Как да приложим банановата кора при засаждането на орхидея?

5866
Как да приложим банановата кора при засаждането на орхидея?
Снимка: iStock

Орхидеите са красиви и екзотични цветя, но са известни със своите изисквания за грижа. За да се осигури здравословен растеж и буен цъфтеж на тези растения, е необходимо да ги подхранваме правилно. Едно от простите и ефективни решения за това е използването на бананова кора като тор. Банановата кора съдържа важни хранителни вещества, които подпомагат жизнения цикъл на орхидеите.

Важните елементи на банановата кора

Банановата кора съдържа фосфор, калий, азот и магнезий - ключови елементи за здравето на орхидеите. Тези микроелементи играят важна роля в растежа и цъфтежа на цветята. Като се прилагат дозирано, те не предизвикват нежелани ефекти или прекомерно натрупване на тор. Такова подхранване помага на орхидеите да се задържат здрави и да цъфтят обилно.

Знаете ли, че банановата кора е по-полезна от самия банан, ето защо

3 рецепти за използване на банановата кора

Чай от бананова кора

Изсушете банановата кора на слънце, докато се втвърди, след което я смелете на прах. Добавете 1 чаена лъжичка от този прах към 200 мл. кипяща вода. Оставете течността да се охлади и използвайте я за поливане на корените на орхидеите. Този чай от бананова кора съдържа полезни вещества, които ще допълнят хранителните нужди на цветето.

Прах от бананова кора

Нарежете или накъсайте банановата кора на малки парченца и изсушете я. След като кората изсъхне напълно, смелете я на прах, като можете да използвате хаванче или друга съдия. Този прах от бананова кора може да се използва като тор, който да се разпределя върху почвата около корените на орхидеите.

Сложете бананова кора на ходилата си и ще се случи това

Бананова настойка

Вземете кората от 2 банана и залейте я с 2 литра вода. Оставете сместа да постои за 2 дни, след което я прецедете през тензух или сито. Разредете получената настойка с вода в съотношение 1:1 и я използвайте за поливане на орхидеите. Тази настойка от бананова кора предоставя хранителни вещества на цветето и го подпомага да се развива здраво и красиво.

Подхранване на орхидеите: съвети и указания

Правилното подхранване на орхидеите е важно за тяхната здравина и буйен растеж. Ето някои полезни съвети:

- Подхранвайте орхидеите по време на периода на растеж, когато те произвеждат нови листа. Подхранвайте ги на всяко второ поливане, като обръщате специално внимание на растежа на новите листа.

- Не подхранвайте орхидеите, ако листата спрат да растат. В този случай спрете подаването на тор.

- Подхранвайте орхидеите по време на цъфтежа им. За цветята, които сте закупили недавно и още не цъфтят, оставете им време да се адаптират преди да започнете да ги подхранвате, обикновено след 3-4 месеца.

Банановата кора става не само за подхлъзване! Вижте 6 неоспорими ползи от нея 

През есенно-зимния период и през летните жеги, подхранвайте орхидеите не повече от веднъж месечно. При болни, слаби или пресадени растения, не е препоръчително да се извършва подхранване.

Важно е да спазвате правилната дозировка и да не прекалявате с подаването на тор. Подхранването на орхидеите с бананова кора е ефективно и естествено решение, но също така може да се използват и готови торове от магазините. Въпреки това трябва да бъдете внимателни при използването на комерсиални торове, за да не предизвикате прекомерно натрупване на тор и да не нарушите баланса в почвата и корените на растението.

Подхранването на орхидеите е важен аспект от грижата за тях. Използването на бананова кора като тор е просто и ефективно решение, което може да осигури на орхидеите необходимите хранителни вещества за здрав и красив растеж. Следвайки правилата и съветите за подхранване, вие можете да наслаждавате на здрави и буйно цъфтящи орхидеи в дома или градината си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com