Как да увеличим добива на краставици по естествен път

18306
Как да увеличим добива на краставици по естествен път
Снимка: Julia Schwab / Pixabay

За тези, които отглеждат зеленчуците си в домашни условия, винаги стои въпросът какво да направят, за да получат максимално добра реколта. Ако обаче искаме да се радваме само на екологично чисти продукти, трябва да постигнем увеличение на добива само с естествени средства. Краставиците трябва да са вкусни, ароматни, здрави и хрупкави. Всеки градинар използва своите тактики при отглеждането им, които дават желания резултат. Затова ви предлагаме няколко полезни съвети за отглеждане на краставици, които непременно ще ви донесат богата реколта.

1. Обогатете почвата, за да подхраните краставиците 

Засадете краставиците на място, където преди това е имало зеле. Там почвата е щедро обогатена с минерални вещества. Ще насърчите производството на зеленчука, ако преди поставяне на корените му в почвата, в направената дупка подхраните почвата с естествен органичен тор (натрошени яйчни черупки, обелки от плодове и зеленчуци, накиснат хляб, торф, смесен с компост или слама, изсъхнали листа, окосена трева и други).

Не забравяйте периодично да покривате зеленчуковите лехи с хумус или изгнила тор, плява, окосена трева или дървени стърготини (мулчиране). Това предпазва почвата от изсушаване и осигурява "легло" за плодовете.

За да не са горчиви краставиците, първия месец внимателно разкопавайте почвата около растенията на дълбочина 2-3 сантиметра. По-късно направете 2-3 дупки около стъблото и изсипете в тях прясна плодородна почва.

2. Растения, които са подходящи за отглеждане в близост до краставици

Ако имате широко място, може да засадите царевица 1-2 седмици преди краставиците, за да се изкачват по естествените й стъбла. За целта посадете семената от краставица на 50 сантиметра южно от всяко царевично стъбло, така че да имат достатъчно светлина. Близо до тях може да отглеждате също боб и зеле.

3. Подготовка на семената и засяване

Използвайте семена с 2 до 4 години срок на годност. Те стават по-качествени, когато се съхраняват по-дълго време. Растенията, отгледани от тях дават повече плодове. Ако вие сами събирате семената, преди сеитба им направете топлинна обработка, като ги поставите в платнена торбичка и ги закачите над радиатор или печка още в началото на зимата. След 2,5 - 3 месеца на топло се увеличава тяхната производителност. Друг вариант е преди засяването да накиснете семената за 12 часа в изворна или дъждовна вода, затоплена до 25-30 градуса. Може също така да ги изчакате да покълнат в мокри дървени стърготини или торф за около 2 дни.

Засейте по 2 коренчета на 8-10 сантиметра разстояния едно от друго в дупка с дълбочина 2 сантиметра. Разстоянието между растенията в един ред да бъде 25 сантиметра.

4. Премахнете страничните издънки, за да получите по-богата реколта 

Ако се появят много безплодни цветове, направете няколко разреза на върха на основното стъбло, което ще доведе до повторен растеж на странични издънки. Те ще дадат повече женски цветове. Появата им обаче може да се забави, ако се поливат със студена вода, което е особено важно да се избегне в първите дни след поникване и растеж. Затова водата трябва да престои в резервоар, да се нагрее или да се смеси с топла вода, докато стане около 25 градуса.

Научете тайните за отглеждане на богата реколта от моркови

Ако вече сте решили да си отгледате домашни екологично чисти моркови или ви предстои да го направите, е важно да знаете няколко прости ...

Най-ранните краставички отстранете незабавно, без да чакате да пораснат. Това също ще увеличи добивите. Криви плодове като куки или круши се получават, когато на растенията им липсва вода или калий. Заострените плодове с дебела дръжка имат дефицит на азот.

5. Пооливайте краставиците правилно

Краставиците са любители на влагата, но не обичат наводненията. В първия период на растеж и когато нарастват плодовете, те се нуждаят от редовно поливане. Но по време на цъфтежа трябва да се спре поливането в продължение на няколко дни. Изсъхването на почвата ще насърчи появата на женски цветове. Когато краставиците завържат плодове, напояването трябва да се възобнови.

Най-добре е да се поливат, когато слънцето не грее силно - в следобедните часове или вечер, но не твърде късно през нощта или рано сутринта, тъй като е вредно за тях. Напоявайте с хладка вода (не по-малко от 20 градуса) в основата на растенията, без да пръскате листата, в противен случай те пожълтяват. Студената вода провокира кореново гниене. В горещите летни дни поливайте краставиците всеки ден или дори два пъти на ден, при умерени температури - 2-3 пъти седмично, а при облачно време се въздържайте от поливане.

Срещу гниене 2 пъти месечно напоявайте всяко растение с 1/2 литър ярко розов разтвор на калиев перманганат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Листни въшки по розите: Направете спрей, който незабавно ще убие вредителя

Колко често наистина трябва да поливате кактус?

Кои са грешките при вкореняване на мушкато във вода, които често правим?

За какво да внимаваме при вкореняване на резници?

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com