Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да засадите картофите

16 април 2024, 09:45 часа

Не само начинаещите градинари, но и тези с опит, обмислят въпроса кога да засадят картофи през пролетта. В крайна сметка климатичните условия през този сезон често са непредсказуеми. 

Най-доброто време за засаждане на картофи

Универсално правило за засаждане на картофи е затоплянето на земята - почвата трябва да има температура от 7 градуса по Целзий или повече. Обикновено, когато листата на брезата цъфтят, земята вече е готова за засаждане. Често този период се пада в средата на април - началото на май. Ранните сортове картофи могат да се засаждат в началото на май, а късните сортове - в средата на май - началото на юни.

Как да засадите картофи през пролетта

Първо трябва да подготвите лехите и самите картофи. На първо място, трябва да изберете сорт - ранен, средно ранен или късен.

Защо опитните градинари винаги засаждат боб до картофите?

Ранните картофи са много вкусни и трябва да се консумират веднага.

От своя страна късните и среднозреещите сортове са подходящи за дългосрочно съхранение.

За засаждане на картофи трябва да изберете място, което е добре затоплено от слънцето. След това трябва да изкопаете парцела и да премахнете плевелите. На всеки квадратен метър е препоръчително да добавите 8-10 килограма компост, хумус или друг тор.

Картофите за засаждане трябва да бъдат покълнали. Необходимо е кълновете да се поставят с дупките нагоре, на дълбочина 10 сантиметра. Между всеки картоф трябва да има разстояние от 30 сантиметра, а между редовете - 70 сантиметра. След това дупките трябва да бъдат заровени.

Не е необходимо да поливате лехите след засаждане, тъй като картофите имат достатъчно влага за първи път. Поливайте веднъж на всеки 7-10 дни, а когато се появят пъпки, поливането трябва да се извършва два пъти седмично.

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес