Дървообработващи компании засадиха близо 17 000 дръвчета

3602
Дървообработващи компании засадиха близо 17 000 дръвчета
Снимка: БКДМП

Близо 17 000 дръвчета бяха засадени от компаниите, които членуват в Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, съобщиха от пресцентъра ѝ.

Инициативите са по повод Седмицата на гората, която се отбелязва в началото на април месец. Стотици доброволци - служители във фирмите от двата сектора, се включиха в мащабни зелени кампании в Пловдив, Варна, Бургас, Павел Баня, Пазарджик, Габрово и др.   

Още през март 2023 г. стартира подготовката по зелената кампания на "Кастамону България". Над 2000 акации бяха залесени върху собствен парцел с площ от 4,5 декара в землището на с. Горно Сахране, община Павел баня, като преди това почвата бе обработена с помощта на специализирана тежка техника.

Около 14 000 тополови фиданки бяха залесени през март в близост до Пловдив, където фирмата стопанисва тополови култури от 2019 г. на площ от 900 декара. На терен в района на предприятието бе създадена  и специална зелена зона, на която служителите засадиха 30 фиданки от вида кедър. Тя ще служи като кът за отдих и ще дава пример за отговорно отношение към природата.  

Доброволци от "Кроношпан"  засадиха 180 дръвчета в землището на село Полски извор, съвместно с представители на община Камен и Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП). Фиданките бяха подбрани така, че не само да допринасят за благоприятно въздействие върху климата, но и да защитават селото от евентуални наводнения. Събитието е част от инициативата на фондация Кроношпан за засаждане на 1 000 000 дръвчета годишно по целия свят, както и в подкрепа на програмата на ЕС за засаждане на 3 милиарда дръвчета в Европа до 2030 г.

Над 200 фиданки - ясен, липа, акация залесиха в Пазарджик като част от инициативата на Планинско спасяване и Мебелни фабрики "Колорадо". В акцията участваха не само възрастни, но и деца на служители от фирмата, като идеята бе да се възпитава добро отношение у младите хора към опазване на околната среда. Пак към създаването на устойчиви ценности в бъдещото младо поколение бе насочена и кампанията във Варна, която премина под мотото "Създаваме и възпитаваме", където в детска градина "Карамфилче" бяха засадени 25 дръвчета от представители на МОС "Роботикс".

Към подобряване на зеления облик на Габрово бе насочена и локалната инициатива по засаждане на 12 дръвчета, в която се включиха представители на "Фореста-мебели и интериори" и Община Габрово. Те залесиха японска вишна, шестил, амброво дърво, декоративен глог, явор с идеята да насърчат и останалите жители да се грижат за природата и града, а също така и да покажат своя сериозен ангажимент по възстановяването на природните ресурси.

Масово залесяване на градските улици и в Пловдив бе организирано през изминалата седмица. Зелената инициатива, организирана от "Клъстер Тракия икономическа зона" и Общинско предприятие "Градини и паркове" бе подкрепена от ТЕД БЕД. Те засадиха 10 чинара, отделиха и часове доброволен труд, за да подпомогнат създаването на по-чист и зелен Пловдив. 

Още по темата: 

17-20 хиляди куб. м годишно щети от незаконна сеч в българските гори

278 000 дървета залесяват по проект в Южния централен район

Фандъкова: Предстои засаждането на 4000 дървета в София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини