Мюсюлманско село помогна за вдигането на църква

4501
Мюсюлманско село помогна за вдигането на църква

Мюсюлманите от хасковското село Козлец вдигнаха камбанарията на селската църква „Св.Архангел Михаил".

В селото живеят 600 души, сред тях едва 60 са християни. Камбаната на храмът им се държала на прът доскоро и заплашвала да падне всеки момент. И понеже християните са твърде малко, за да се грижат добре сами за църковната обител, мюсюлманите от селото решили да им помагат. Първи крак повлича в това кметът Бейнур Кадир.

Хаджи: Другите държави могат да се поучат от религиозния мир в България

Ние, като мюсюлмани, сме длъжни да покажем реалното лице на исляма, а това е, че ние, като мюсюлмани, последователи на тази религия, ...

Той дава две кметски заплати за укрепване на камбанарията. Следват го и други - един благодетел се включил в акцията по спасяването на храма, като сменил дограмата на църквата изцяло, друг пък оправил оградата на църковния двор. Така хората задружно успели да стегнат храма, предаде Стандарт нюз.

Селският управник дава всеки ден пример за толерантност като влиза в църквата да запали свещ. Целият род на Бейнур Кадир до десето коляно назад е от село Козлец. Някога мюсюлманите били тук малцинство, докато християните не започнали масово да се изтеглят към града и намалели толкова, че сега са една десета от жителите. Но и тогава, и сега, когато християните са по-малко, хората живеят задружно и на всички религиозни празници са заедно.

„В Козлец хората заедно се грижат за молитвените си домове. Те са истински пример за толерантност, особено в тези времена, когато това е толкова важно и нужно", казва и отец Никола от Хасково, която отговаря за храма в Козлец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com