Защо да внимаваме много с отглеждането на Олеандър?

3537
Защо да внимаваме много с отглеждането на Олеандър?
Снимка: iStock

Олеандърът е храст, който удивлява с красотата на цъфтежа си. В райони с топла и мека зима олеандърът отдавна се е превърнал в класика.

Защо да внимаваме много с отглеждането на Олеандър?

И в нашите географски ширини може да се отглежда като саксийно стайно растение, основното нещо, което трябва да запомните е, че Олеандърът е не само красива, но и до известна степен опасно. Факт е, че сокът от олеандър е отровен.

Характеристики на олеандъра

Олеандърът е дълголетно растение. Ако едно цвете живее при благоприятни условия, то ще може да ви радва с красотата си 15 или повече години. Периодът на цъфтеж е юли - октомври. И храстът цъфти с големи пъпки с червени, розови или жълти венчелистчета. Пъпките са събрани в коримбозни съцветия.

Лесни за гледане вечнозелени храсти, които ще направят двора ви чудно красив

Отглеждане на олеандър

Обичайно е олеандърът да се отглежда, като се използва прясно събран семенен материал, тъй като той не издържа на дългосрочно съхранение. Но преди засаждането семената трябва да бъдат подготвени по специален начин. Вземете контейнер, изсипете в него разтвор на фунгицид или калиев перманганат и потопете зърната там за половин час.

Веднага след като олеандрите започнат да растат, те ще трябва да бъдат допълнени със светлина и да се уверите, че температурата на въздуха в помещението не пада под 17-18 ° C. Редовно поливайте кълновете със спрей и периодично им давайте достъп до чист въздух. След като първата двойка истински листа вече се е образувала върху олеандрите, грижата за тях ще бъде същата като за възрастни екземпляри. Малко по-късно те могат да бъдат изхвърлени в отделни контейнери. Когато отглеждате олеандър от семена, имайте предвид, че получените по този начин храсти няма да наследят родителските характеристики. Също така методът на семената се счита за по-труден и отнема много време.

Размножаване на олеандър

Олеандърът може да се размножава и вегетативно, чрез резници. Това е доста прост процес, с който дори начинаещите градинари могат да се справят. Можете да изрежете резници през пролетта или есента. За да направите това, от растението се изрязват клони с дължина до 19-20 см с чифт пъпки и най-малко три листа. Местата за рязане трябва да се поръсят с натрошен въглен, а резниците да се засадят за вкореняване в контейнер със специален субстрат, състоящ се от речен пясък и тухлени стърготини. След това саксиите с клонки се изпращат в стая с добро осветление и температура от +20 градуса.

Красиви храсти за вашата есенна градина

Цъфтеж

Олеандърът е храст с ефектен цъфтеж. От юли до края на септември в краищата на клоните му се образуват атрактивни гроздовидни съцветия. Техните ярки цветове контрастират на фона на наситена зелена зеленина. Пъпките на олеандъра са доста големи. Цветовата им гама включва бяло, розово, жълто, лилаво и червено. Броят на съцветия на един храст варира в зависимост от броя на слънчевите дни през лятото.

Период на покой

Периодът на покой започва веднага след края на цъфтежа на храста, тоест приблизително от октомври до март. По това време саксията трябва да се премести на хладно място с температура +10-11 градуса, докато осветлението все още трябва да е ярко. Липсата на светлина ще доведе до падане на листата и храстът няма да образува цветни яйчници. Обемът на поливане през периода на покой трябва да се намали и торовете да се спрат напълно. При такива условия олеандърът ще може да възстанови силата си. Ако растението живее на топло място през зимата при температури от 15 °C или повече, листата му ще започнат да падат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com