Винаги е време за отглеждане на жасмин в саксия - ще се влюбите в него

29524
Винаги е време за отглеждане на жасмин в саксия - ще се влюбите в него
Снимка: Manfred Richter / Pixabay

Стайният жасмин е декоративно цъфтящо растение с деликатен аромат, което е високо ценено сред градинарите. При правилна грижа жасминът цъфти през цялото лято, радвайки окото с многобройните си снежнобяли пъпки.

Размножаване на стаен жасмин

Отглеждането на стаен жасмин у дома е доста просто. За да направите това, можете да използвате два вегетативни метода: резници и размножаване чрез наслояване. Методът със семена не е подходящ, тъй като потомството на хибридни видове няма да наследи характеристиките на родителския храст.

Резници

Трябва да започнете да размножавате стайния жасмин чрез резници, когато дневната температура се установи на +20°C. Ако извършите процедурата през пролетта, тогава отрежете само зрели издънки. През лятото можете да нарежете зелените стъбла на парчета. Когато резниците са подготвени, можете да започнете да ги засаждате.

За това са подходящи две опции за субстрат. Смес от речен пясък и листна почва или смес от речен пясък и низинен торф (всички части в равни пропорции). За бързо вкореняване контейнерите трябва да се нагреят отдолу. При оптимални условия клоните ще се вкоренят в рамките на месец и половина. След появата на първия истински лист резниците се трансплантират в лични чаши с почвена смес, състояща се от чим, широколистна почва, пясък и торф в съотношение 3:2:1:1.

Цветето, което мирише най-силно и цъфти без да спира - всяка домакиня трябва да го има в дома си

След известно време отглежданото растение може да бъде трансплантирано в постоянна саксия, като се използва методът на прехвърляне (новият контейнер трябва да е с диаметър най-малко 10 сантиметра). Първите две години след изрязване стайният жасмин се презасажда всяка година.

Възпроизвеждане чрез ашладисване

Всеки възрастен жасминов храст може да се размножава чрез ашладисване. За да направите това, се прави надлъжен разрез на издънката близо до междувъзлието и тази област се увива със сфагнум, фиксирайки мъха с филм или плат. След четири седмици от разреза ще израснат корени, но за това е необходимо сфагнумът да се поддържа в постоянно влажно състояние.

Грижа за стаен жасмин

Грижата за стайния жасмин, подобно на грижата за гардения и други цъфтящи тропически растения, изисква да бъдете внимателни и да следвате специални правила. Жасминът не може да се нарече непретенциозна култура. Само при внимателна грижа и правилна поддръжка цветето ще расте активно, ще се развива и ще цъфти обилно.

Осветление

Стайният жасмин е изключително светлолюбиво растение, но културата се нуждае от разсеяна светлина. Горещите обедни лъчи на слънцето могат да навредят на цветето. Ето защо, когато поставяте саксия на южния перваз на прозореца, не забравяйте да помислите за засенчване.

Температура

Жасминът е топлолюбиво растение, което обаче не може да се нарече особено придирчиво към температурния режим. Но ако искате цветето да цъфти красиво и изобилно, изпратете го за зимата в хладно помещение с температура около 10 ° C. През периода от март до септември културата трябва да поддържа температура от 19-25 ° C. Също така не забравяйте редовно да проветрявате стаята, това правило важи за всеки период от годината.

Поливане

През топлия сезон стайният жасмин трябва да се полива с пречистена или добре утаена вода. В този случай температурата на водата трябва да е малко по-топла от стайната.

Жасмин - за какво е полезен и как се отглежда

Влажност на въздуха

За нормално съществуване и развитие стайният жасмин изисква високо ниво на влажност на въздуха в помещението. Такива условия могат да бъдат създадени чрез пръскане. За да направите това, използвайте само чиста вода. През лятото, когато храстът е покрит с цветя, саксията може да се постави върху поднос с мокри декоративни камъни. По време на студено време не е необходимо да пръскате храста.

Цъфтеж

Сезоните на цъфтеж на различните видове стаен жасмин се различават по време. Освен това цветът на цветята е различен (бяло, жълто, нежно розово или горещо розово). Формата на пъпките е правилна, напомняща на звезда. Има видове с единични пъпки и видове, чиито цветя са събрани в чадъровидни съцветия. На закрито растението ще цъфти около три седмици. В този случай през последните няколко дни на цъфтежа венчелистчетата винаги променят първоначалния си цвят до червеникав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com