Мисия Аутизъм

67927
Мисия Аутизъм

Actualno.com и Национална мрежа за децата са на финалната права на своята съвместна инициатива в рамките на кампанията за наградите "Златна ябълка".

В продължение на един месец, до знаковия 1 юни (Денят на детето), ние ви разказвахме за силата на доброто и за всички негови герои.

Днес ви представяме историята на Мина Ламбовски.

Тя е особено показателна, тъй като за пръв път в историята на наградите “Златна ябълка” получаваме три номинации за един и същи герой от приказките. Това е Мина Ламбовски, основател на дневен център за деца с аутизъм и специални образователни потребности. Ето пълният текст и на трите истории на родители, за чиито деца Мина е истински Герой от приказките:

История 1:

“Моята приказка е тъжна, но още чакам нейния щастлив край. Аз съм майка на дете аутист. Трудно е. Да виждаш как синът ти не може да общува, да си играе с другите деца, не разбира какво му говориш. Има и много други проблеми, съпътстващи това състояние – със съня,с храненето и т.н.

Герой напук на всичко

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини. Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще ...

Съпругът ми почина преди 2 години – рак на мозъка. Не знаех как ще продължа без него. Намерих си работа, но беше непосилно за мен да отделям пари за обучението на сина ми. Той има нужда всекидневно да работят с него специалисти – логопеди, психолози, специални педагози. И тук се появи тя като феята от приказките – Мина. Тя ми предложи синът ми да посещава основания от нея център”Тацитус” всеки ден напълно безплатно. Това беше страхотен жест, направен от един истински човек.

В ”Тацитус”синът ми се чувства страхотно и благодарение на работата с него има напредък в развитието. Благодарение на Мина синът ми беше прегледан и диагностициран безплатно от едни от най-големите специалисти в лечението на аутизма в САЩ- др. Усман и др. Криксман – безплатно. Неведнъж и тя е поемала разходите за преглед на сина ми. Лечението продължава и всичко се случва с помощта на Мина. Тя винаги ме е подкрепяла и така ми дава надежда,че не съм сама в битката и ще успеем!

Детето ми се развива бавно,но има напредък. Има и надежда щом на света още има добри феи!”

Ана Николова, София

История 2:

Госпожа Мина Ламбовски е основател на Сдружение ”Тацитус” и на Центъра за работа с деца с аутизъм към сдружението.

Позитивно свеж герой

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини. Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще оп...

Тя е нашата добра фея – ”майка” на толкова много деца, която помогна на семействата им да повярват, че те не са провалени родители. Тя върна усмивките на лицата ни и спокойствието в живота ни.

Благодарение на Мина Ламбовски в България достигна знанието, че аутизмът не е психично, а физиологично заболяване. Тя доведе при нас световно признати специалисти – лекари, като д-р Кригсман – гастроентеролог и д-р Усман -DAN доктор. С тяхна помощ децата ни постигат смайващи резултати – превръщат се в деца в норма – проговарят, тръгват на детска градина и училище.

Семейството на Момчил ще ти бъде вечно признателно, Мина!

С обич: Мария и Мирослав Мирчеви, София

История 3:

“Сравнявам Мина Енева-Ламбовски с добрата фея от приказката за спящата красавица. Феята, която отменя злата орисия, че принцесата ще се убоде и ще умре и орисва детето да живее.

Кажи “да” на всяко дете!

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини. Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще ...

Казвам се Миглена Ефтимова и съм майка на две момчета – Самуил на 5 и половина години и Мартин на 7 година. И двете ми деца са с диагноза „аутизъм”. За да се излекуват, е необходимо докато са малки да се предприемат спешни мерки за провеждане на правилното лечение.

В България тази болест се разглежда като състояние и никой лекар, логопед и психолог не се ангажира с прогноза и възможност за лечение. Никоя институция и министерство не подкрепят и не помагат за адекватното лечение на децата аутисти.

В САЩ екип от лекари – наречени DAN са посветили живота и работата си на това да открият причината за болестта и съответно да прилагат правилно лечение, за да могат децата докато са малки да се справят с този проблем и да могат да се социализират и водят нормален живот.

Положението, в което ни поставят в Българя институциите и специалистите е:

1. Децата не могат да посещават масова детска градина, понеже държавната детска градина не разполага с необходимите специалисти – логопеди и психолози, които да съпътстват детето при престоя му в масова група и да му помогнат да се адаптира и научи да общува адекватно с връстниците си.

2. Децата се препращат, ако изобщо има места, в специализирана детска градина. Там те не могат да се развиват добре, защото за съжаление персоналът, който се грижи за тях е крайно недостатъчен и незапознат с новите методи на лечение. Малко родители биха пуснали детето си в подобно детско заведение.

Герой, истински и неподправен

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини. Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще ...

3. Децата могат да посещават държавен център, ако изобщо има места, по 1 час на ден, за да работи с тях логопед и психолог.

Това е всичко или по-точно нищо.

Бъдете сигурни, минали сме по всички пътеки в България и за наше огромно съжаление не намираме логични отговори на въпросите, които задаваме.

Надеждата ни се възвърна, когато се запознахме с Мина Ламбовски и посетихме център „Тацитус”. Там единствено специалисти се ангажират целодневно да работят с децата. Точната дума е работят, понеже никой родител не би оставил детето си на място, където то да пребивава. Недопустимо е.

Разбира се, Мина Ламбовски ни запозна с пълния метод на лечение за децата с аутизъм, който се предлага в САЩ. Лечението включва:

1. Специална диета.

Да осиновиш дете… 4 пъти

Actualno.com продължава своята рубрика в месеца на добрите новини. Започнатата съвместна инициатива с Национална мрежа за децата ще о...

2. Хранителни добавки.

3. Преглед при DAN лекар и извършване на всички необходими изследвания, за да се предпише правилната терапия.

4. Преглед при гастроентеролог – последните изследвания сочат, че децата, диагностицирани с аутизъм имат сериозни стомашно-чревни проблеми, които още повече влошават здравословното им състояние.

Ние започнахме с лечението и терапията. Резултатите не закъсняха. Големият ни син Мартин, който е с по-лека форма на аутизъм, проговори. В момента може да задава елементарни въпроси и общуването с него е възможно. Пише букви и цифри, споделя мисли и емоции. При Самуил също има промяна, той подобри концентрацията си, задържа се спокоен на едно място, оцветява и започна да издава звукове. Имаме вече и срички.Разбира всичко, което му кажем, изпълнява инструкции. Това за нас е голямо постижение.

Благодарение на г-жа Мина Ламбовски ние успяваме да се справим с лечението и терапията за децата ни. Живеем по-пълноценно, винаги има към кой да се обърнем за съвет и съдействие. Ако не бяхме срещнали Мина, децата ни щяха да са изгубени в неястия свят на аутизма. Безкрайно сме и благодарни за това, което прави за нашите деца и за нас. Тя е добрата фея от приказката за Спящата красавица, която успява да ориса децата ни за живот.”

Миглена Ефтимова, София

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини