Засадете това до чесъна, за да приберете богата реколта

14484
Засадете това до чесъна, за да приберете богата реколта
Снимка: iStock/Guliver

Чесънът е популярна култура, която повечето градинари отглеждат в градината си. Но за да може реколтата наистина да ви зарадва, трябва да изберете не само правилното място, но и подходящите съседи.

Определени зеленчуци, засадени в близост до чесновите лехи, оказват полза не само върху реколтата на чесъна, но и културата, която се отглежда в съседство до него. В случая най-добрите варианти са моркови, краставици, домати, киселец, копър, магданоз, спанак.

Какво да засадите до чесъна? 

Съседството му с моркови е полезно и за двата зеленчука.Фитонцидите в чесъна отблъскват псилидите, морковените мухи и листните въшки, от които страдат морковите. Те от своя страна отделят специални вещества, които помагат на чесъна да запази зелените върхове и да расте по-дълго. Най-добре е да засадите зеленчуци в съседни редове. Ако това не е възможно, се подреждат смесени насаждения или чесънът се засажда в пътеките близо до морковите. Отговорът на въпроса дали е възможно да се засаждат моркови до чесън е да.

На каква дълбочина се засажда зимният чесън, за да расте едър и здрав

От другите кореноплодни растения може би само цвеклото ще хареса тази близост. Агрономите не винаги отговарят положително на въпроса дали е възможно да се засажда цвекло до чесън. Според тях пикантният зеленчук „обича“ повече домати или зеленолистни зеленчуци, но фитонцидите, които той отдела предпазват от охлюви и мухи цвеклото. Следователно комбинираното засаждане на тези култури е напълно възможно.

Чесънът и краставиците са отлична комбинация. Последната култура често страда от болести и вредители, а чесънът в този случай ще произведе вещества, които ще предпазят от тези проблеми.

Киселец, спанак, магданоз и копър също се считат за растения, които растат добре до пикантния зеленчук. Както отбелязват градинарите, такива растения ще си помогнат взаимно да повишаване на зелената маса, сочността и витамините в състава им.

Ако засадите чесън между лехите с домати, можете да защитите зеленчуците от различни насекоми.Освен това доматите обогатяват почвата с хранителни вещества, които оказват положиелно влияние върху реколтата на пикантния зеленчук.

Опции за съвместно засаждане

За да получите добра реколта, трябва да знаете не само какво може да се засади до чесъна, но и как да го направите. Ето кои са възможните варианти:

  • В съседни лехи - ширината им зависи от наличието на свободно пространство в градината. 
  • Между лехите - между редовете се нареждат глави чесън. Техниката се използва по-често за предотвратяване на заболявания и отблъскване на насекоми вредители.
  • Шахматно засаждане - парцелът се разделя на малки квадратни площи и върху тях се засаждат последователно две култури в шахматен ред. По-добре е да изберете тази техника за растения с приблизително еднаква височина, така че по-високият сорт да не засенчва по-ниския.

1 седмица преди да засадите чесъна, полейте с това и главите ще са колкото юмрук

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com