Никога НЕ засаждайте това до картофите, за да не останете без реколта

7605
Никога НЕ засаждайте това до картофите, за да не останете без реколта
Снимка: iStock

Опитните градинари знаят, че между редовете с картофи може да се засадят други растения. В допълнение, това ще бъде интелигентно решение за използване на пространството. Но в случая е важно да се изберете правилните култури. Ако изберете грешните съседи за картофите, можете да загубите реколтата и на двете култури.

Картофът е растение, което консумира много хранителни вещества от почвата. И ако засадите култури наблизо, които също изискват голямо количество хранителни вещества, тогава те ще започнат да се „съревновават“ за минерали.

Какво не може да се засажда близо до картофи?

На първо място това са други представители, принадлежащи към същото семейство. Те не трябва да се засаждат до зеленчука, защото имат общи болести и неприятели. И ако една култура се разболее, тогава болестта може да се разпространи в съседната култура.

При засаждане на картофи сложете това в дупката, за да е богата реколтата им

Ето защо в близост до картофите трябва да избягвате да засаждате домати, патладжани, сладки и люти чушки, тютюн. Ягодите не трябва да се засаждат наблизо. Това растение страда от сиво гниене и може да зарази картофите с това заболяване. Може също така да привлече теления червей, добре познат вредител във всяка градина.

Също така не се препоръчва да се засажда слънчоглед. Ако го отглеждате до картофите, това ще изтощи почвата и ще я направи по-малко продуктивна. Също така, до такъв съсед, картофите определено няма да получат достатъчно количество светлина.

Друг зеленчук, който опитните градинари не препоръчват да отглеждате до картофи, са краставиците. Те, подобно на тиквичките, могат да заразят картофите с късна болест. Освен това тези зеленчуци могат да растат и нашироко и много бързо ще заемат пространството между редовете картофи.

ГКлючът към успешната реколта от картофи се крие в правилното засаждане. Най-добре е да засадите грудки в райони, където преди това растат бобови растения, тикви, зеле, тиквички и краставици. Засаждането на картофи на едно и също място в продължение на няколко сезона подред може да доведе до изчерпване на почвата, като по този начин причини болести, характерни за културите от това семейство.

Също така е важно да изберете добре осветено, слънчево място. Първо внимателно изкопайте почвата с помощта на лопата, като раздробите буците пръст и изхвърлите камъните.

След това на всеки квадратен метър площ добавете 8-10 кг угнил оборски тор или компост, 30 гр амониева селитра, 45 гр суперфосфат и 25 гр калиев сулфат. Ако вашата градина има тежка глинеста почва, добавете още 10-литрова кофа с пясък.

След това трябва отново да изкопаете лехите, но на по-малка дълбочина - 12–15 см, след което разрохкайте повърхността на почвата с гребло.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com