Най-важните съвети, които трябва да знае всеки начинаещ градинар

11010
Най-важните съвети, които трябва да знае всеки начинаещ градинар
Снимка: iStock/Guliver

Mного градинари прекарват години в учене как правилно да засаждат дървета и храсти. Винаги може да научиш нещо ново и да знаеш повече, но ако имате първия си разсад пред себе си е достатъчно да следвате няколко основни правила. Всяка градинарска култура има свои собствени изисквания към почвата, ямката за засаждане, датите на засаждане и торовете. Нека посочим най-важните съвети, които е добре да знае всеки начинаещ градинар.

Най-често отглеждаме ябълкови и крушови дървета в нашите градини. Тези дървета са познати на повечето начинаещи градинари. За тях е доста лесно да се грижите, а разсадът може да бъде закупен евтино във всеки градински магазин или разсадник. Но дори и тези некапризни дървета, изискват правилно засаждане, защото ако просто изкопаете дупка и сложите дърво в нея - резултатът няма да ви хареса.

З неща, които трябва да направите точно сега в градината

Засаждане на ябълково дърво

Датите на засаждане на ябълкови дървета могат да варират значително в зависимост от вашия регион. Дървото има време да пусне корени и лесно понася зимата.  Когато избирате място за ябълково дърво, не забравяйте, че те цъфтят и опрашват най-добре в слънчеви райони. Що се отнася до почвата - леката глинеста почва би била идеална. При копаене разредете глинеста почва с пясък (2:1), пясъчна почва с хумус и торф (2:1:1). Изберете размерите на ямата според сорта:

  • за високи дървета дълбочината на ямата трябва да бъде 70 см, диаметър 110 см;
  • за средно големи дървета дълбочината на ямата трябва да бъде 60 см, диаметър 100 см;
  • за нискорастящи дървета дълбочината на ямата трябва да бъде 50 см, диаметър 90 см.

Препоръчително е предварително да подготвите яма за разсад, като поставите дъното му с дренаж и подготвите почвената смес за засипване. В допълнение към градинската почва, извадена от ямата, тя трябва да включва 3 кг компост, 100 г суперфосфат, 70 г калиев хлорид, до 1 кг доломитно брашно (за кисела почва). Разпределете тора равномерно върху почвата, разбъркайте.

Какво да направите, за да имате още по-красива есенна градина

Корените на дървото могат да се потопят в глинена каша с добавка на Корневин, да се отстранят засегнатите области от тях, леко да се съкратят, ако не се поберат в ямата. След това забийте кол в центъра на ямата, който в началото ще стане опора за дървото. След това поставете разсада в дупката, разпределете корените и ги напълнете, като натиснете надолу, така че да няма празнини. Дървото трябва незабавно да се полива обилно (3-4 кофи на разсад) и да се мулчира с растителен материал, така че мулчът да не докосва кората.

Как да засадите череши?

Препоръчително е да закупите разсад от череши и да ги засадите в земята през пролетта преди листата да се отворят по тях. За засаждане трябва да изберете място, защитено от вятъра, например близо до оградата на къщата ви, където се натрупва сняг през зимата. Черешата не обича преовлажняване и предпочита леки почви с неутрална реакция.

Изкопава се дупка за череши с дълбочина 50 см и диаметър 80-90 см. Към извадената от нея почва се добавят 3-4 кг компост, 1,5 чаши пепел, 100 г суперфосфат и се разбърква. След това в дупката се забива колче и се изсипва малък хълм пръст. По него се изправят корените на разсада, които след това се поръсват с пръст и се притискат, така че да няма празнини в почвата.

След това разсадът се полива с кофа вода и ямата се запълва напълно. Важно е кореновата шийка на разсада да остане на нивото на земята и да не се покрива. След засаждането черешовият разсад се прикрепя към колче и е добре да се уверите, че почвата под него няма да изсъхне през следващите няколко седмици и ще остане влажна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com