Националният литературен музей с благотворителни инициативи в помощ на Хитрино

1693
Националният литературен музей с благотворителни инициативи в помощ на Хитрино
Снимка: Камен Зартов

Националният литературен музей отваря вратите на къщите си музеи в събота – на 14 януари, когато съвременни поети и писатели от различни поколения ще посрещат посетителите. Събраните средства ще постъпят в помощ на пострадалите ни сънародници от с. Хитрино, пише Akademika.bg.

От 14:00 ч. в музея на Петко и Пенчо Славейкови на ул. „Г. С. Раковски“ 138 Деян Енев, Теодора Димова, Асен Сираков, Георги Константинов, Надя Попова, Бойко Беленски и Анжела Димчева ще дават автографи на свои книги, като средствата от продажбата ще постъпят като дарения за Хитрино.

Милионите за Хитрино започнаха да се разпределят директно

Още от самото начало парите, събрани от дарители и отделени от държавата за възстановяване на Хитрино, започват да се харчат без конкур...

По същото време – от 14:00 ч., в къща музей „Иван Вазов“ – на ул. „Иван Вазов“ №10, най-младите български творци – студенти в Софийския университет, ще посрещнат посетителите със специална програма. Те ще четат свои любими стихотворения на Патриарха на българската литература, стихове на любими поети от XX в. и свои собствени творби. Сред младите изгряващи имена са Николай Генов, Кристина Станкова, Златина Тодорова, Атанас Янев, Красимира Санкийска, Атанаска Илинчева, Петя Кръстева, Тодор Иванов и Ирина Димитрова.

От 16:30 ч. в музея на Иван Вазов и в музея на Петко и Пенчо Славейкови публиката ще може да се срещне с творци от Клуба на поетите журналисти. В музея на Славейкови ще гостуват със свои стиховеСлавимир Генчев, Спасиана Кирилова, Иглика Горанова, Михаил Григоров, и Димитър Дженев. В музея на Патриарха на българската литература посетителите ще могат да се срещнат с поетите Любен Лачански, Татяна Явашева, Боряна Желева, Татяна Атанасова и др.

В къща музей „Н. Вапцаров“ – на ул. „Ангел Кънчев“ №37, от 17:00 ч. започва поетична вечер „ Братството на поетите: Никола Вапцаров – Иван Пейчев“. Ще се състои премиера на книгата с избрани стихове на Иван Пейчев „Искам си родината!”, съставена от Марияна Фъркова. На събитието, посветено на двамата поети, ще бъде прожектиран филмът „Един невероятен гладиатор“ на режисьора Александър Донев, по сценарий на Марияна Фъркова.

В Нощта на четенето Мая Вапцарова ще представи специално дешифрирани записки на брата на Никола Вапцаров и неин баща Борис, които ще обогатят разказа на Петър Пейчев, син на Иван Пейчев, за потулената близост на двамата големи поети и техните семейства. Участници в събитието са още Петър и Светла Пейчеви, Христо Ганов, приятел на Иван Пейчев, Александър Донев и неговия екип, Гергана Райчева от издателство „Прозорец“, млади и изявени поети, представители на военноморското офицерство, литературни историци.

Започва проектиране на взривените къщи в Хитрино

Представители на четири професионални организации от строители, архитекти, инженери и геодезисти се срещнаха в сряда с ръководството на...

Присъстващите на събитието ще прочетат любими стихове на Никола Вапцаров, Иван Пейчев, Христо Фотев, а младият поетАтанас Янев ще изпълни свое стихотворение, посветено на Вапцаров.

В музея на Емилиян Станев – на ул. „Никола Златарски“ №20 във Велико Търново поетесата Снежана Иванова ще представи поетичен рецитал от 14:00 ч.

В музея на Елин Пелин в с. Байлово от 15:00 ч. ще бъде прожектиран филмът „Земя“ по едноименната повест на Елин Пелин.

Програмата на Националния литературен музей „В помощ за Хитрино“ е знак на съпричастност към хората от селото, каза директорът на музея Пламен Георгиев-Крайски. Ние искаме пострадалите да знаят, че литераторите, поетите и писателите сме с тях в тези трудни моменти, допълни той.

Над 2 млн. лева събра “Българската Коледа”

Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания пр...

Инициативата ще продължи и след 18:00 ч. в „Нощта на четенето“ – събитие под егидата на Министерството на културата, с което българските културни институции се присъединяват към начинание, стартиращо тази година във Франция на същата дата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини