Жасмин - за какво е полезен и как се отглежда

45469
Жасмин - за какво е полезен и как се отглежда
Снимка: Manfred Richter / Pixabay

Жасминът е известен от древни времена, а ароматът и ползите от чая, приготвен от него, са оценени в Китай още в средата на 13 век. От средата на 17 век ароматният чай започва да се внася в Европа, където също намира своите почитатели.

Жасмин: описание, характеристики, как изглежда

На външен вид това растение е лесно да се разграничи от другите представители на своя род: това са изправени или катерещи се храсти с тънко и гладко стъбло, покрито с трилистни, прости, тъмнозелени, странноперести листа. Стъблото завършва с големи цветя с правилна форма. Цветовете му (семенни или единични) се събират в коримби, които в зависимост от вида на растението са странични или апикални. Ароматът на растението е много приятен и деликатен, но в малка стая (например у дома) миризмата може да стане силно концентрирана и да доведе до главоболие. 

Венчето на жасминовото цвете е дълго, наподобяващо тясна тръба, вътре в която има 2 тънки нишки, които растат заедно и се превръщат в зрънце - това е плодът на растението, но е строго забранено да се яде. Цветът на цветето може да бъде различен - бял, розов или жълт. Това зависи от вида на растението и района, където расте.

Цветето, което мирише най-силно и цъфти без да спира - всяка домакиня трябва да го има в дома си

При правилна грижа долната част на стъблото му постепенно се покрива с дървесна кора, така че жасминът често се използва като декоративно растение, което цъфти ежегодно.

В природата има видове и сортове на растението, които се различават по цвят, структура на стъблото, листата и цветовете, както и височината на храстите.

Разграничават се следните цветове на това растение:

  • бял;
  • жълт;
  • розов;

Родът жасмин в момента има около 300 вида, всеки от които има характеристики и нюанси в грижите. Най-често срещаните видове са:

  • Сплескан жасмин (Jasminum decussatum) - този представител на семейството е малък храст. Листата са светлозелени, ланцетни и непарноперести. Цветовете на този вид жасмин са ароматни, красиви и бледо лилави на цвят.
  • Буш жасмин ( Jasminum fruticans ) - изправен вид, който представлява храст с височина 1,5 метра. Стъблото е гъвкаво, клонковидно; клоните са гладки и доста тънки. Листата обикновено са сдвоени. Храстът цъфти в получадъри, които са разположени на страничните клони.
  • Жасмин Лерата ( Jasminum leratii ) -Височината на възрастен жасминов храст може да достигне до 3,5 метра. За разлика от други видове жасмин, Lerata се отличава със зелени и дълги стъбла, тъмнозелени ланцетни листа и малки бели цветя, които имат приятен ментов аромат.
  • Многоцветен жасмин или полиант ( Jasminum polyanthum ) - този храст може безопасно да се нарече катерещ жасмин, тъй като клоните му са увиснали и много широки. Височината на възрастно растение е 1-3 метра. Листата, клоните и стъблата на многоцветния жасмин са покрити с фини косми, които придават на храста сиво-зелен оттенък. Цветовете на този сорт жасмин приличат на звезди и са събрани в гроздове. Способни са да цъфтят по цялата дължина на стъблото, както и в края му. Този вид цъфти почти през цялата година, разпространявайки приятен аромат.
  • Лечебен жасмин (бял жасмин) ( Jasminum officinale ) - катерещ вид, който се отличава с тънки, дълги и ъглови клони. Листата са сдвоени, гладки. Цветовете са ароматни, бели, растат на тънки дръжки. Както подсказва името му, някои части от този вид могат да се използват като лекарствени суровини.
  • Жасмин самбак (арабски или индийски жасмин) ( Jasminum sambac ) - вечнозелен катерлив вид. Листата му са кожести, прости, с овална или яйцевидна форма, дълги от 2 до 10 см. Цветовете му са бели, много ароматни, полу-двойни или двойни по форма, събрани в малкоцветни съцветия. Единичните цветя са по-рядко срещани. Чашката на цвета е около 1 см. При благоприятни условия цъфтежът на някои сортове може да продължи през цялата година. Различават се следните сортове жасмин самбак : „Великият херцог на Тоскана“, „Арабските рицари“, „Красавицата на Индия“, „Девата на Орлеан“, „Мали Чат“.
  • Китайски жасмин (Jasminum grandiflorum) - вечнозелен вид, който представлява храст или лиана с височина до 10 метра с яркозелени листа и много ароматни бели цветя.

Отглеждане на Зимен жасмин: Най-важното за чудесни цветове

Чай от жасмин - ползи от него

Технологията за приготвянето му от 13-ти век на практика е запазена без промени и до днес. В Китай суровините се събират през пролетта, лятото или есента. Лятната реколта се счита за най-ароматната.

Неотворените пъпки се събират рано сутрин и се пренасят до фабриката, където им се дава време да цъфтят при определена температура, след което се смесват със слоеве зелен чай. Процесът се наблюдава от опитен майстор, който регулира температурата и смесва слоевете суровини.

Според друга технология листенцата от жасмин се добавят към вече изсушен чай, зелен или бял. Но най-популярният все още е първият вариант.

Цветята се берат от пролетта до късна есен, процедурата се извършва задължтително сутрин, когато все още не са цъфнали. След това се сушат на топло място, защитено от пряка слънчева светлина. При спазването на тези условия цветовете запазват богатия си аромат.

Напитката от жасмин съчетава ползите от черния, зеления или белия чай. Тя има изискан вкус и деликатен аромат. Благодарение на своя подчертан специален вкус и мирис, жасминовите цветове могат да преобразят всеки чай, като го изпълнят с допълнителни ползи и свойства.

Съставът на жасмина е богат, той включва:

  • всички необходими витамини;
  • голямо количество минерали;
  • органични киселини;
  • антиоксиданти;
  • алкалоиди;
  • ефенголи и други ценни вещества.

Вкусният и ароматен чай има не само богат витаминен и минерален комплекс, но и хранителна стойност, тъй като съдържа естествени протеини и въглехидрати. Известен е и с минималното си съдържание на калории, благодарение на което помага за сваляне на излишните килограми.

Най-често любителите на чай избират напитка с жасмин заради нейния вкус и аромат, без да мислят за ползите. Особено подходящ е за лятото, тъй като чаят перфектно утолява жаждата и възстановява водно-солевия баланс. Доц. Анна Некратова, която е изследовател в Сибирската ботаническа лаборатория, споделя, че учените са установили също, че тази напитка има:

  • противовъзпалителен ефект поради съдържащите се в растението урсолова и салицилова киселина;
  • успокояващ и антисептичен ефект благодарение на етерични масла;
  • антистрес ефект, тъй като е естествен източник на енергия;
  • антивирусни свойства;
  • способността да се намали нивото на усвояване на мазнините поради катехините.

Отглеждане на ЖАСМИН в цветната градина: Съвети от градинарите

Свойства на чай от жасмин:

  1. Помага при недостиг на витамини А и Е, богат е на аскорбинова киселина, аминокиселини и етерични масла. Има благоприятен ефект върху функционирането на почти всички системи и органи, като подобрява както физическото, така и психическото състояние.
  2. Укрепва имунната система. Помага да не се разболеете по време на епидемии от настинки и да се справите с болестта по-бързо. Почиства белите дробове и бронхите.
  3. Мощен антиоксидант - висококачественият китайски чай от жасмин удължава младостта. И това не е мит - забавя стареенето на клетките, освежава тена, изглажда бръчките. Не без причина екстрактът от зелен чай се използва в козметиката за грижа за кожата. В дует с жасмин ползите са двойно по-големи.
  4. Лекува кръвоносната система. Благодарение на високото съдържание на аминокиселини и етерични масла, подобрява еластичността на кръвоносните съдове и минимизира риска от образуване на кръвни съсиреци. Редовната (но умерена) консумация на напитката помага за нормализиране на кръвното налягане и подобряване на сърдечната дейност.
  5. Ободрява и подобрява работоспособността. Помага в борбата с умората и стреса, подобрява паметта и концентрацията.
  6. Нормализира храносмилането и помага за отслабване. Ако искате да се погрижите за стройна фигура, сварете този чай, жасминът, чиито ползи са доказани, превръща пиенето на чай в удоволствие. Притъпява чувството на глад и ускорява разграждането на мазнините. Особено ако не забравяте за физическата активност, излишните килограми ще изчезнат по-бързо.

В народната медицина се препоръчва да се пие чай от жасмин:

  • При интензивна умствена работа, тъй като помага за концентрацията и подобрява процеса на запаметяване на информация.
  • Хора със стомашни проблеми, особено с повишена киселинност и язвени процеси. В крайна сметка такава напитка има обгръщащ ефект и спомага за нормализиране на работата на стомаха и червата.
  • При ставни проблеми като артроза, артрит, както и ревматизъм.
  • При възпалителни процеси в устната кухина. Освен това се препоръчва не само да пиете чай, но и да изплакнете устата си с отвара, което помага да се реши проблемът и като цяло да се подобри състоянието на зъбите.
  • По време на бременност. Използването на инфузия и чай с жасмин помага за предотвратяване на токсикоза, помага при гадене при пътуване, а също така подобрява настроението, което е важно за бъдещи майки и следродилна депресия. Въпреки това, преди да въведете чай в диетата си, жените трябва да се консултират с лекар, тъй като напитката съдържа кофеин.

Ползата от жасминовия чай е, че помага за намаляване на нивата на холестерола и премахване на токсините от тялото. А поради съдържанието на антиоксиданти помага в борбата със свободните радикали. В Китай се смята, че редовната употреба на отвари с растението помага за повишаване на потентността и предотвратява проблеми с пикочно-половата система.

Просто не е истина колко полезна е тази билка

Ползи от етеричното масло на жасмина

За приготвянето на 100 мл натурално етерично масло от жасмин са необходими десетки килограми пресни пъпки от жасмин. В народната медицина се използва:

  • като естествен антисептик, който помага при рани, порязвания и други кожни увреждания;
  • за облекчаване на възпалението в мускулите и ставите;
  • по време на пристъпи на мигрена (вдишването на етерично масло от жасмин помага за спиране на атаката и отпускане на нервната система).

В козметологията маслото на базата на жасмин се счита за средство против стареене. Ето защо, за да поддържате здравето и красотата на кожата, е полезно да го добавяте към маските за лице.

Препоръчително е и за любителите на масажа да използват маслото. Помага за събуждане на чувствеността, отпускане на цялото тяло и активиране на защитните сили.

Арома лампа с масло от жасмин преди лягане ще ви помогне да се справите с безсънието и тревожните мисли.

Полезен ли е жасминът за всички?

С всички положителни свойства на растението, преди да започнете да го използвате, по-добре е да се консултирате с лекар. Категорично, чай от жасмин не трябва да се пие от хора, склонни към алергични реакции, които могат да бъдат провокирани от етеричното масло, съдържащо се в растението.

При хипертония и тежка анемия приемането на жасмин също е нежелателно. А едновременната консумация на жасмин и алкохол може да доведе до влошаване на стомашно-чревния тракт и сърцето.

Във всички останали случаи пийте чай от жасмин с удоволствие!

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

Жасмин и макет портокал: какви са разликите?

Много често тези две растения се бъркат. На пръв поглед наистина си приличат. Това обаче е само привидно. Разликите между макет портокал и жасмин са доста значителни.

Жасминът принадлежи към семейство Solanaceae и е вечнозелен храст, но макетът на портокала не може да се похвали с това свойство, тъй като е широколистен, тоест губи листа в определени периоди от годината и принадлежи към семейство Hortensia.

Условията им на отглеждане също са различни. Жасминът обича слънчеви места, а макет портокалът, известен като градински жасмин, понася добре сянка и температурни промени.

Структурата на цветята на растенията също се различава. Жасминът има тръбесто венче с две тичинки, докато макетът на портокала има чашка с венчелистчета и множество тичинки. Цветята на жасмина имат сладникаво-меден аромат, но макетът на портокал може да мирише много уникално: палитрата от миризми включва както приятни, така и отблъскващи аромати.

Тези храсти могат да бъдат разграничени и по цвета на кората. При макетния портокал е сив на цвят, а с възрастта става кафяв. Кората на жасмина остава зелена за дълго време.

Градински жасмин – биологични особености

Красивият декоративен храст, който наричаме „жасмин“, има биологичното наименование „макет портокал“. Но истинският жасмин е тропическо растение, което може да се отглежда само на закрито или в зимни градини.

Но градинари и много експерти все още наричат макет портокала жасмин. Градинският жасмин е листопаден храст с височина до 3 м, който принадлежи към семейство Хортензиеви.

Клоните на жасмина са тънки и много чупливи. Растат бързо. Ако храстите са засадени през есента, те ще цъфтят през първата пролет. При засаждане през пролетта очаквайте цъфтеж едва през следващата година. Листата на градинския жасмин са тъмнозелени, тънки, с издълбани ръбове.

Големите цветя, прости или двойни, снежнобяли или кремави със златист център, излъчват силен, фин аромат, който ще искате да вдишвате с часове.

Според времето на цъфтежа сортовете градински жасмин се делят на ранни, средни и късни. Всеки дълго цъфтящ сорт може да ви зарадва със своите златисто-снежнобели цветни шапки за не повече от месец.

Но като изберете различни сортове, можете да се любувате на луксозната си жасминова градина повече от два месеца.

Градински жасмин: засаждане и грижи

Време за засаждане - можете да засадите градински жасмин през пролетта и есента, а ако разсадът е със затворена коренова система, то засаждането може да се извърши през лятото.

Място за засаждане - градинският жасмин обича открити слънчеви места. Там ще цъфти пищно и изобилно. Може да расте и на дифузна полусянка, но в този случай цветята му ще бъдат по-малки.

Жасминът не обича близките подпочвени води, така че не може да се засажда в низини, където стагнират стопени и дъждовни води. В такива райони засадете жасминови храсти на малки могили (високи 40 - 50 см).

Почва - жасминът се нуждае от почва, която е лека, рохкава, богата на органични вещества, добре пропусклива за корените кислород, с неутрална реакционна среда (pH 7,0).

Жасминът няма да расте в кисели почви, така че предварително неутрализирайте мястото, където планирате да го засадите. Най-добре е да използвате доломитово брашно за това (2 кг на 5 кв. М. площ).

Почвата под жасмин винаги трябва да е рохкава и добре навлажнена.

Засаждане - изкопайте посадъчни дупки с диаметър и дълбочина 50 см на разстояние 15 - 2 м една от друга. Ако искате да направите жив плет от жасмин, намалете разстоянието между разсад до 80 см.

На дъното поставете дренаж от натрошени тухли или дребен трошен камък със слой от 10 см.

Запълнете посадъчните дупки с изкуствено приготвена почва, съставена от: горен плодороден слой, угнил оборски тор, листна пръст и речен пясък в съотношение 1:2:2:1.

Засадете разсада по такъв начин, че кореновата шийка да е на нивото на повърхността на земята, в противен случай стволовете могат да започнат да гният.

След засаждането полейте добре растенията (по 2 лейки за всяка) и мулчирайте със слама на слой от 6–7 см. Мулчираният слой ще помогне за задържане на влагата в почвата и ще предотврати растежа на плевелите, както и образуването на почвена кора.

Торене - за буен цъфтеж градинският жасмин се нуждае от добро хранене. Осигурете му четири подхранвания през летния сезон.

За първи път подхранвайте храстите веднага след топенето на снега с разтвор на урея (2 супени лъжици на кофа вода) под всеки храст.

След това включете две подхранвания с тор (в концентрация 1:10 - една кофа за един храст) в началото на образуване на пъпките и две седмици след това.

През есента подхранете жасмина с някакъв готов минерален комплекс за есенно торене на декоративни храсти.

Поливане - жасминът много обича водата. Растението се нуждае от нея за буен и дълъг цъфтеж. При сухо и хладно време поливайте храстите веднъж седмично (три лейки за всеки храст). При горещо време увеличете количеството поливане.

Поливайте рано сутрин или вечер - след 18:00 часа. Поливайте стриктно в корените, така че водните пръски да не падат върху листата и цветята. Ако не спазвате тези правила, цъфтежът на може да спре напълно.

Подрязване - за жасмина най-важната резитба е санитарната. Правете го в началото на пролетта, преди да са се отворили пъпките. Без да пестите, изрежете всички стари (над 7 години), счупени, замръзнали издънки и издънки, растящи вътре в храста.

След това отрежете всички клони до една четвърт дължина. Оставете 7 - 9 от най-силните клони. Когато цъфтежът приключи, изрежете израсналите клони без годишен растеж.

Подготовка за зимата - всички съвременни сортове градински жасмин се характеризират с много висока устойчивост на замръзване (до -42 градуса), така че няма нужда да покривате възрастни храсти за зимата.

Но през първите две години е добре да защитите младите насаждения от силни студове, особено при безснежни зими. За растенията е достатъчен слой с дебелина 40–50 см. За целта може да използвате сухи листа. Този подслон ще служи като надеждна защита за храсти, които все още не са узрели от зимния студ.

Растенията, които ще ви осигурят по-добър сън

Възможни проблеми при отглеждането на жасмин

При отглеждането на жасмин най-често възникват проблеми с листата, които изсъхват, извиват се, деформират се и започват д падат. Това се случва поради сух въздух, лошо поливане и излагане на пряка слънчева светлина за дълго време.

Ако пъпките на растението не цъфтят, това означава липса на светлина. Ако цветята потъмнеят , пресадете храста на по-сенчесто и по-хладно място и полейте по-обилно.

За да се подобри растежът на храста, се препоръчва да се подрязва в началото на пролетта, след което ще се образуват допълнителни странични клони. Издънките трябва да се подрязват на 40–60% от дължината им. Напълно отстранете сухите и повредени клони. От пролетта до есента прищипвайте нови издънки всеки месец.

Ако растението цъфти слабо или изобщо не цъфти, причината може да е наличието на вар или азот в почвата. Трябва да нахраните храста с хранителни смеси, съдържащи калий и фосфор, или да трансплантирате растението в друга почва.

Ако жасминовият храст е спрял да цъфти и е засегнат от гъбично заболяване, проверете дали има застой на вода в кореновата зона. За да направите това, трябва да изкопаете част от почвата и ако е така, изкопайте храста и поставете дренаж под него, след което засадете жасмина.

Ако храстът бързо избледнява и не цъфти обилно, причината може да е близостта на засадените храсти или старостта.

Вредители и болести

Най-честите вредители, които атакуват растението, са брашнести червеи, листни дългоносици, люспести насекоми, листни въшки и белокрилки (паякообразни акари). Срещу тях трябва да се използват подходящи химикали. Ако вредителите не бъдат открити навреме, растението може да умре.

Редовно проверявайте храста от всички страни: ще намерите листни въшки по върховете на издънките, паякообразни акари - между листата на жасмина или на гърба им под формата на малки точки и паяжини. Дърносиците се хранят със сока на листата и приличат на гъсеници и живеят в почвата.

Първата помощ при откриване на вредители е измиване на храста с обилна струя вода от маркуч. Това ще отмие част от паразитите. Можете да опитате да убиете насекоми с инфузия на тютюн: 250 гр тютюневи листа + 50 гр сапун за пране на 3 литра вода. Ако това не помогне, използвайте подходящи за целта препарати.

Кои стайни растения носят късмет

Какво може да се засади до жасмин?

Отглеждането на жасмин с подходяща грижа не е трудно. Храстът расте бързо, така че не се препоръчва да се засаждат трайни насаждения в близост до него: той ще ги затъмни. Можете да засадите каквото искате от едногодишни растения.

Когато са правилно засадени до жасмин, много растения се чувстват добре. В зависимост от сорта и формата на короната, можете да засадите нискорастящи култури около храста: тинтява, цистус.

Дървовидните храсти с височина до 3–4 м ще изглеждат добре в рамка от каликантус, тревисти божури, лилии, хортензии, както и сферични растения. Джуджетата с височина до 1 метър се разбират добре с леспедеза, хибискус.

Размножаване на жасмин

В този процес няма нищо сложно, защото това може да се направи по няколко начина:

  • наслояване на корените;
  • разделяне на храста;
  • изрезки;
  • семена.

Ако първите два метода не създават особени проблеми, тогава си струва да научите повече за размножаването на жасмин чрез резници и семена.

Цветето, което всеки опитен градинар засажда през ноември

И в двата случая е необходима смесена почва, съставена от две части торф и по една част листна пръст и хумус. Лигнифицираните резници от растежа от първата година трябва да се режат през есента, да се съхраняват в сухо мазе или изба и да се засаждат в земята през пролетта. Долният срез на жасминовия резник трябва да е наклонен и на повърхността на почвата да останат само 2-3 пъпки. Почвата трябва да се поддържа постоянно влажна, а ако поставите тези резници в оранжерия, те ще се вкоренят още по-бързо.

При размножаване чрез семена те трябва първо да бъдат стратифицирани (закалени от студ). През март семената на жасмин трябва да се поставят в съд с пръст и след това леко да се поръсят с пясък. Поставете стъкло или дебел пластмасов филм отгоре, за да предотвратите изсъхването на почвата. Семената на жасмина често се поливат със спрей бутилка или през фино сито, а стъклото или филмовото покритие се избърсват и обръщат. След 10 дни ще се появят разсад, който по-късно ще трябва да бъде подрязан и защитен от силно слънце, а когато порасне да се засади на открито.

Стаен жасмин: грижи у дома

Много хора задават въпроса как да отглеждат жасмин у дома и как да се грижат за този храст. Отглеждането на жасмин на закрито не е никак трудно. По-добре е да го държите в големи стаи, но не и в спалнята. Силната миризма на жасмин е много трудно да се издържи дълго време в затворено помещение, веднага ви заболява главата.

Стайният жасмин не е много придирчиво цвете. Той няма оплаквания относно температурния режим, издържа на пряка слънчева светлина, но не за дълго. През лятото изисква обилно поливане и пръскане, тъй като жасминът не понася суха почва. През зимата това се изисква в по-малка степен и зависи от стайната температура. Домашният жасмин трябва да се полива и напръсква с мека и топла вода.

Младото цвете трябва да се презасажда ежегодно, а възрастното растение - веднъж на всеки 3 години. Препоръчително е да закупите готов състав на почвата и не забравяйте да осигурите дренаж в саксията.

Домашният жасмин обича подрязване и прищипване, след което външният му вид веднага се трансформира, което в стайни условия прилича на буйно дърво. Това цвете се размножава чрез наслояване и резници.

Още: Засадете това цвете сега и още през март ще ви зарадва с цъфтежа си

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com