Кои торове са подходящи за градинските ЯГОДИ и как да ги подхранваме?

8601
Кои торове са подходящи за градинските ЯГОДИ и как да ги подхранваме?
Снимка: iStock/Guliver

Градинските ягоди изискват правилно подхранване, за да постигнат отлични резултати при отглеждането. Правилното торене е от съществено значение, тъй като торът допринася за запълването на хранителните резерви на растенията и гарантира добра реколта всяка година. В този материал ще разгледаме най-подходящите торове за ягодите и кога трябва да ги прилагаме.

Торене през пролетта

В началото на пролетта е важно да приложим азотни, калиеви и фосфорни торове. Трябва да обърнем внимание да не прекормим растенията, защото това може да доведе до изобилна зеленина без достатъчно плодове. Ето някои от подходящите торове за ягодите през пролетта:

1. Оборски тор за ягоди: Този тор е богат на калий, азот, калций, фосфор, цинк, магнезий и бор. Преди употреба, трябва да го оставим да изгние на отделно място. Един ягодов храст се нуждае от около 500 мл оборски тор.

С тези натурални торове гарантирано ще предпазите доматите от болести

2. Дървесна пепел: Пепелта съдържа много полезни вещества, особено калий. Тя помага за образуването на пъпки, предпазва растенията от вредители и болести. Важно е да не я прилагаме заедно с азотни торове.

3. Урея: Уреята, известна още като карбамид, често се използва вместо кравешкия тор. Въпреки това, трябва да запомним, че прекомерното използване на минерални торове е също толкова вредно, колкото и липсата им.

4. Йод: Торът с йод подобрява растежа на храстите, насърчава бързото пъпкуване и образуването на големи плодове.

Торене по време на цъфтеж

Торовете, които прилагаме през пролетта по време на цъфтежа, помагат да намалим броя на празните цветя и да осигурим по-добра реколта. Вот два подходящи тора:

Кога се торят орхидеите? Грижа за красив цъфтеж

1. Борна киселина: Торът с борна киселина увеличава добива, подобрява вкуса на ягодите и им помага да устоят на суша. Често се използва и за предпазване от фитозаболявания.

2. Мая: Маята, въпреки че не е тор, а биодобавка, има положителен ефект върху растенията. Тя стимулира растежа на полезни бактерии, които помагат за разграждането на органичната храна. Можем да я наречем пробиотик за почвата.

3. Калиев перманганат: Този тор предпазва ягодите от множество заболявания, които намаляват реколтата. Въпреки това, защото се счита за силен окислител, трябва да го прилагаме не повече от три пъти на сезон.

Торене по време на плододаване

През този етап е важно да увеличим подхранването с фосфор и калий, и да прекратим прилагането на азотни торове. Ето два тора, подходящи за този период:

Естествени торове за едри и вкусни домати - съвети от професионален градинар

1. Коприва: Плевелът коприва е богат на калий, калций, магнезий и органични киселини. Торът от коприва повишава имунитета на растенията срещу болести и помага за образуването на нови плодове.

2. "Нитроамофоска" пепел и кравешки тор: Комбинацията от органична материя и комплексен тор увеличава реколтата с до 75%. Готовият продукт съдържафосфор, калий и азот, което осигурява на растенията необходимите хранителни вещества.

Торене след прибиране на реколтата

След като ягодите са обрани, важно е да се подготвят за следващата реколта и да се подхранят преди зимата. В края на лятото или началото на септември, преди първата слана, можем да приложим следните торове:

След такова подхранване, ЯГОДИТЕ ще дадат ТРОЙНА реколта

1. Амоняк и йод: Това са добра алтернатива на скъпите торове и имат сходна ефективност с дървесната пепел.

2. Сложен тор: Ако не се доверявате на народните средства, можете да използвате сложен тор. Той съдържа магнезий, бор, калций и сяра, които помагат за развиването на устойчивост на растенията срещу неблагоприятни атмосферни условия.

Правилното торене на градинските ягоди е от съществено значение за постигане на добра реколта. Прилагането на подходящите торове в правилните периоди помага за развитието на здрави и плодородни растения. Ако прилагате правилната грижа, ще се радвате на вкусни и изобилни ягоди от вашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com