Съветът на Европа ни похвали за усилията в борбата с допинга

5022
Съветът на Европа ни похвали за усилията в борбата с допинга

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и екипът му получиха висока оценка за работата си, свързана с изграждането на Националния антидопингов център и изпълнението на Конвенцията на ЮНЕСКО срещу употребата на допинг от представителите на мониторингова група към Съвета на Европа, предаде БГНЕС.

В продължение на три дни професор Луис Хорта – президент на португалската антидопингова институция, Кристина Олиндър – председател на Антидопинговата комисия към шведската спортна конфедерация, Лиене Козловска – директор на антидопинговия отдел на Държавната агенция по спортна медицина на Латвия, Самули Расила – мениджър по въпросите на образованието към финландската антидопингова агенция и Тони Джозая – мениджър по управление на резултатите към антидопинговата институция на Великобритания, се срещнаха с всички, които имат отношение към Конвенцията срещу употребата на допинг. 

"В момент, в който Европа се срива, министърът и правителството ви са намерили начин да изградят този Антидопингов център. Но акредитирането на една лаборатория УАДА е много дълъг процес и трябва да бъдете търпеливи," каза Хорта.

Той допълни, че проблемът с допинга не е свързан само с елитните състезатели, а и с аматьорския спорт. В България ситуацията не е по-различна в сравнение с останалия свят. В тази връзка Хорт изрази задоволството си от факта, че у нас е изготвена Национална стратегия за борба с допинга, която третира и този въпрос. По думите на госта за нейното реализиране МФВС трябва да си сътрудничи с министерствата на здравеопазването, образованието, на вътрешните работи и с други институции.

До края на март 2013 година Националният антидопингов център ще бъде оборудван изцяло и ще започне да работи с пълна сила, съобщи министър Свилен Нейков. Спортният министър допълни, че продължава изпълнението на програмите и спазването на изискванията, които налага Световната антидопингова агенция, така че България да бъде сред страните, които провеждат една добра политика в спорта.

До месец май 2013 г. мониторинговата група ще подготви доклад от посещението си в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини