Столичният зоопарк се сдоби и с екзотична растителност

8413
Столичният зоопарк се сдоби и с екзотична растителност

Освен животни, посетителите на столичният зоопарк могат да се видят и над 80 местни и чуждестранни дървета и храсти. Те са разположени в пространствата около клетките. Голяма част от екзотичните дървета са от Северна Америка, Азия и Африка, предаде БНТ.

В момента маршрутът представя около 40 вида информационни табели с любопитни факти за произхода на местни и чуждестранни дървета. Екзотичен чуждоземен представители на флората е мамонтът, познато още като гигантска секвоя.

WWF: Опасността есетрите да изчезнат от българските води е огромна

Реална опасност да изчезне видът есетра не само от българските води, а от целия Черноморски басейн, е много голяма. От 6 вида, които ...

"Той е един от гигантите в растителният свят - достига огромни размери, 100 м на височина и дебелина на ствола около 15 - 17 метра. Наистина уникално дърво! Други интересни представители са блатният кипарис, който е листопадно иглолисно дърво. Всяка есен неговите иглолиста опадат и на пролет поникват отново", разказва Нели Дончева, експерт "Гори" на WWF.

Японски явор, жълт бор и айлант са другите дървета, които впечатляват посетителите. От местните се срещат бял и черен бор, обикновен дъб, габър и клек. Гордостта на зоопарка обаче е конският кестен.

"Конският кестен, който е толкова известен представител на някой европейски паркове, градини и улици, като "Шанс Елизе" в Париж например, всъщност произхожда от Балканите", уточнява експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини