Така ще се отървете от брашнените червеи от растенията

2042
Така ще се отървете от брашнените червеи от растенията
Снимка: iStock

Този бял мъх по вашите растения всъщност е насекомо, което изсмуква живота от тях. Ето как да се отървете от брашнените червеи завинаги и да предотвратите бъдещи нашествия.

Какво представляват брашнените червеи?

Брашнените червеи са малки насекоми с овална форма и меко тяло. Някои видове атакуват растения и култури на открито, но също така се хранят с вашите стайни растения – и особено обичат тропически растения и сукуленти. Те често изглеждат като бял памук, полепнал по листата. Ако не се премахнат, могат да изсмучат сока от растението.

Брашнените червеи обичат да се хранят с върховете на стъблото, както и с мястото, където листът стърчи от стъблото, но те могат да нахлуят и да превземат цялото растение, включително да заразят корените. Един женски червей може да снесе до 600 яйца за пет до десет дни и тези яйца започват да се излюпват в рамките на няколко дни. Жизненият цикъл от яйце до възрастна женска е около шест до десет седмици, така че е лесно да се види как нашествието от брашнени червеи може бързо да излезе извън контрол. Брашнените червеи също могат да пълзят от едно растение на друго, така че цялата ви колекция от стайни растения е изложена на риск.

Вижте още: Ефективното естествено средство за отблъскване на мравките

Как да се отървете от брашнените червеи

Премахването на тези досадни същества ще изисква време, последователност и постоянство. Предизвикателство е да се отървете от брашнените червеи, защото докато узреят, те се покриват с бяло, восъчно покритие, което им помага да се предпазят от някои естествени хищници, както и от някои обичайни лечения срещу насекоми. Другият проблем е, че те се възпроизвеждат толкова бързо и ефикасно, което означава, че в крайна сметка ще се окажете, че се справяте с много трудни за премахване вредители.

Първата стъпка е да знаете, че имате проблем: Освен белите памучни петна, лепкавият филм върху листата на вашето растение е голям знак, че имате работа с голяма зараза. Това лепкаво вещество идва от високото съдържание на захар в изпражненията на червеите. С течение на времето ще видите и саждиста плесен, която расте върху тези изпражнения; това е гъбичка. Саждивата плесен не е вредна за вашето растение и може да се измие с вода, заедно с богатите на захар изпражнения, но това е знак, че има нашествие от вредители.

След като идентифицирате проблема, се препоръчва да третирате засегнатите растения всяка седмица или през седмица в продължение на няколко месеца. Честотата и продължителността ще зависят от размера на опаразитяването, а идеалното лечение ще зависи от възрастта на брашнените червеи, нивото на опаразитяване и вашите лични предпочитания за продукти. Най-важното правило от всички? Имате нужда от множество лечения, за да бъдете успешни.

Най-ефективното лечение срещу брашнени червеи

Масло от нийм

Маслото от нийм идва от семената на дървото нийм, което произхожда от Югоизточна Азия и е често срещан (и одобрен от експерти) естествен пестицид. Това ще убие младите ларви на червеи и може да проникне през восъчното покритие на възрастните. Маслото от нийм е нетоксично за животни и растения, но не забравяйте да следвате инструкциите, за да намалите експозицията. Напръскайте го навсякъде, където видите червеи, както и в пукнатини, където може да се крият, или го намажете с памучен тампон.

Вижте още: Хортензиите ви изглеждат така? Направете това и храстите ще бъдат покрити с цветя!

Масло от нийм и сапун

Какво може да е по-добро от един естествен продукт? Два комбинирани заедно. Смесете 1 литър вода, 1 ч.л. масло от нийм и 1/4 ч.л. Кастилски сапун. Разклатете старателно сместа в пулверизатор, за да смесите съставките и преди всяка употреба. Сапунът улеснява смесването на маслото и водата и помага на естествения пестицид да се придържа към листата.

Запарка от чесън

За да приготвите запарка от чесън, натрошете няколко скилидки, залейте ги с вряла вода и оставете тази смес за една нощ. На следващия ден го прецедете, за да отстраните пулпата, и използвайте инфузията, за да напръскате заразеното растение.

Алкохол 

Втриването на алкохол незабавно ще убие брашнените червеи в почти всеки етап от живота им. Просто потопете памучен тампон в 70% изопропилов алкохол и избършете всяко засегнато листо или стъбло. След като листата са почистени, се съветва да държите растението с главата надолу и да го изплакнете обилно с хладка вода.

Едно предупреждение: Ако опитате това лечение, ограничете излагането на вашето растение на слънчева светлина, защото това лечение може да причини изгаряне на листата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com