Осите ще заобикалят градината ви, ако напръскате с това

40622
Осите ще заобикалят градината ви, ако напръскате с това
Снимка: Victoria Islas / Pixabay

Осите помагат за опрашването на цветята и контрола на насекомите, но бързо могат да се превърнат в нежелани гости, когато са близо до дома или градината. Те са упорити, а освен това са опасни за хората с алергии. Ако около вас има гнездо на оси, вероятно се чудите как може да се справите с тях и да предотвратите завръщането им. Предлагаме ви 5 лесни метода за прогонване на осите и избягване на техните бъдещи посещения.

1. Разтвори за пръскане

Етерично масло от мента

Осите не понасят аромата на ментата, затова може да използвате разтвор с етеричен екстракт. Ако вече се е сформирало гнездо, напръскайте със смес от 1 супена лъжица ментово масло и 500 милилитра вода. Опитайте да покриете цялото гнездо с течността. Може да добавите 2 супени лъжици течен сапун, за да може разтвора да се задържи по-лесно върху повърхността. Ако има определено място, откъдето осите влизат в дома ви, напръскайте зоната с масло от мента, за да ги отблъснете.

8 правила за обилен цъфтеж на мушкатото

Сапунена вода

Това е един от класическите методи за справяне с оси. Пригответе разтвор от 1-2 супени лъжици течен сапун и 250 милилитра гореща вода. Със сместа може да пръскате осите или цялото гнездо, но е добре да го направите вечер.

2. Капани

Капан от бутилка

Лесно може да направите капан за оси от голяма бутилка за безалкохолно. Срежете я на две, след което вземете горната част и я обърнете с гърлото надолу. Поставете я в долната половина, като ги прикрепите една към друга с тиксо. На дъното на капана сложете вода със захар или сладка напитка. По повърхността, водеща към гърлото, нанесете малко олио, за да бъде по-хлъзгава. Накрая закачете капана на място, откъдето осите често минават. Примамени от сладкия аромат, те влизат в капана, но не могат да се върнат обратно.

В ранния стадий на заселване популацията на осите е малка и може да я контролирате с помощта на лепящи ленти или листи. Закачете ги близо до гнездото или върху хоризонтални повърхности, където обикновено кацат.

3. Инсектициди

Може да използвате и конвенционален препарат против оси, като обърнете внимание в каква пропорция е нужно да се разтвори и колко често трябва да се прилага. Когато използвате върху гнездото, е препоръчително е да го направите вечер, защото тогава те са по-малко активни.

Придържайте се към тези правила и орхидеите ще цъфтят целогодишно

4. Подземни гнезда

Ако осите са си направили гнездо в земята, наблюдавайте къде са местата, които използват за вход. През нощта пригответе кана с вряла вода и залейте изходите. След това затрупайте с пръст. Добре е да носите дрехи, които ви покриват и могат да ви предпазят от ужилване.

Листата на доматите се свиват? Ето как да се справите!

Ако листата на доматите са усукани или свити, причините могат да са екологични, химически или биологични. Понякога всички листа на раст...

5. Превенция

Репелент от цветя

Ароматът на някои растения отблъсква осите, затова може да ги разположите стратегически в градината и на прозорците. Подходящи са цветя като мента, мащерка, цитронела, евкалипт, лимонена трева и пелин.

Плашило за оси и стършели

В ранното начало на лятото може да използвате плашило под формата на изкуствено гнездо. Закачете няколко такива в двора си, за да обезкуражите заселването на нови колонии от оси. Можете да ги намерите в хипермаркетите със секция за градина, както и онлайн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com