Розите ще ви удивят с цъфтежа си, ако ги торите с тези кухненски отпадъци

1040
Розите ще ви удивят с цъфтежа си, ако ги торите с тези кухненски отпадъци
Снимка: iStock

Някои от отпадъците във вашата кухня всъщност съдържат хранителни вещества, от които розите се нуждаят, за да цъфтят пищно. Така че, ако търсите евтин и надежден начин да подхраните вашите растения, тези опции са перфектен избор.

Ако искате розовите храсти в градината да ви радват с буйни цветове през лятото, тогава трябва да помислите за торенето им още сега - дори преди пъпките да са вързали. По този начин ще помогнете на растението да създаде запас от хранителни вещества, така че да има много цветове и цъфтежът да продължи дълго време. 

Поддържането на розовата градина здрава не означава да харчите много пари за торене. Понякога наличните средства у дома могат да се окажат изключително полезни. В случая съставки като бананови кори, утайка от кафе, яйчени черупки и старо мляко вършат перфектна работа.

При засаждане на рози сложете това в дупката

Бананови кори

Ако обичате да ядете банани, тогава помислете да запазите и корите им. Благодарение на съдържащия се в плодовете калий, те могат да се превърнат в отличен естествен тор за рози. Този елемент е необходим на растението, за да развие цветя, а също така ще го направи по-здрав и устойчив на болести.

Можете да ги хвърлите във фризера и след като съберете достатъчно кори, просто ги пасирайте в блендер с малко топла вода. Тази каша от кората трябва да се излее под корена на вашите рози и скоро ще видите резултата.

Утайка от кафе

Ето още един продукт, който повечето хора изхвърлят, без да се замислят. И всъщност кафето съдържа азот, който помага на листата на розите да станат по-пищни и също така може да изплаши вредителите - по-специално охлювите.

Освен това утайката от кафе е леко кисела, което спомага за подобряване на качеството на почвата, в която растат вашите рози. Основното нещо е да не забравяте да смесите кафе с компост, защото твърде много киселина може да навреди на растението.

Яйчена черупка

Този остатък може да осигури на вашите рози калций, който е изключително важен за растежа на цветята и развитието на корените. Не забравяйте да изплакнете обилно черупката и да я оставите да изсъхне. След това можете да я счукате на малки парченца. Това не само ще подхрани розите, но и ще създаде бариера срещу охлюви и други вредители.

Мляко

Млякото няма да може да осигури на вашите растения хранителни вещества, но има противогъбични свойства, които ще помогнат за предотвратяване на много заболявания, от които розите често страдат.

Можете да пръскате листата със смес от мляко и вода веднъж седмично. Опитайте се обаче да избегнете попадането на мляко върху корените на цветето. За целта може да използвате дори развалено мляко, което е негодно за консумация.

Розите ще цъфтят цяло лято, ако пролетта ги торите така

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com