8-годишен пианист е най-малкият участник в конкурса "Панчо Владигеров"

14716
8-годишен пианист е най-малкият участник в конкурса "Панчо Владигеров"

За първи път в 20-годишната история на фондация "Панчо Владигеров", организатор на Националния и Международен конкурс за пиано и цигулка на името на забележителния български творец, ще свирят деца до 12 години.

Това съобщи изпълнителният директор на фондацията Диана Дечева във връзка с предстоящото откриване на 8-то издание на Националния конкурс за пианисти и цигулари, който ще се проведе от 27 април до 5 май т.г., предаде кореспондентът на БГНЕС от Шумен.

"За първи път въвеждаме в конкурса възрастова група на деца до 12 години и вече имаме 20 малки пианисти и цигулари заявили участие. Причината да не го правим досега е трудното изпълнение на произведенията на Панчо Владигеров. Сега експериментираме и сме предоставили лесна програма на малките изпълнители, които ще свирят само в един тур произведения на великия наш творец. Най-малкият участник е 8-годишният пианист Кристиян Ангелов от Русе", каза Диана Дечева. Според нея това е предизвикателство за малките таланти и успех за класическата музика. "В последните години се забелязва все по-голям интерес към музикалната професия, все повече малки и млади пианисти и цигулари възраждат авторитета на музикалното ни изкуство", допълни Дечева.

Тази година в Националния конкурс документи за участие са подали 63-ма, от които 40 пианисти и 23 цигулари. За първи път статутът на националния конкурс дава право на участие, освен на български граждани, така и на чужденци, които се обучават от български педагози у нас и в чужбина. За първи път тази година по време на конкурса ще работят по две журита във всяка специалност – пиано и цигулка, което дава възможност за по-голяма обективност при оценяването. Председател на двете журита по специалност пиано е проф. Милена Моллова, а по специалност цигулка – проф. Минчо Минчев.

Националната проява се организира от Министерството на културата, Община Шумен и Фондация "Панчо Владигеров". Тя е част от кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата 2019.

Националният конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" ще бъде открит с тържествен концерт на 27 април в 19.30 ч. в залата на общината, с който ще бъде отбелязана и 20-годишнината от учредяването на фондация "Панчо Владигеров".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини