Български ученик влезе в Топ 5 на изследователска програма в САЩ

7610
Български ученик влезе в Топ 5 на изследователска програма в САЩ
Снимка: Actualno.com

Българският ученик Радостин Чолаков влезе в челната петорка в престижната изследователска програма на Масачузетския технологичен институт.

"До това постижение се стигна, след като участвах в 6-седмичната изследователска програма RSI в Масачузетския технологичен институт. Тази година бяхме 100 ученици от различни страни и участваме с разработка на проект с ментори. България има трайно участие в тази програма и всяка година участват двама българи, които се избират с конкурс и се провежда интервю в БАН", каза Радостин пред Bulgaria ON AIR.

Проектът му е бил в сферата на машинното обучение - с неговите ментори са квантували големи езикови модели.

Самият той създава изкуствен интелект само на 14 години (ВИДЕО).

"Тези езикови модели зад услуги като ChatGPT, които могат да генерират текстове, са изключително големи и изискват много ресурси, за бъдат използвани и разпространявани. Основно разглеждахме различни начини да ги направим по-малки като памет и ресурси, от които се нуждаят, за да бъдат по-бързи. Това се постига чрез квантуване, което представлява закръгляне на параметрите на моделите към по-малко на брой възможни стойности", обясни ученикът, който сега ще бъде 12-и клас.

Интересът му към програмирането се е зародил още от ранна детска възраст. В първите години го възприема като игра, след което прераства в нещо по-сериозно. В началото се е самообучавал в интернет, но в последните години получава голяма подкрепа от учени в БАН.

Радостин Чолаков ще представя България на международен семинар в Швейцария през 2024 г. Подборът за този форум също е осъществен чрез конкурс от МОН. Очаква на форума да се проведе семинар за STEM технологиите и ще обнови опит с ученици от другите държави.

"Надявам се да продължа да се развивам в сферата на компютърните науки. Да правя неща, които да бъдат полезни на хората. Тези проекти от RSI имат за цел да правят по-лесно използването на модели за машинно обучение. Този път минава през висше образоване в тази насока", посочи още Радостин.

Още: Млади изследователи в университетите получават до 3000 лева месечно по нова програма

Иначе младият талант е роден в родопското село Барутин в семейство на дърводелец и шивачка. Занимава се с програмиране от 9-годишен. През 2018 г., когато е още на 12 години, получи награда от Google за създадените от него приложения за платформата Google Assistant. Наградата е от 2400 долара във вид на ваучери.

Радостин е единственият ученик, който е получил две награди от клуба “Отличниците на България”, създаден от в. “24 часа”. Талантливото момче влезе в клуба още като шестокласник в основното училище “Никола Вапцаров” в Барутин.

Още: Президентска награда за момчето с красив ум от Родопите

Лауреат е на Националната олимпиада за информационни технологии за 2020 и 2021-а. Получава младежка награда от Българската асоциация по информационни технологии. Той е и съорганизатор на няколко технологични събития. Негов проект е АзБуки.ML, който прави корекция на граматични и пунктуационни грешки, генерира текстове, синтезира гласов прочит от написан текст, и то на български език.

Радостин става най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса - EUCYS и ISEF. Той е един от избраните млади лидери от “FORBES България” в селекцията “30 под 30”, категория “Наука, технологии и здравеопазване”.

Получава за втори път награда на името на Джон Атанасов, която се присъжда в 5 категории на ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки.

Още: Български талант: Момче на 17 години създава изкуствен интелект

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини