Защо не цъфти мушкатото - често правим тези грешки

45738
Защо не цъфти мушкатото - често правим тези грешки
Снимка: Pelargonium for Europe

Мушкатото (гераниум, пеларгония) се цени най-вече заради буйния си и много ефектен цъфтеж, който продължава няколко месеца. Но ако не се спазват правилата за грижи, ще цъфти твърде оскъдно; или пък изобщо няма да формира съцветия.

Основни причини защо не цъфти

Това цвете се отличава с непретенциозност и ниски изисквания. Поради това, за да спре да цъфти, трябва наистина доста да се „постараете“. Но, така или иначе, това се случва нерядко – за най-голямо съжаление. Ето няколко основни причини.

Изтощен субстрат

Неправилното подхранване е грешка, поради която мушкатото най-вероятно изобщо няма да цъфти. Независимо, че в началото при засаждането е използван хранителен субстрат, той, така или иначе, се изтощава, понеже цветето расте и се развива.

Ето защо, когато отглеждате мушкато в помещение, възрастен храст се пресажда поне веднъж на няколко години и също така изисква редовно подхранване. За по-буен цъфтеж се препоръчва използването на фосфорно-калиеви торове. Торенето се извършва веднъж на 2 седмици, а в началото на пъпкуването - веднъж седмично, но тогава се прилага подхранващ разтвор с по-ниска концентрация.

Йодът прекрасно стимулира цъфтежа на мушкатото. За целта трябва да се полива от време на време с разтвор, състоящ се от 5 чаши добре утаена вода и 1 капка йод.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Неподходяща почвена смес

Отглеждането на такова цвете в глинеста почва е изключително нежелателно, защото тя не пропуска водата, а това уврежда кореновата система на храста. Използвайте неутрален, лек, рохкав, добре дрениран субстрат, който пропуска въздух.

За да направите правилна почвена смес, комбинирайте хумус, градинска пръст и пясък (1:2:1). Преди засаждането не забравяйте да направите дренажен слой на дъното на саксията - парчета тухла, керамзит или пенопласт са най-подходящи.

Нередовно подрязване

За да може храстът да цъфти не само редовно, но и буйно, той трябва да бъде подрязван своевременно и правилно. Това се прави в началото на есента или през пролетта, като се отстраняват пожълтелите лиса, изсъхналите стъбла и всички разклонения, израстващи от пазвите на листата (не от корена). Трябва също да отрежете стъблата, растящи навътре в храста.

Неподходяща саксия

Ако саксията е много голяма, тогава мушкатото ще развива корени – но енергията му ще отива там, а за цветовете ще остава малко. Въобще, това цвете не обича, когато има много свободно пространство, и се стреми да го запълни. Затова се избира саксия, която е само няколко сантиметра по-голяма от кореновата му система. Експертите съветват да засадите няколко мушката от различни сортове в една саксия, благодарение на което цъфтежът им ще бъде по-буен и дълготраен.

Прекалено поливане

Не позволявайте течността да застоява в кореновата система на цветето. Трябва да се полива само, когато горният слой на почвата е изсъхнал. Ако систематично преполивате мушкатото, то не само ще спре да цъфти, но може да изсъхне и в крайна сметка да умре. По принцип, понася много по-лесно краткотрайното засушаване, отколкото преовлажняването.

Кои хора НЕ трябва да отглеждат мушкато?

Период на покой

Този период е през студения сезон. Ако тогава си почине добре, цъфтежът му ще бъде по-обилен и красив. За целта трябва да го преместите на хладно (13 до 15 градуса) и добре осветено място. Поливайте го много оскъдно и рядко, като същевременно го пазите от течение. Осветявайте го всеки ден в продължение на поне 5 часа.

Съвети за буен цъфтеж

Ако храстът не цъфти, трябва систематично да се премества на различни места. Така ще откриете къде му е най-добре. Но щом се образуват пъпки, завъртането и преместването е забранено - в противен случай може да окапят.

Веднага след като се образуват пъпките, трябва да прищипнете върховете на издънките. Така храстът няма да натрупа зелена маса, а енергията му ще се насочи към цветовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com