Как да отгледаме аспержи в градината си?

26682
Как да отгледаме аспержи в градината си?
Снимка: iStock

От семена или от разсад, отглеждането на вкусни и здравословни аспержи не е толкова трудно. Нежните издънки на аспержи - първите зелени, които узряват през пролетта - са не само вкусни, но и много здравословни: богати са на витамини от група В, витамин С, калций и желязо, което е особено важно за жените.

Това многогодишно растение отнема около три години, за да узрее напълно и да започне да ни радва с толкова вкусни и нежни издънки. Казваме ви какво трябва да знаете, ако решите да отглеждате аспержи.

Колко са полезни аспержите за сърцето?

Аспержите не са с висока хранителна стойност, но определено са богати на различни микроелементи. Те няма как да ви заситят дългосрочно,...

Как да отглеждаме аспержи от семена

Отглеждането на аспержи от семена отнема повече време и усилия, но е гарантирано. Освен това добивът от такива аспержи е по-висок.

Но засаждането на семена в открита почва при нашия климат не е възможно и все пак трябва да покълнат преди засаждането.

Посейте семената в малки хартиени саксии, поставете ги на слънчев прозорец и поддържайте стайната температура под 25 градуса по Целзий. Когато семената покълнат, поддържайте температурата 15-20 градуса. Разсадът може да достигне 30 см височина и почвата да е затоплена за да няма опасност от замръзване.

Когато се появят малки цветчета, разгледайте ги внимателно. Женските цветове имат добре развити триделни плодници, а мъжките цветчета са по-големи и по-дълги от женските. Изхвърлете всички женски растения. През пролетта на следващата година пресадете мъжките на постоянно място.

А ако германци трябваше да берат аспержите и ягодите по полетата?

Ето, че в Германия отново е регистрирано огнище на Ковид-19 в земеделски регион. Този път заразата тръгва от една ферма за аспержи в се...

Внимателно изберете и подгответе легло за аспержи - тази култура ще заема едно и също място в продължение на 20 или повече години. Може да понася малко сянка, но е по-добре, ако аспержите растат на слънчева страна: тогава растенията ще бъдат по-силни и рискът от заболяване ще бъде сведен до минимум.

Как да засадите издънки от аспержи?

Ако решите да отглеждате аспержи от издънки, тогава купете едногодишни растения: те се вкореняват по-добре и страдат по-малко от шок. Засадете веднага след покупката и ако това не е възможно, увийте корените с мокър памук.

За да засадите аспержи, изкопайте канали с ширина 30 см и дълбочина 15 см в центъра на подготвената леха. Накиснете короните в компост за 20 минути преди засаждането. Поставете издънките в земята на разстояние 45-60 см един от друг, поръсете с пръст 5-7 см. След две седмици добавете още 3-5 см пръст.

Как да мулчирате и поливате аспержите

Често срещани грешки при поливане на растенията в градината

Случва се растенията в домашната ви градина да дават слаба реколта или дори да изсъхват. Най-често това става заради допуснати грешки п...

След плевене нанесете малко мулч, за да задушите плевелите, останали в земята, в противен случай те ще попречат да растат нормално. Поливайте редовно аспержите си през първите две години след засаждането. Докато аспержите зреят, те ще изтласкат повечето плевели и ще поникнат дълги, месести корени дълбоко в земята, така че с течение на времето може да се полива по-рядко. Торете през пролетта и есента чрез подхранване с течен тор (като чаени листа).

През зимата може да покриете лехите с паднали листа или слама, за да предпазите аспержите от студа. През пролетта, преди да се появят първите издънки, отрежете листата, подобни на папрат: в тях може да има яйца на вредители или патогенни бактерии.

Как да берем аспержите

През първите две години не трябва да се събират издънки от аспержи: оставете всички сокове да отидат за образуването на кореновата система. През третата година събирайте леторастите в продължение на четири седмици, а през четвъртата година увеличете този период до осем седмици.

Берете реколтата на всеки три дни в началото на пролетта, тъй като времето се затопля, може да се наложи да берете аспержи два пъти на ден.

Цветето за вашата градина, което мирише на шоколад

Cosmos е род от около 25 вида едногодишни и многогодишни растения от семейство Asteraceae от Мексико. Думата „космос“ произ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

За какво да внимаваме при пръскане на ягоди и малини

Подходящо време за засаждане на краставици в домашната градина

Как да се грижим за Орхидея Дендробиум – ето особеностите

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com