Отглеждане на розови храсти: Съвети за начинаещи градинари

10897
Отглеждане на розови храсти: Съвети за начинаещи градинари
Снимка: БГНЕС

Няма нищо по-хубаво от това да създадете красива розова градина у дома със собствени усилия. За начинаещите градинари може да им изглежда трудно, но с добри съвети и с последователност – ще се радвате на чудесна гледка.

Условита, които ще осигурите на розите са от съществено значение за вашия успех. Когато отглеждате рози, е важно да изберете място, което получава поне шест часа слънце всеки ден. Почвата трябва да е плодородна и добре дренирана. Научете повече за почвата си, преди да предприемете засаждане и я подхранете, ако е необходимо.

Засадете спящи рози в началото на пролетта или есента. Саксийните растения могат да се засаждат по всяко време между пролетта и есента, но за предпочитане е пролетта.

Подрязване на розите: Основни съвети от опитните градинари

И розовите храсти с гол корен, и саксийните розови храсти трябва да бъдат засадени на около 60 см дълбочина, като дупката е достатъчно голяма, за да побере корените. Запълнете дупката с пръст, като добавите малко добре угнил оборски тор и полейте обилно. Насипете допълнителна почва около основата на растението.

Как да се грижим за розите?

След като сте спазили условията при засаждане успешно, време е и да се погрижите за вашите растения. Грижата за розовите храсти е важна за цялостното им здраве и жизненост, особено що се отнася до поливането.

Розите се нуждаят от добро поливане през целия вегетационен период, като се започне през пролетта или след пролетното засаждане. Поливането отгоре е подходящо преди началото на нов растеж, но е по-добре да поливане директно почвата, като се използват маркучи за накисване или подобни средства.

ТОП 5 съвета за поддържане на красиви розови храсти

Розовите храсти са много податливи на гъбични заболявания, като черни петна и брашнеста мана, особено когато листата им се поддържат твърде влажни.

През пролетта прилагайте тор за рози, като следвате упътването на опаковката. С добавянето на добре угнил оборски тор всяка пролет, това обикновено е достатъчно. Мулчирането на вашия розов храст ще ви помогне да запазите влагата и може също да предложи известна защита през зимата.

Добрите условия и правилната грижа за вашите рози ще ви донесе много красота и приятен аромат, така че не се колебайте да опитате градинарските си умения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com