Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръскайте краставиците 2 пъти в месеца с това и листата им няма да пожълтяват

23 юни 2024, 16:11 часа

Повечето любители градинари не знаят какво да правят, ако листата на краставиците започнат да пожълтяват. Един обикновен разтвор ще ви помогне да се справите с проблема. Достатъчно е да го използвате 2 пъти в месеца. Достатъчно е да приготвите този разтвор и да напръскате растенията, като третирате всеки лист - ще забравите за пожълтяването завинаги.

Разтвор против пожълтяване на листата на краставиците

За да го приготвите, ще са ви необходими следните съставки:

  • хляб - 1 бр. (може  и изсъхнал);
  • йод - 10 капки;
  • настърган катранен сапун - 1 чаена лъжичка;
  • вода - 10 литра;

Най-добрият тор за рекордна реколта от краставици е този

Процедура за приготвяне и употреба на разтвора:

  1. От вечерта накиснете един хляб в кофа с вода, а на сутринта го разбъркайе сместа добре.
  2. Добавете няколко капки йод и лъжица катранен сапун.
  3. Напръскайте краставиците с получения разтвор, остатъка съхранявайте в херметически затворена бутилка в мазето.

Третирайте краставици с този разтвор веднъж на всеки 2 седмици. Растенията ще дават плодове до есента и ще забравите за пожълтяването на листата след първото третиране.

Листата на краставицата могат да пожълтяват поради неспазване на режима на поливане, небалансирано хранене, слънчево изгаряне, болести, вредители и увреждане на кореновата система.

Подхранване на краставици

Краставиците, както всички растения, се нуждаят от торене. Препоръчва се използването на торове за подхранване в корена - тяхната ефективност е много по-висока поради бързото проникване на веществата в кореновата система. Листното подхранване (пръскане) е важно за предотвратяване на болести и разпространение на насекоми.

За подхранване на краставиците може да се използва и йод. В допълнение към мощния си антисептичен ефект, йодът, дори в малки количества, ускорява метаболизма и стимулира растежа на растенията, повишава добива и вкуса на плодовете и насърчава натрупването на витамин С. За подхранване добавете няколко капки от продукта към утаената вода за напояване. Поливането на краставици с йод също е превантивна мярка срещу развитието на брашнеста мана и кореново гниене.

Йодът може да се използва с мляко или суроватка. За да направите това, разтворете 30 капки алкохолен йод и 1 литър мляко в кофа с вода и оставете да се влива. Поливането на краставици с мляко и йод се извършва на всеки 10-14 дни.

Суроватката също е полезна за торене на краставици. Тя съдържа фосфор, калий и азот, които допринасят за плодородието на почвата, както и голям брой лактобактерии - основни компоненти на млечните продукти - помагат в борбата с паразитните гъбички (патогени на брашнеста мана, късна болест). Ето защо е препоръчително да оплодите краставиците със суроватка няколко пъти на сезон. За целта 1 част от нея се разрежда в 5 части вода.

Доматите и краставиците ще растат по-бързо, ако ги поливате с това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес