Българите в Одеса ще изпратят Баба Марта

10318
Българите в Одеса ще изпратят Баба Марта

Българите в Одеса ще изпратят Баба Марта, съобщиха от Информационния портал "Българите в Украйна". Днес, 31 март, по инициатива на Генералния Консул на РБългария в Одеса - Стоян Горчивкин, с подкрепата на Одеския градски съвет и с участието на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Българския младежки клуб „Актив“ ще се проведе акция „Довиждане, Баба Марта“.

Точно в 10:00 ч пред Одеската национална опера танцовият състав „Лудо-младо“ ще играе хоро, канейки минувачите да се присъединят. Децата от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще раздават мартеници, като ще разказват българската традиция да се посреща и изпраща Баба Марта. След акцията за подарък на града от българите ще остане едно "мартенично" дърво, украсено с мартеници, като символ на настъпилата пролет и добри пожелания към всички.

Бесарабските българи в безизходица

Заради ликвидирането на селата в Бесарабия, днес сме свидетели на втора миграция по целия свят, 200 години след като тук са дошли пресе...

Олга Янакиева, ръководител на танцовия състав "Лудо-Младо" към Българския младежки клуб „Актив“ казва - „На 1 март, както винаги в Украйна, ние посрещнахме Баба Марта. Мартеници получиха и нашите приятели, които не са българи по произход, но им стана интересно за традицията. И днес, по инициатива на Генералното консулство на РБългария в Одеса, ще проведем тази акция, чрез който да покажем, какво се случва с мартениците, защо ги връзват на дърво“.

Българите са една съществена част на многонационалната Одеса, а акцията ще е още един повод да бъде разказано на одесчаните и гостите на града повече за българската култура.

Първата подобна акция - Флашмоб „Българско знаме“ - се проведе през месец април 2011 година по случай 135-годишнината на Априлското въстание. Тогава в акцията се включиха над 80 младежа, които образуваха живо българско знаме, държейки над главите бяла, червена и зелена тъкан. През месец октомври 2011 г. бе организиран втори флашмоб „Голямо одеско хоро“, в който участваха над 150 човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини