Мързеливо садене на картофи - с по-малко усилия по-богата реколта

61858
Мързеливо садене на картофи - с по-малко усилия по-богата реколта
Снимка: iStock

Мързелив начин за отглеждане на перфектни картофи

Засаждане на картофи под слама:

- Дори при силна топлина, картофените клубени са хладни (в края на краищата, ако температурата се повиши над 22 ° C, тогава развитието на клубените се забавя);

- Под слой слама или сено се поддържа постоянна влага и стабилна температура. През деня той не позволява на влагата да се изпари, а през нощта в него се образува конденз поради температурни промени. В резултат на това поливането на картофено поле с този метод се изисква много по-рядко.

- Под подслона на сено се осигурява добър газообмен, растежът на плевелите се потиска, в резултат на което се изключва плевенето.

- След няколко години сламата или сеното ще изгният и сами ще се превърнат в тор, което ще подобри самата структура на почвата.

При засаждане на картофи по този метод е необходимо да се спазват някои условия:

1. Преди да засадите грудки, е необходимо да разхлабите земята. За разхлабване можете да използвате плосък нож. Необходимо е да се разхлабят браздите за засаждане на дълбочина 5 см.

2. За да активирате растежа на посадъчния материал, е необходимо почвата да е влажна. Достатъчно е поливането след засаждане на клубените.

Направете си сами най-добрата тор за картофи - ключът към берекета

3. Необходимо е да се спазва оптималният слой покривен материал. Трябва да се има предвид, че след полагане на слама или сено, след известно време, в резултат на „свиване“, неговият слой ще стане наполовина по-голям. За да не изсъхне почвата, е необходимо да добавите сено след свиване. Твърде голям слой също не трябва да се прави, тъй като под такъв слой почвата ще се затопли за дълго време и разсадът ще покълне през дебел слой за дълго време.

Как да засадите картофи под слама?

Най-лесният начин е да направите бразди на дълбочина 5 см, да поставите грудки в тях и да покриете със слой слама. По-добре е обаче да направите бразди на дълбочина 10 см. След полагането на посадъчния материал ги поръсете със земя с изгнил оборски тор в малък слой и едва след това поставете слама отгоре. В този случай слоят слама може да бъде положен малко по-малко, в резултат на което почвата се затопля по-рано и издънките се появяват по-рано.

В сламата картофите се чувстват страхотно. Можете да събирате картофи без помощта на лопата или други инструменти - буквално с голи ръце. След прибиране на реколтата сламата остава върху орницата - през зимата тя изгнива, догодина нивата ви ще бъде наторена, почвата ще стане мека и рохкава.

Всеки градинар трябва да знае тези 4 златни правила за отглеждане на картофи

Има обаче и недостатъци: ще отнеме много слама.

Ако планирате да преминете от класическия, традиционен начин на отглеждане на картофи към "мързеливия" метод, тогава експертите ви съветват да подготвите правилно почвата за бъдещи картофи.

1. Оплевете района, като премахнете плевелите.

2. Разхлабете мястото, добавете към почвата смес от хумус, торф, дървесна пепел и черупки от яйца и след това засейте обработваемата земя с ръж или овес - това са най-добрите предшественици за картофи. Ръжта, засята преди зимата, ще поникне доста бързо. Не е нужно да правите нищо с него - оставете го за зимата.

3. През пролетта, с топенето на снега, зърнените култури ще продължат да растат. 3 седмици преди датата на засаждане на картофи, растенията трябва да бъдат окосени, зелената част трябва да бъде вградена в почвата, което по-късно ще увеличи плодородните му свойства.

4. След всички извършени процедури върху орницата се маркират лехи и се полага слама - височината на пласта трябва да бъде минимум 30 см. слама, окосени плевели и др.

5. Следващата есен нищо не трябва да се засажда - изгнилата слама от тази година ще играе ролята на тор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Сложете това във водата за поливане на ябълката и реколтата няма да има прибиране

Без химия: 3 начина да защитите лалетата от вредители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com