцветни мухи, листни въшки, охлюви, гъсеници и др., то значи е най-подходящо да приложите комбинирано засаждане с чесън. Имайте предвид обаче, че първо трябва да засадите чесъна, да изчакате появата на издънките му и едва тогава да засаждате зелето. Така си подсигурявате получаване на по-здраво зеле. Тук трябва да имате предвид и че чесънът няма да е много едър.

Моркови

Тази комбинация има ползи и за двете страни. Фунгицидите на чесъна ще предпазят морковите от мушици, псилиди и листни въшки, а морковите ще осигурят големината, ароматността и трайността на чесъна. Градинарите съветват да засаждате двете култури успоредно една на друга, а ако нямате място - може да засадите чесъна между морковите.

Картофи

Чесънът спомага на картофите, като го пази от късна мана и колорадски бръмбари, които могат да увредят продукцията. Засадете чесъна между редовете картофи и ще си спестите редица проблеми. Ако искате оптимални резултати, подрязвайте редовно листата на чесъна, като така ще отделя максимално количество естери.

Кога трябва да засадите семената, ако искате да имате страхотна градина

Ягоди

Засадете пролетен чесън между ягодите или до тях, а защо не и да направите сеитбообращение, което на следващата година ще ви се отблагодари с обилна, сочна и богата реколта. Чесънът ще предпази любимия плод от охлюви, листни въшки, мушици, гниене, кърлежи, майски буболечки и т.н.

Зеленолистни зеленчуци

Засадете чесън до магданоз, маруля, мента, спанак, копър, босилек, кориандър и други зеленолистни зеленчуци, за да сте сигурни, че ще получат нужното количество витамин С, сила, големина и сочност. Това е едно от най-ефективните съседства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com