За буен цъфтеж и бърз растеж: Kакво трябва да се отреже при спатифилума на първо място?

53410
За буен цъфтеж и бърз растеж: Kакво трябва да се отреже при спатифилума на първо място?
Снимка: iStock

Подрязването е необходимо за почти всички растения за здравословен растеж. При стайни цветя по правило се отстраняват жълти, падащи, повредени или изсъхнали листа. Ето как и кога да подрязвате спатифилума, така че да се радвате на буен цъфтеж.

Според експерти най-доброто време за подрязване на растението е, когато те растат активно. Обикновено се проявява през пролетта, лятото и ранната есен. Но през зимата и късната есен е по-добре да не докосвате цветето.

Спатифилумът отделя листа след определен период от време и ако оставите сухи и мъртви листа, това само ще стимулира развитието на болести. Растението да се подрязва поне веднъж на всеки три месеца.

Първо отстранете тънката, излишна и слаба зеленина, за да осигурите силен растеж на цветето. Изсъхналите и излишни листа не само развалят целия вид, но също така могат да допринесат за развитието на болести, като улавят влага и остатъци.

При подрязване е важно да се гарантира, че наведнъж не се отстраняват повече от 10% от листата. Това число обаче не включва мъртвите листа. Лекото подрязване ще насърчи растежа, докато редовното подрязване ще предотврати прекомерния растеж и ще позволи на спатифилума да вложи енергията си в развитието на цветята.

Спатифилумът, или мирна лилия, е доста непретенциозно растение, чиято родина са тропиците. Въпреки че дори неопитен любител може да отгледа цвете, някои градинари допускат еднакви грешки в грижите, които съсипват растението.

3 цветя, които трябва да имате в дома си, за да привлечете късмета през 2023 година

Твърде много светлина

Мирните лилии не понасят ярката пряка слънчева светлина, тъй като листата им бързо изгарят. Цветето се справя добре на нежното сутрешно слънце, но трябва да бъде защитено следобед. Признаците за изгаряне на растението са кафяви петна по листата.

„Мирните лилии са чувствителни към пряка слънчева светлина, така че не забравяйте да изберете сенчесто място за тях“, посъветва Линдли. Производителят обаче уточни, че растението трябва да има достатъчно светлина, иначе няма да цъфти красиво и дълго.

Няма достатъчно влага

Растението предпочита влажна среда и въпреки че сухият въздух едва ли ще убие растението, листата му ще бъдат бавни и сухи. Експертът препоръча повишаване на нивата на влажност чрез пръскане на цветето веднъж или два пъти седмично или чрез поставяне в тава с вода и камъчета .

Спатифилумът ще расте по-бързо във влажни условия – ниво над 60% се счита за идеално.

5 отровни цветя в дома, които ви разболяват

Прекалено студено

Мирните лилии не издържат на студ и често умират, ако температурата на околната среда е под необходимия минимум. Тъй като са тропически растения, те предпочитат меки условия. Както отбеляза градинарят, за растежа и цъфтежа на спатифилума е достатъчно да се поддържа температура от 15 до 25 ° C топлина. Освен това е важно да не забравяте да предпазите цветето от студени течения и да не поставяте саксии близо до отворени прозорци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com