През август задължително правете това, за да предпазите растенията от сигурна смърт

10488
През август задължително правете това, за да предпазите растенията от сигурна смърт
Снимка: Архив

Когато времето навън е слънчево и много топло, обичаме да прекарваме дните си навън в градината. Най-накрая можем наистина да се насладим на дворовете и тревните площи, но, разбира се, жегата носи и някои негативни аспекти. Настъпва суша и това означава, че тревата ви може да започне да изглежда доста суха и кафява. Имате ли проблеми да я поддържате правилно в тази жега?

Подготвили сме ви 7 съвета, които ще ви помогнат да поддържате тревата си правилно:

Процес на растеж

На първо място, много хора смятат, че трябва да поливат тревата си по-често в топло време, отколкото по време на студено време. Според експерти по тревни площи това не е вярно, защото всичко е свързано с процеса на растеж на тревата. Поради студа през зимата целият процес на растеж на тревата спира, което прави поливането на тревата ненужно през зимата. Но ето и едно неочаквано нещо - процесът на растеж спира също и при температури над 25 градуса по Целзий. Това означава, че не трябва да напоявате тревата си много често по време на гореща вълна. Най-добрият период за напояване на тревата е през пролетта, когато температурата на почвата започва да се повишава. По това време растенията започват да покълват. Най-добрата температура за растеж е между 14 и 22 градуса по Целзий.

Лупа

Истината е, че не бива да поливате тревата си, когато слънцето е излязло. Капките вода действат като лупа върху тревата. Въпреки че тревата е жилава и може да се справи с много неща, слънцето може да нанесе щети на други растения и листа, веднага щом са покрити с вода.

Пръскане всеки ден

Много хора смятат, че е най-добре да поливат моравата си всеки ден по време на топло време. Това не е така, тъй като е най-добре да не се полива толкова често. Не го поливайте всеки ден, а вместо това оставете пръскачката да работи малко по-дълго, когато я включите (около 30 минути). Тревата ще бъде напоена правилно и така няма да се налага да поливате моравата няколко дни след това.

Ниско налягане

Най-добре е да напоявате тревата си с ниско водно налягане. Това е така, защото ниското водно налягане, подобно на вида водно налягане от дъждовен душ или пръскачка, имитира природните процеси. Тревата определено се повлиява добре от това.

Подготовка

Вярно е, че е най-добре да подготвите моравата си преди гореща вълна. Около 14 дни преди да удари горещото време, трябва да започнете да поливате тревата малко повече. Ще бъде късно, ако започнете да поливате тревата си, когато горещата вълна вече е започнала. Разбира се, трудността тук е, че обикновено не знаете 14 дни предварително кога ще настъпи. Въпреки това, ако напоявате тревата си дълго и правилно, ще забележите, че ще бъде по-лесно да се поддържа по време на горещо време.

Последвах тези съвети и доматите ми зреят както никога

Доматите от магазина в повечето случаи не могат да се доближат по вкус и сладост до тези, които може да си отгледате сами у дома. Но им...

„Мързелива“ трева

Тревата може да „мързелува“, ако я поливате твърде често и й давате само малко вода. Това е така, защото корените на растенията се скупчват на едно място, което е най-удобно за тях. Ако напоявате тревата малко всеки ден, водата ще остане върху почвата и няма да се налага корените да се вкопават надълбоко, за да търсят вода. Ако пръскате дълго и правилно, но не толкова често, почвата ще се напои правилно и корените ще растат по-надълбоко. В крайна сметка това е по-добре, защото по този начин се развива по-здрава коренова система.

Жълта трева

Не е задължително жълтият цвят на тревата да означава, че тя умира. Всъщност тревата може да се справи без вода доста време. Ако тревата почернее тогава всъщност умира. Жълтият цвят и подобна на сено структура не индикират сериозен проблем с тревата, защото когато започне да вали отново, тя ще порасне неравномерно. По този начин някои части от тревата ще станат зелени, а други ще станат жълти. С малко търпение вашата морава ще се върне към равномерния си зелен цвят.

Така че често можете просто да оставите тревата си без особена поддръжка по време на горещ период. Вместо това се съсредоточете върху другите растения във вашата градина, защото те имат нужда от допълнително внимание и вода по време на тази постоянна топлина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

За богата реколта от сладък и месест пипер НЕ правете тези грешки

Как да отгледате разсад от патладжан за богата реколта

Най-добрият тор за едри и сладки моркови се приготвя така

Преди да засадите лука, накиснете го в това, за да е богата реколтата

Подкиселяване на почвата в градината - ето как се прави

На метър от прозореца: 5 златни правила за грижа за хортензии в саксия

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

Подготовка на градината за пролетта: Ето какво да не пропускате

Ползи от подрязването в градината и на какво да се спрете през МАРТ

Може да подрежете ТЕЗИ растения през март

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com