Ранните домати са лесни за отглеждане с ТЕЗИ хитри градинарски съвети

10521
Ранните домати са лесни за отглеждане с ТЕЗИ хитри градинарски съвети
Снимка: Pixabay

Доматите са един от най-популярните зеленчуци. Днес доматите се предлагат през цялата година. Но нищо не може да се сравни с първите узрели домати от собствената ви градина. Ако искате да имате домати в градината си възможно най-скоро, трябва да изберете правилните раннозреещи сортове и да знаете как да ги отглеждате.

Списъкът с ранни сортове домати се актуализира всяка година. Тази група включва всички сортове, които узряват за по-малко от 100 дни.

Най-добрите съвети за засаждане на ДОМАТИ за НАЧИНАЕЩИ

Рецепта само с ТРИ съставки, които ще съживят и най-загиналото цвете в дома ви

Растенията внасят повече аромат, цвят и красота в дома. Богатото им разнообразие е част от дома, независимо дали в кухнята, банята, дет...

Отглеждане на разсад от ранни домати за засяване на открито

Ако семената от ранни домати се засеят директно в почвата, те ще бъдат прибрани през август и е малко вероятно да се квалифицират като ранни домати. Поради тази причина повечето ранни сортове в умерения климат се отглеждат като разсад. Датата на засяването им се определя от местните климатични и метеорологични условия.

Ако следвате общите препоръки, най-доброто време за засяване на семена от ранни домати е от средата на март до средата на април. Тези разсади не се нуждаят от допълнителна светлина и са готови за засаждане на открито след 45-60 дни. Обикновено това е от средата на май до началото на юни. Ранните сортове узряват между последните 10 дни на юни и вторите 10 дни на юли.

Така че, сеете ранни домати и датата на узряване обикновено е написана на опаковката. Ако не е изписан, можете да намерите описание на сорта в интернет. Раннозреещите сортове са тези, които узряват между 80 и 110 дни след покълването.

За да получите силен разсад, ще трябва да извършите процес на стратификация. Това означава, че трябва да държите семената на хладно място при температура 8-12°C в продължение на една седмица. Може да се използва хладилник. След това накиснете семената на доматите върху влажна кърпа или подобна повърхност, преди да ги засадите; на третия ден накиснатите семена са набъбнали добре и тъкмо започват да покълват. Поставете ги обратно на горния рафт на хладилника за една седмица; след една седмица извадете втвърдените семена, засадете ги във влажна почва, покрийте ги с прозрачен капак или пластмаса и ги поставете на топло място (20-25°C), за да покълнат. Проветрявайте помещението всеки ден, за да предотвратите образуването на мухъл по повърхността.

Тези билки са толкова лесни за гледане, че можете да си ги отглеждате и в малкия апартамент

Много хора не могат да отглеждат сами пресни зеленчуци поради липса на обработваема земя. Въпреки това няма нужда да се отчайвате. Има ...

Веднага щом разсадът започне да покълва, поставете контейнера на добре осветено място. Доматите обикновено покълват заедно; след ден-два целият съд ще бъде пълен с кълнове. След това можете да ги поставите обратно на хладно, но много светло място. През първия месец ги отглеждайте на добре осветено място поне по 11-12 часа на ден. Температурата трябва да се поддържа под 18-20°C през деня и 8-12°C през нощта.

Как да отгледаме най-красивата и ароматна МАГНОЛИЯ

При тези условия леторастите няма да растат нагоре и ще дадат силни корени. Особено важно е да се намали нощната температура, ако разсадът не получава достатъчно светлина. При ниски нощни температури разсадът не използва хранителни вещества за дишане.

Уверете се, че по това време разсадът не е пренаселен. Веднага щом се появят първите истински листа, е препоръчително да ги поставите в индивидуални чашки. Добрият и силен разсад ще расте само на открито.

За ранна реколта от домати 45-50-дневният разсад трябва да се засади на постоянно място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Градинар издаде коя е най-добрата защита от листни въшки

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

Топ 5 на най-добрите торове за доматите

Как е правилно да се поливат доматите, за да е богата реколтата им

Отглеждане на картофи в кофа – методът гарантира богата реколта

Най-добрият тор за черешите е този

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com