Растения, които ще помогнат да изгоните голите охлюви от лехите

19157
Растения, които ще помогнат да изгоните голите охлюви от лехите
Снимка: iStock

Любителите на градинарството често се сблъскват с предизвикателството да се справят с охлювите - тези слузести вредители, които могат да опустошат растенията, като гризат листата, стъблата и дори плодовете. Въпреки че има различни методи за борба с охлювите, като например използване на капани, бариери или химически средства за отблъскване, много хора предпочитат естествени решения, които са безопасни както за растенията, така и за околната среда.

Една от ефективните стратегии е да включите в градинските си лехи растения, които отблъскват охлювите. Тези растения не само придават красота, но и помагат да се държат охлювите на разстояние, като намаляват необходимостта от по-строги методи за контрол.

Едно от най-известните растения, отблъскващи охлювите, е невенът. Силната му миризма е неприятна за охлювите и ги възпира да се приближават. Невенът също така привлича полезни насекоми като божиите кравички, които се хранят с акари и други градински вредители, създавайки по-здрава цялостна екосистема. Засаждането на невен по границите на лехите или разместването му сред уязвими растения може да осигури естествена бариера срещу охлювите.

Как да се справим с охлювите в градината?

Друго устойчиво на охлюви растение е лавандулата. Лавандулата не само дава прекрасни цветове и успокояващ аромат, но маслото ѝ действа и като естествен репелент срещу охлюви. Просто смачкването на няколко листа от лавандула и разпръскването им около податливите растения може да помогне за отблъскването на охлювите. Освен това лавандулата привлича опрашители като пчели и пеперуди, което допринася за по-жизнена среда в градината.

Мащерката е друго тревисто растение, което охлювите избягват. Ароматните ѝ листа съдържат масла, които отблъскват охлювите и същевременно придават вкус на кулинарните ястия. Засаждайки мащерка в близост до податливи растения или използвайки я като почвена покривка, можете да предпазите градината си от поражения от охлюви, като същевременно се наслаждавате на нейните кулинарни и декоративни ползи.

Розмаринът е дървесна билка със силен аромат, който охлювите не намират за привлекателен. Включването на розмарин в градинските лехи не само възпира охлювите, но и осигурява универсална билка за готвене и ароматно озеленяване. Устойчивостта му на засушаване и ниската му поддръжка го правят практичен избор за градини с различен климат.

Ефективни съвети за борба с охлюви в градината

Копърът е друго растение, което може да помогне за прогонването на охлювите. Неговите пенести листа и ароматни семена са непривлекателни за охлювите, което го прави полезно допълнение към областите, предразположени към охлюви. Копърът също така привлича полезни насекоми като паразитни оси, които ловуват вредители като гъсеници, като по този начин спомагат за поддържането на естествения баланс в градинската екосистема.

В допълнение към тези специфични растения, поддържането на здравословна среда в градината също може да възпре охлювите. Избягвайте прекомерното поливане, тъй като влажните условия са благоприятни за охлювите. Използвайте мулч, за да запазите влагата и да създадете бариера, която охлювите трудно преодоляват. Премахването на боклуците и поддържането на чистота в градината също може да намали местата за укриване на охлюви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

10 начина да използвате черупки от яйца в градината

Торене на лозето през пролетта - ето как се прави

Кога е най-добре да засадите гладиоли?

Най-често срещаните болести по доматите и как да се справите с тях

Билката, която е най-добрият тор за пипера

Как да се справим с ранното кафяво гниене по черешите

Торене на краставиците през май - ето какво трябва да знае всеки градинар

Как да се избавим от вредители по ягодите

Как да преборим сивото гниене по ягодите

Първото торене на доматите - колко дни след засаждането им в градината се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com