Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави засаждане на роза от резница?

12 април 2024, 18:22 часа

Розата – символ на страната ни, чието масло е признато и прилагано в парфюмерийната индустрия и козметиката по целия свят, е сред предпочитаните от градинарите цветя, тъй като красотата и ароматът ѝ са несравними с тези на много други декоративни растения и храсти.

Ако сте избрали да украсите двора си с царицата на цветята, важно е да знаете как се засаждат розите, както и какви грижи да полагате за тях на всеки един етап на развитието им. Най-често се практикува засаждане на роза от пръчка, като има различни методи за целта.

Как да изберем РОЗИ за цветната градина?

Засаждане на роза от пръчка

Пръчката, наричана още резница, представлява малка част от клон на роза, използван за размножаване на цветето. Повечето градинари ги използват през есента, когато подрязват розите и избират от клоните, приготвени за изхвърляне, подходящи части – здрави, които да вкоренят, за да се радват на повече рози в градината си. Ако ще засаждате рози от резници през есента, изберете качествен материал – здрави клони, незасегнати видимо от вредители или болести, неизсъхнали.

Поинтересувайте се от това каква ще е зимата – ако се очаква да е много студена, най-добре засадете резниците в саксии и ги дръжте в някое помещение. При мека зима те могат да се засадят директно в земята, като през зимните месеци розата ще има достатъчно време да развие добро коренище, ако не замръзне и преживее зимата. За да ѝ помогнете през студените месеци, може да приготвите за любимата роза, засадена в градината, мини оранжерия – отрязана пластмасова бутилка, която да я предпазва от студовете и капризите на времето.

Въпреки че есента е най-добрият момент за засаждане на роза от пръчка, на пазара се предлагат резници и през пролетта, а и не очакваме да имате търпението да изчакате до есента, ако мечтаете за рози сега и веднага. Единствената разлика в начина на засаждане на роза от пръчка през есента и пролетта е свързана с листата на резниците – през есента от резниците се премахват всички листа, а ако садите резници сега – през пролетта, то двете горни листа на резниците не трябва да ги отстранявате.

Освен директно в почвата – в саксия или в земята в градината, резниците може да ги вкорените и във вода. Градинарите с опит поставят в нея няколко капки пресен сок от алое вера, който доказано подпомага образуването на здрави корени и забързва процеса. Ако използвате този начин на вкореняване, имайте предвид, че водата трябва да покрива долната половина на резника. Наблюдавайте и доливайте, ако нивото падне в процеса на вкореняване на розата. При този метод обикновено до 20-30 дни трябва да имате резник с образувал се корен, идеален за засаждане на роза от пръчка.

Какви трябва да бъдат резниците?

Освен здрави, незасегнати от болести и вредители, резниците трябва да са от средната част на клона, тъй като върховете на клоните са твърде тънки за засаждане. Дебелината на резника трябва да е приблизително равна на тази на молив, а подходящата дължина е от 10 до 20 см. Рязането се извършва с остър инструмент, който е дезинфекциран.

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

При засаждане на резниците в подходяща почва в саксия или в земята листата се премахват, а една или две долни пъпки, от които ще се развие корен, съвсем естествено трябва да са под земята – в почвата в градината или в тази в саксията. Десетина дни в този разтвор от вода и алое вера са напълно достатъчни за образуването на корени.

Със сигурност ще ги забележите, дори да сте напълно начинаещи в засаждане на роза от пръчка и в градинарството като цяло. Образуването на корени е ясен знак, че младите ви розички са готови за преместване в градината или пък в саксия, докато укрепнат още малко.

Както виждате, има множество различни начини за засаждане на роза от пръчка. На тези, които нямат опит и не са сигурни с кой ще се справят най-добре и кой метод ще даде оптимални резултати, препоръчваме да експериментират и да се опитат да отгледат рози по няколко различни начини едновременно.

Дори да не се справят с единия и да не даде добър резултат, другите може да се окажат успешни. Така ще си гарантират рози в градината или в дома си, дори да не се справят с някои от методите. След това е нужно да натрупат знания какви грижи изискват розите на следващите етапи от живота си, за да се радват дълги години на красотата и аромата им.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес