Този тор е по-добър за доматите от урея

25657
Този тор е по-добър за доматите от урея
Снимка: iStock

Опитните градинари отдавна са се убедили в ефективността на един домашен тор за домати. Според тях резултатът от употребата му е дори по-добър, отколкото след използване на урея. За целта те използват утайка от кафе. Според градинарите с опит, този тор може успешно да се замени с рибено брашно или рибен хидролизат. Вторият вариант също замества успешно утайката от кафе.

Утайка от кафе - най-добрият тор за доматите

Утайката от кафе може да се използва като отличен източник на азот за доматите. Може просто да се поръси около растенията или да се добави към компоста. 

Кога е най-подходящото време за засаждане на домати?

Тази „добавка” подобрява структурата на почвата, предотвратява растежа на плевелите и прави почвата водо- и въздухопропускаема.

Как да наторите домати с утайка от кафе?

Има няколко начина за употребата на тази съставка:

  • Добавете използваната утайка от кафе в контейнера за компост, но не прекалено много. Утайката от кафе трябва да съставлява не повече от 20 процента от общия материал във вашия компост. Утайката от кафе се счита за зелен материал, както и прясно окосената трева и отпадъците от храна, а съотношението на кафяв материал, като изсушени листа, трябва да бъде правилно балансирано с компоста.
  • Разстелете слой утайка от кафе с дебелина около 1 см около корените на вашите домати и отгоре покрийте със слой органичен мулч с дебелина от 5 до 7,5 см. Плътният слой утайка предотвратява добрата циркулация на въздуха, а тънкият слой ще нахрани вашите домати с азот.
  • Поръсете 1 чаша използвана утайка от кафе около корените на вашите домати и ги разпръснете в 5-7 см дълбок слой почва с помощта на мотика. Това ще позволи на утайката от кафе да започне да се разлага и ще предотврати проблеми с уплътняването на почвата.
  • Добавете добре компостирана утайка от кафе към дупката, където трансплантирате доматения разсад, за да подобрите състава на почвата и да осигурите на вашите растения бавно разлагащи се хранителни вещества.
  • Разпръснете компост от утайка от кафе около вашите домати през цялото лято, за да запазите влагата, да предотвратите появата на плевели и да добавите хранителни вещества към почвата.
  • Поставете утайката от кафе в почвата през есента, това ще й позволи да се разложи директно в почвата. Обогатяване на почвата с органична материя, като компост, добре угнил оборски тор или утайка от кафе, е добре да се осъществява два пъти годишно.
  • Смесете част от утайката от кафе с част от почвата за саксии, преди да поставите разсада в контейнерите.

Доматите обичат 6-8 часа пряка слънчева светлина на ден и предпочитат плодородна почва. За да растат големи сочни плодове , те се нуждаят от торене и редовно поливане. Препоръчва се обилно поливане 1-2 пъти седмично.

Рибно брашно и рибен хидролизат - посочените състави са естествени торове, които съдържат големи количества азот, фосфор и калий, така че са отлични като тор за доматени храсти. За да приготвите разтвора, разбъркайте рибния тор във вода според инструкциите и поливайте доматите с този разтвор веднъж на 2-3 седмици.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com