X
 
 

Музиката вместо улицата

3433 0
photo of Музиката вместо улицата
Снимка: Мариана Иванова/Actualno.com
Бай Кольо взе цигулката, детска цигулка половинка, и засвири…

Хлапетата се скупчиха край него и притихнаха, а черните им очета заискриха... Няколко от по-смелите пробваха мелодията, после музиката плавно и уверено затрептя под дебелата дъбова сянка. Това беше онзи миг на свещенодействие, в който музикантските души си проговарят без думи.

Накрая бай Кольо погали с поглед цигулката и рошавите детски глави. А после, когато останахме само двамата, ми обясни развълнувано, че някои от тях са седмо поколение музиканти… Беше спирка за пикник някъде в дебрите на Сините камъни. И Жоро знаеше, че това е сбогуването на баща му с любимата планина…

Връщахме се от Жеравна, където децата от проекта „Музиката вместо улицата” бяха на летен творчески лагер. Няколко незабравими дни сред възрожденските къщи и живописните каменни улички на лятна Жеравна, където, наред с щуротиите и игрите, под взискателния поглед на маестро Калайджиев, малчуганите изпълняваха стриктно начертаната учебна програма: свирене, рисуване и малко солфеж, общи репетиции, а вечер – концерти на открито в романтичния двор на Художествената галерия.

Спомням си всички тези неща, докато утаявам вълнението си и се опитвам зад вглъбените в нотите, одухотворени млади лица да разпозная тогавашните шумни хлапета...

А в началото всичко беше просто една мечта. Преди десет години ми я разказа цигуларят Георги Калайджиев – бивша първа цигулка и концертмайстор на световноизвестния камерен ансамбъл „Софийски солисти”, понастоящем художествен директор на камерен оркестър “Studio Koncertante” в град Гийсен, Германия. Един от най-светлите, почтени, аристократични и озарени хора, с които ме е срещала съдбата. Роден в ромския квартал на Сливен - „Надежда”. И достигнал до най-престижните музикални сцени на света.

Онова шестгодишно щураче от махалата под гарата... То вече учи първите си песнички на цигулка, насърчавано от баща си - един от първите ромски музиканти, учили в консерватория. А когато един ден хлапакът захвърля цигулката и заявява, че вече неще да свири, бай Кольо мълком я взема и я прибира. Нависоко… Няколко месеца по-късно в Сливен гостува виртуозът Георги Бадев. Цялата сливенска интелигенция се стича да го слуша в читалище „Зора”. Сред публиката е и малкият Георги. След концерта, дълбоко впечатлен, притихнал крачи до баща си. И срамежливо го моли да продължи. Така цигулката отново слиза при Жоро. И преобразява човешката му съдба.

Много скоро в свои ръце го поемат неуморимият Мишо Тодоров и любимата учителка - Маргарита Калканджиева. А след упорития труд, идват и първите изяви на сцена. В Сливен забелязват дарбата на подрастващото момче, благородната му пламенност, свързаността му с цигулката и музиката... И ето че Георги вече е ученик в Музикалното училище в Бургас. Трудни години! Парите не достигат, но трябва да се учи, да се работи, да се свири... Често сутрин Георги е пръв пред вратите на училището, а вечер си тръгва последен… Но и до днес не пропуска с благодарност да признае, че е завършил музикалното училище благодарение на Чинтуловата стипендия, отпусната му от Сливенската община.

После завършва с отличие Софийската музикална академия, след това и двугодишна специализация по камерна музика при проф. Татрай в консерваторията „Ференц Лист”, Будапеща. Приемат го на работа в „Софийски солисти”, а не след дълго Георги печели конкурса за концертмайстор на именития камерен състав, донесъл завидна музикална слава на България. Приеман с овации и почести навсякъде по света…

Но идва вихрушката на промените и отнася Георги Калайджиев в Германия. Много скоро талантът му е оценен и той получава лидерския пост във Филхармоничния оркестър на град Гийсен и в любителския оркестър „Колегиум музикум” в Щадалендорф. В Германия започва активно да се занимава с преподавателска работа – с деца и студенти. А през 1999 година създава свой камерен ансамбъл – „Студио Концертанте”, по подобие на „Софийски солисти”, и става негов неизменен музикален вдъхновител и концертмайстор.

И през цялото нелеко време на доказване и отстояване, Георги не забравя родния град и корените си: събира контейнери с помощи за бедните и болните от квартал „Надежда”, раздава лични дарения за децата от социалните заведения, организира гостувания на сливенски художници, музиканти и танцови състави в Гийсен, създава и своята Лятна академия „Жеруна” - целяща да импулсира интелектуалното и творческо сътрудничество между Германия и Сливен… Осъществява личната си кауза: да бъде предан и скромен културен посланик на България в сърцето на Европа.

И ето, че се срещаме на кафе в един жарък и ленив сливенски следобед. А Жоро е нетърпелив. Иска да ми разкаже за своята нова мечта. Показва ми снимки на венецуелския Национален младежки симфоничен оркестър и неговия вдъхновител - Хосе Антонио Абреу. Един от гениите на XX век, създал „Системата” – мрежа от десетки симфонични оркестри във Венецуела, съставени от деца от най-бедните и опасни квартали. Отгледани от улицата и покварени от нея, но окуражени да свирят, и така преобърнали своя живот. Вдъхновени за нови мечти, спасени от престъпността и наркотиците чрез класическата музика, а след това - покорили музикалните сцени и върхове… Гласът е спокоен, но очите искрят: Георги е решил да направи такъв детски оркестър в Сливен. Вече е споделил идеята си с приятели и колеги в Гийсен. Приели я с възторг. В Германия те ще организират благотворителни концерти, а със събраните средства ще финансират уроците по класическа музика на даровити, но бедни деца от Сливен, най-вече от квартал „Надежда”. Знае, че ще бъде трудно, но децата го заслужават!

Така започна всичко. Пламенно и съзаклятнически. А името на проекта се роди спонтанно в един разговор с приятелите му - семейство Ланге, в Сливен. Musik statt straße - Музиката вместо улицата.

После в проекта се вляха три големи и светли сърца: Мария Хаушилд, нежната житейска спътница на Жоро, неуморен помощник в организацията на многобройните благотворителни прояви в Германия, цигуларката Радка Кусева, изящен човек и творец, всеотдайно посветен на музикалното обучение на децата в Сливен. И сестрата на Георги – Стефка, непоколебимият и предан стожер… Една сливенска Едит Пиаф, миниатюрна и крехка като птиче, но осенена с дълбока вътрешна сила и всецяло посветена на каузата да дарява: вяра, любов и кураж.

Дълго време гаражът на Стефка бе единственото помещение, с което разполагаше проектът „Музиката вместо улицата”. Там хлапетата за пръв път се срещнаха със своите преподаватели – музиканти от Сливенския симфоничен оркестър, и за пръв път присъстваха на истински класически концерт, удивени от тази музикална магия…

Там, в уюта на пригодената за репетиции тесничка зала, се случваха първите малки победи и чудеса. Под колебливите детски пръстчета прозвучаваха първите мелодии, появяваха се първите несмели близости и надежди, извайваха се първите разучени музикални късове и композиции… И постепенно мечтите се разлистваха, а децата разцъфтяваха... Думите са на художествения директор на проекта Радка Кусева: „Децата се нуждаят от обич и грижи, за да разцъфтят – като цветята”.

И децата на проекта израстваха пред нашите очи. Променяха се походките, обноските, вкусовете, излъчването, речта. Една толкова красива метаморфоза! Плод на благотворния досег с музикалната класика на Европа и вдъхновяващия пример за културна мяра на сливенските симфоници. Работещи с разбиране, всеотдайност и такт за своите специални възпитаници, окуражаващи първите им стъпки и постижения над нотния лист…

А докато хлапетата прохождаха в този нов и възвишен свят, сътворен от чудодейните ръце и сърца на хората, ангажирани с проекта в Сливен, в Германия кипеше мащабна благотворителна дейност. Нейни двигатели и вдъхновители бяха, разбира са, Георги и Мария. Той – извайващ сериозни концертни програми за взискателната немска публика в подкрепа на своя сливенски проект, тя – отдадена на сложната организация, координиране и отчетност на всички инициативи. И двамата – импулсиращи добротворните случвания с човешката си енергия, харизма и артистизъм.

Не след дълго безкористният им труд и ентусиазъм бяха оценени и подкрепени от елитни алтруистични клубове и организации в Германия, от медиите и културните среди. Благодарение на тяхната многопосочна и решителна помощ, вече десет години децата на проекта „Музиката вместо улицата” в Сливен получават безвъзмездно музикални инструменти и безплатно обучение, изучават солфеж и немски език, развиват заложбите си. И често гостуват в Германия - летуват, репетират, пътуват, общуват, изнасят съвместни концерти със свои връстници от музикалните школи на Гийсен… А това е толкова важно и окриляващо, когато си дете! И средата, в която растеш, не е твърде щедра и окуражаваща.

През десетте години след създаването на проекта „Музиката вместо улицата” няколкостотин деца от най-бедния сливенски квартал – „Надежда”, имаха щастливия шанс да се докоснат до света на музиката, класиката и Европа. Да почувстват и получат нов хоризонт и различна житейска мяра. И пример!... Защото най-голямата гордост на Георги и Мария са седемте възпитаници на проекта, които вече са ученици в националните музикални училища в Стара Загора и Бургас. И се справят отлично с обучението и с първите си професионални стъпки. Подкрепяни и насърчавани от маестро Калайджиев…

И ето че сега седим и разговаряме, обгърнати в уюта на зимната привечер и гостоприемството на сестра му Стефка, а Георги ни разказва за предстоящия майсторски клас с децата от проекта. Той ще се проведе в учебно-творческата база на големия учен и алтруист Минко Балкански в Оряховица. Там младите музиканти ще разучават нови творби, ще работят върху инструменталната си техника. Ще се провеждат групови репетиции с детския камерен оркестър, но, разбира се, ще има и много забавления. Ще има и малък изпит за напредъка на всяко дете. Средствата за творческия зимен лагер на децата също са събрани в Германия.

След това Жоро заговаря за новата репетиционна зала. С притаена горчивина споменава за неизпълнените обещания на сливенската община, уж отредила за проекта „Музиката вместо улицата” помещение в административната сграда на квартал „Надежда”… Всички знаем, че това остана само на хартия. Смълчаваме се унило, защото констатацията е болезнена и тъжна - сливенската местна власт е твърде заета, за да се вгледа в резултатите и смисъла на този чист и човешки проект.

Но сега новата зала вече е факт! Надстроена е над оня прословут Стефкин гараж, топла, светла и приветлива... Случила се е заради доверието на германските спонсори и енергичната всеотдайност на Стефка. Дали искаме да я видим?

Преминаваме тясното дворче и продължаваме по новото стълбище. След това с любопитство отварям врата пред мен… И отвътре прозвучава музика! Стройна, ритмична и жизнерадостна. Пристъпвам и виждам полукръг от озарени лица, съсредоточени над нотните щимове. Улавям изящните, синхронни движения на лъковете, от които избликва тази прекрасна мелодия… После постепенно започвам да разпознавам в чертите на младите, уверени оркестранти онези, предишните детски личица…

И проумявам, че пред мен се е открехнала не просто врата, а една въплътена мечта! Мечтата на маестро Георги Калайджиев, от квартал „Надежда”… Може би „Надежда” е най-подходящото име за този млад симфоничен оркестър, си мисля. И се надявам, и вярвам, че някой ден той ще прославя Сливен по света...

Но днес мислите и усърдието на младите оркестрантите и техния нов диригент - Живко Жеков, са посветени на друго: разучаването на партитурите за предстоящия след няколко месеца важен концерт в град Гийсен. Там за първи път възпитаниците на проекта „Музиката вместо улицата” ще свирят като професионалисти на сцената, заедно с музикантите от Studio Koncertante и маестро Калайжиев.

Добрият, Лошият и Злият или сюита за гето и град Сливен

Едва ли има човек, който няма какво да разкаже за ромите в Сливен. Статистиката през последните три десетилетия показва трайна тенденц...

Предстоят месеци на неуморен и нелек труд, поредни бавни и упорити стъпки към високото изкуство… Но доверието на Маестрото задължава!

Сигурна съм, че ще бъде прекрасен, този специален и важен концерт.

И бай Кольо ще се радва на небето.

 

Автор: Мариана Иванова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 7 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен Денят ще бъде неприлично спокоен. Не си търсете излишни емоции, а се насладете на шанса да си поемете въздух и да се насладите на...

Последно в Актуално