X
 
 

Първият в страната стоматологичен кабинет за хора в инвалидни колички заработи в Пловдив

1116 0
Първият в страната стоматологичен кабинет за хора в инвалидни колички заработи в Пловдив
Снимка: Божилова
Днес официално бе открита една истинска придобивка за хората, които се придвижват с инвалидни колички и срещат препятствия при елементарен род неща, достъпни за всички останали. Зъболечението е едно от тях-  те трябва да бъдат местени от количката на стола.

Днес Денталният факултет на Медицинския университет в Пловдив представи първия в страната стоматологичен кабинет точно за такива пациенти. Нещо повече - докато стигнат до него, не се налага те да преодоляват нито едно препятствие, защото е помислено за всичко още от улицата. Проф. д-р Георги Тодоров, декан на факултета, преряза лентата заедно с Латин Банков, председател на Съюза на хората с увреждания в Пловдив и първи пациент на новия стол. Всъщност всяка фирма, която произвежда оборудване за стоматологични кабинети, предлага на пазара и подобна версия за хора в колички, но засега единствено Денталният факултет е купил такава установка.

Русе активно участва в националните протести срещу Валери Симеонов

На 6 ноември вечерта, Русе се включи в националните протести с искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Около 150 майки на...

Пациентът си влиза с количката, просто я обръща и влиза на заден ход върху платформа, чиято височина може да се регулира. Зад главата му има постоянна подкрепяща възглавница, която също се регулира, а всичко останало е както си го знаем. Пациентите ще се лекуват безплатно, с тях ще работят студенти от шести курс и специализанти. Водят се преговори със Здравната каса някои аспекти от лечението да бъдат финансирани, така че полагаемите се по принцип процедури да бъдат реимбурсирани на факултета.

Първият и единствен засега стоматологичен кабинет за хора с двигателни проблеми в инвалидни колички е само началото, каза днес проф.д-р Тодоров. Латин Банков благодари от името на всички, които като него са приковани в количките и се радват на всяка подобна придобивка, която ги приобщава към ежедневието. В градската среда препятствията за тях са неизброими.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители