Лесни за гледане вечнозелени храсти, които ще направят двора ви чудно красив

29727
Лесни за гледане вечнозелени храсти, които ще направят двора ви чудно красив
Снимка: Tama66 / Pixabay

Запълването на вашата градина с вечнозелени храсти гарантира, че вашият екстериор запазва максимално добър вид за всеки сезон. Помислете за жива зеленина, красиви цветни дисплеи и дори аромат през суровите зимни месеци, когато друго не расте. Когато дойде лятото, тези растения продължават да радват, като същевременно осигуряват идеалното място за летни многогодишни растения.

С този прост трик листата на лука и чесъна никога няма да пожълтеят

1. Daphne dora 'Aureomarginata'

Растенията Daphne са много обичани заради малките си, но невероятно ароматни цветя, които се появяват през зимата и ранна пролет. Изберете от сортове с гладки листа и цвят сред мрака на зимата или изберете пъстър сорт като Daphne odora „Aureomarginata“, който има закръглен компактен вид и привлекателни лъскави листа с жълти ръбове.

Перфектен за отглеждане във вътрешни контейнери и бордюри, Daphne odora 'Aureomarginata' е превъзходен малък вечнозелен храст.

2. Buxus sempervirens

Едно от най-полезните растения, достъпни за градинарите, Box е свързано с малко поддръжка. Плътните му листа го правят симпатичен, лесен за поддръжка и с редовно подрязване можете да го оформите, за да осигурите направо версайски вид! Друга възможност е да му придадете по-свободна форма и ще се впише добре в градината на вашата вила. Box прави всичко и също така расте сравнително бавно, което означава, че няма да избяга от вас скоро.

3. Fatsia japonica

За архитектурен храст, който е изненадващо издръжлив и се справя добре с крайбрежните условия и сенчестите части на градината, Fatsias е чудесен вариант. Този многофункционален храст се отличава с големи, лъскави ръчно оформени листа, върху своите здрави, изправени стъбла. Растенията Fatsia също се предлагат с пъстри или сребристо оцветени листа, които стоят адски симпатично върху бордюри или големи контейнери за вътрешни дворове.

4. Lavender angustifolia 'Arctic Snow'

Всеки списък с най-добрите вечнозелени храсти би бил непълен без великолепната лавандула. С ароматна сребристо-зелена зеленина и прекрасни цветя в нюанси на лилаво, лилаво и розово, този много обичан издръжлив храст е привлекателен, многофункционален, ароматен и действа като магнит за пчели и други опрашители. Всяка градина трябва да си има поне една лавандула!

5. Aucuba japonica 'Crotonifolia'

Ако търсите здрав храст, Aucuba е отличен избор. Популярен вечнозелен храст, известен със способността си да понася пълна сянка, суха почва, замърсяване и солени крайбрежни условия, изберете от сортове с гладки листа или пъстри жълти сортове като Aucuba japonica „Crotonifolia“, които дават началото на популярното име на това растение, Петнист лавр.

6. Камелия '1001 Summer Nights' Жасмин

С този прост трик листата на лука и чесъна никога няма да пожълтеят

Когато не са засадени навреме и почвата не е достатъчно богата на хранителни вещества, по-добре не чакайте голяма реколта. Това е момен...

Класически цъфтящ през пролетта храст, произхождащ от горите на Азия, камелиите са популярни заради лъскавата си наситено зелена зеленина и изобилието от големи, ефектни цветя в началото на годината. Цветята им могат да бъдат единични или двойни и се предлагат в различни цветове от розово до червено, до жълто или бяло. Въпреки че са естествено големи храсти, има сортове джуджета.

7. Euonymus fortunei 'Blonde Beauty'

Търсите универсален вечнозелен храст, който е особено добре адаптиран за тежки глинести почви? Опитайте сортове Euonymus fortunei. Тези многофункционални растения понасят бедни почви, крайбрежни условия и сянка. Нещо повече, те могат да се отглеждат като вечнозелено почвено покритие или да се "научат" да се катерят, дори да процъфтяват по стени, обърнати на север. Те също растат като живи плетове или свободно стоящи храсти в контейнери.

8. Mahonia aquifolium 'Apollo'

Растенията махония имат приятна форма и лъскави, бодливи листа, подобни на холи. Те са ценени заради късните си зимни и пролетни цветя, които са ярко жълти и силно ароматни. Цветята на махонията се носят на дълги, елегантни съцветия или в гроздове по върховете на клоните, създавайки отличителна и поразителна експозиция, когато голяма част от градината е все още латентна.

Правете това с малините в градината и ще хапвате страшно големи и сочни плодове

Кой не обича малини? Особено ако сме заобиколени от малчугани, които само търсят повод да щипват готови за хапване плодове директно от ...

9. Photinia x fraseri 'Red Robin'

За блясък от прекрасен червен цвят през пролетта, Photinia е здрав, многофункционален храст, който е трудно да се победи. Блестящите листа са ярко алени, когато са млади, постепенно се променят от бронзово-зелени до наситено зелени, придавайки на цялото растение двуцветен ефект. Отглеждайте това вечнозелено растение на слънце, в контейнер или на жив плет.

Тези растения ще цъфтят като луди в банята ви

10. Холи Ilex aquifolium

Издръжлива, шиповидна, цветна и осигуряваща плътен вечнозелен подслон и източник на храна за много градински птици, Холи прави чудесно допълнение към вашата градина. Известен най-вече с класическите си тъмнозелени листа и червени плодове по Коледа, има много пъстри форми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Свиване на листата на доматите – каква е причината за това?

Кога се прави първото пролетно пръскане на овошките?

Поливайте краставиците с тази напитка, ако искате да са хрупкави и сочни

Кога и как се садят ягоди, ако искаме богата реколта

Пепел и сода - рецептата, която трябва да знае всеки градинар

Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано

Какво липсва на доматите - обърнете внимание на това

Зеленчукът, който НЕ трябва да се засажда до гроздето

Задължително торене на чесъна за богата реколта - ето какво се прави

Цветето, което всеки трябва да има в градината си - благодарение на него реколтата на всичко ще е по-богата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com