С тази вода НЕ трябва да поливате саксийните си растения

6504
С тази вода НЕ трябва да поливате саксийните си растения
Снимка: iStock/Guliver

Живите цветя са много красив вариант, а освен това и благоприятстват въздуха вкъщи. Те създават по-уютна атмосфера, но не всеки успява да задържи в добро състояние цветята си. Всъщност е необходимо да имаме известни познания за цветето, което избираме да купим за дома си. Ето няколко полезни съвета за поддържането на растенията у дома.

За азалия

Това красиво растение трябва да пазите от варовиковата вода, да го поставите на светло, но хладно помещение, тъй като не обича много горещините. Поливането става, като налеете вода до горния ръб на саксията до 2 пъти в седмицата. Използвайте вода от филтър за целта. След като приключи периодът на цъфтене, подрежете краищата до 5 см. Ако решите, може да я заровите и в градината след известно време.

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

За алое вера

Това лечебно растение е необходимо във всеки дом според нас. То обаче няма нужда от прекалено поливане, тъй като е със слаби корени и може лесно да загние. Поливането веднъж в седмицата е напълно достатъчно. А дори и да не умеете да се грижите много за растенията си, алое верата може да оцелее месеци наред без поливане, но тогава ще забележите намаляване на листата му. 

За финикова палма

Финиковата палма е сред най-избираните растения за дома и двора. Всеки може да си я засади вкъщи и само благодарение на костилка от фурма. Расте много бързо, в почва от чимовка, торф, стърготини и пясък. Обича да е напоена с вода, така че особено през летните месеци е необходимо да я поливате и напръсквате с вода ежедневно - сутринта или надвечер. Издържа на много високи температури и е добре ежегодно да я пресаждате в по-голяма саксия.

Саксийни цветя, които са лесни за отглеждане

Кои растения уврежда водата от чешмата?

Чешмяната вода не е подходяща за някои растения, сред които се нареждат орхидея, папрат, камелия, бромелия, портокалово дърво, гардения, брунфензия, както и някои насекомоядни растения. Трик, който много опитни цветари използват, е да събират в бидони или по-големи съдове дъждовната вода и след това с нея да поливат цветята си. Например тропичните и субтропичните растения обичат много дъждовната вода. За да избегнат твърдостта на чешмяната вода, много от цветарите също така преваряват водата или я оставят да престои преди да полеят цветята си с нея. Други минават водата през найлонов чорап с глина, за да я омекотят. Добра алтернатива е и водата от филтър, но ако имате повече растения това може да ви отнеме и повече време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com