За да вкусни доматите - направете това с разсада още днес

47962
За да вкусни доматите - направете това с разсада още днес
Снимка: iStock

Едно от хубавите неща през лятото са вкусните плодове и зеленчуци, събрали топлите слънчеви лъчи. А доматите, които закупуваме от супермаркета, определено не могат да се сравняват с домашната продукция, предлагаща наситен вкус и ценни витамини. Всеки земеделец желае да произведе най-добрия домат: твърд, сочен, сладък, ароматен и без недостатъци. Ако и вие искате по-вкусни, по-големи и повече зеленчуци, трябва да изберете най-добрите сортове, да ги засадите на правилното време и да предвидите проблемите, преди те да се появят. Ето и кои са тайните за отглеждане на добра реколта от здрави домати в домашни условия, които могат да ви помогнат да се сдобиете с по-вкусни, по-големи и повече на брой зеленчуци.

1. Почва

Доматите се чувстват най-добре в богата, пропусклива и леко киселинна почва с pH от 6.5 до 6.8. С помощта на pH тестер може да определите дали има нужда да добавите нещо към пръстта, за да регулирате нейните показатели. Ако почвата е по-киселинна, прибавете малко доломитна вар, ако е твърде алкална, използвайте сяра или органичен компост.

Тези растения се развиват добре, когато са засадени дълбоко. Може да премахнете най-ниските листа, за да покриете повече от стъблото с почва. Когато доматите са посадени дълбоко, те израстват по-здрави и силни. Освен това в дупките за посев може да сложите смес от пръст и компост или шепа епсомова сол за подсилване на растежа.

2. Подхранване и грижа

Мулчирането (покриването) на почвата с натурални материали помага за запазване на влагата, предпазване от плевели и балансиране на температурата. Може да използвате листа, окосена трева, слама, борова кора или друг вид ограничен мулч, който не само предпазва земята, но я подхранва при постепенното си разграждане. Добре е да го сложите още при посаждането на доматите и слоят да е с дебелина около 5 сантиметра, за да осигури добра изолация.

Периодичното торене също помага за поддържане на оптималното здраве на доматите. Едни от натуралните продукти, които може да използвате са яйчени черупки и смляно кафе. Запазете утайката от сутрешното кафе, а след като изстине, я разнесете върху земята около корените. Прилагайте на 1-2 седмици, за да обогатите почвата с азот. От своя страна, натрошените яйчени черупки я зареждат с калций, като също се разпръскват около корените. Когато започнат да се разграждат, може да добавите нов слой.

За "сладост" опитните градинари препоръчват плодните растения да се подхранят с малко сол и пепел (1 супена лъжица сол и 1 чаена чаша пепел на 10 литра вода). Изсипете само 1/2 литър от този разтвор под всяко растение. За същата цел може да използвате и малко морска вода.

Епсомовата сол е богата на магнезий, който помага за добри резултати при доматите, чушките и цветята в градината. За да подхраните пръстта, добавете 1 чаена лъжица сол към всеки 3,5 литра вода и напръскайте земята около растенията (без да поливате листата). Използвайте този метод на всеки 1-2 седмици.

3. Вода и правилно поливане

Влажността на почвата при доматите трябва да бъде висока. За най-добри резултати може да не ги поливате толкова често, но изобилно. Преполиването не е желателно - излишната влага ще доведе до воднисти домати. Избягвайте поливането със студена вода, особено когато температурата на въздуха е много висока. Използвайте престояла на слънце топла вода, като в нея може да добавите малко естествена тор (компост). За да хидратирате добре корените, може да поставите в почвата вертикална тръба, която да осигурява вода до по-долните пластове на кореновата система.

4. Топлина и светлина

Засадете доматите там, където ще получават много светлина и ще са защитени от студени ветрове. Освен това те обичат топлината и няма да започнат да растат, докато температурата както на почвата, така и на въздуха не бъдат достатъчно високи. Може да ускорите затоплянето на почвата чрез покриване на площта за засаждане с черен или червен найлон няколко седмици, преди да започнете да засаждате растенията. Това допълнително затопляне ще помогне на зеленчуците да пораснат по-рано.

Най-добрият разсад става в бутилка, ето как да го подготвите

Определено ще се насладите на този метод за отглеждане на разсад в бутилка и вече няма да искате да опитвате други начини. Разрежете п...

5. Подрязване и узряване

За да може растението да концентрира енергията си в изхранване на плодовете, е необходимо да се отстраняват малките издънки и листа. Периодично отчупвайте клончетата, които се разклоняват от основното стъбло и не носят плодове. Дълбокото напояване също носи важни ползи за доматите. 

Доматите трябва да узреят неоткъснати. Колкото по-дълго време са на растението, толкова повече хранителни вещества получават от него. Затова ги изчакайте да узреят напълно, преди да ги откъснете.

Доматите в кулинарията

Доматите са нискокалорични плодови зеленчуци, които в кулинарията се използват за производство на едни от най-вкусните продукти, които използваме ежедневно - сосове, кетчупи, лютеница и други. Добавени в зеленчукови салати, супи и ястия, те им придават характерен аромат и текстура. Вкусът и качеството на доматите зависят от съотношението между захари и киселини. Колкото по-малко киселини и повече захари съдържат, толкова по-вкусни са те. Повечето киселини се намират в сока около семената им, следователно, най-вкусните домати са най-плътните и с най-малко семена.

Какво лекуват доматите?

В един средно голям домат има едва 22 калории и около 5 грама въглехидрати, а изобилието от полезни хранителни вещества в тях е свързано с различни ползи за здравето - подобряват настроението, стимулират перисталтиката, лекуват атеросклероза, помагат при отслабване. В народната медицина доматите се използват дори за извличане на гной от рани, против косопад и мазна коса и за облекчаване на синузит. Ето за това тези съвети ще ви бъдат от полза, ако искате да отгледате качествена продукция и да се възползвате от ползите, които се крият в този диетичен плодов зеленчук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Пресаждане на нарциси - кога се прави

Направете това с лалетата след цъфтежа им, за да цъфтят ярко следващата пролет

Поливане на рози по време на цъфтежа - как е правилно да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com