Приложението на амоняк в градината - къде можем да сгрешим

3824
Приложението на амоняк в градината - къде можем да сгрешим
Снимка: iStock

Амонякът е изключително концентриран източник на азот, който може да допринесе за успешното развитие на вашата градина. Въпреки това трябва да бъдете внимателни при неговото използване, тъй като неправилното приложение може да доведе до негативни последици както за растенията, така и за околната среда.

Важен аспект

Най-важният аспект при използването на амоняк в градината ви е да следвате правилните методи и пропорции. Амонякът може да бъде полезен както за кореново, така и за листно подхранване, но е необходимо да се спазват някои препоръки, за да се избегнат потенциалните опасности.

Подхранване на доматите с амоняк - тайната за здрави и защитени растения

Подхранване и борба с вредители

Един от ключовите аспекти при използването на амоняк в градината е неговата роля в кореновото и листното подхранване. Този вид тор се отличава с бърз ефект, който може да бъде забелязан след 2-3 дни след неговото приложение.

Освен това, амонякът може да се използва и за контрол на вредители. Този продукт отделя специфичен мирис, който отблъсква насекомите. Редовното обработване на листата с амонячен разтвор може да помогне за поддържането на градината ви защитена от вредители.

Само половин лъжица от това ще съживи дори най-изсъхналия разсад

Опасности и предпазни мерки

Важно е да се има предвид, че амонякът е токсичен за растенията, животните и хората. Той може да доведе до увреждане на листата и кореновата система, както и до натрупване на нитрати в плодовете. Този факт подчертава необходимостта от внимателно приложение и спазване на предпазни мерки.

Правилно използване

Приложението на амоняк трябва да се извършва на добре навлажнена почва, за да се избегне изгаряне на корените на растенията. Важно е също така да се има предвид, че използването на амоняк в оранжерии е забранено поради вредата, която може да причини на околната среда и хората в този затворен пространствен контекст.

Ето как правилно да използвате амоняк в градината си

Рецепта за борба с вредители

За контрол на вредители като листни въшки и охлюви можете да приложите следната рецепта: смесете 10 литра вода с 50 мл амоняк. За да се предотврати бързото изпаряване на амоняка, добавете 150 грама сапун за пране към разтвора. Този метод ще ви помогне да поддържате градината си свободна от нежелани вредители.

Използването на амоняк в градинарството може да бъде полезно, но трябва да се следват правилните методи и да се спазват предпазни мерки. Необходимо е да се има предвид, че амонякът е токсичен и неговото неправилно използване може да доведе до сериозни проблеми. Спазвайки препоръките за приложение и съхранение, можете да се възползвате максимално от положителните му свойства и да поддържате вашата градина в оптимално състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com