130 са утвърдените приемни семейства в Хасковска област

1279
130 са утвърдените приемни семейства в Хасковска област
Снимка: iStock/Guliver

130 са утвърдените приемни семейства в Хасковска област към 30 април 2017 година. В 110 професионални приемни семейства има настанени деца. Само в община Хасково са 40 утвърдени семейства, от тях в 37 има настанени деца. Това съобщиха от пресцентъра на Община Хасково.

Общият брой на децата за област Хасково, настанени в приемни семейства е 147, само за община Хасково са 47 деца.

Отпускат 2 млн. лв. за водоснабдяването в Хасково

На днешното заседание на МС се взе решение да бъдат отпуснати близо 2 млн. лв. на община Хасково за решаване на проблема с водоснабдява...

От началото на годината е осиновено едно дете от приемно семейство, 3 са реинтегрирани, а 1 е изведено в резидентен тип ЦНСТ. Данните предостави Таня Славеева ръководител на проекта „Приеми ме“ в Хасковска област на втората национална информационна среща по проекта.

Проектът се изпълнява от прекия бенефициент – Агенция за социално подпомагане (АСП), вече в партньорство със 149 общини. Проектът стартира на 1 декември 2015 г., а социалната услуга „приемна грижа“ - от 1. януари 2016 г., в партньорство с 82 общини от 28-те области на страната, а след 1 ноември 2016 г. (Етап 2) – в партньорство със 149 общини. С Етап 2 стартира и организация на управление и предоставяне на услугата чрез иновативен областен модел. Продължителността на проекта е 28 месеца - до 31 март 2018 г., стойността на безвъзмездната финансова помощ е 51 600 000 лева. Към 30 април 2017 г. общо верифицираните средства по операцията са в размер на над 19 милиона лева, а изплатените средства - близо 25 милиона лева. Общият брой деца, преминали през приемна грижа от 1 януари 2016 г. до 31 март 2017 г. е 3 164. Към 31 март 2017 г. утвърдените приемни семейства с местоживеене в 149-те общини-партньори са общо 2 252.

След обстоен анализ на потребностите от развиването на приемната грижа в цялата страна на база извършено по проекта изследване за всяка община/област, беше изготвен План за развитие на социалната услуга „приемна грижа” 2016/2017. Тези основни проектни документи са обсъдени и одобрени от сформирания по проекта Консултативен експертен съвет в състав – представители на МТСП, АСП, ДАЗД и представителите на НПО-сектора: Национално сдружение на общините, Национална асоциация за приемна грижа, Национална мрежа за децата, Уницеф-България. През 2017 г. ще се актуализира Планът за развитие на приемната грижа, както и провеждане на: базисно обучение за областните екипи по приемна грижа и експерти от отделите „Закрила на детето“ в дирекциите „Социално подпомагане“, Регионалните дирекции за социално подпомагане (РДСП) и Комисиите по приемна грижа; специализирани обучения за областните екипи и за експертите от териториалните структури; супервизия на приемните семейства с настанени в тях деца и на областните екипи по приемна грижа.

Въпросите за качеството на приемната грижа остават приоритетни, но понякога и тревожни, изтъкна ръководителят на проекта Огнян Христов, очертавайки проблемите и посоките за преодоляването им: „Непосредствената задача е да се реализира в практиката разбирането, че приемната грижа се осъществява като споделена мярка за закрила на деца в риск от всички участници в процеса на предоставянето й. Пряк път към това е ясно да се профилират компетенциите на приемните семейства, екипите по приемна грижа, отделите „Закрила на детето“ към дирекциите „Социално подпомагане“.“

1000 души ежедневно получават безплатен топъл обяд в Хасково

1000 души получават ежедневно топъл обяд безплатно в община Хасково, каза на пресконференция днес заместник-кметът на Хасково Милена Тр...

Участниците в срещата – представители на екипите по приемна грижа и директорите на РДСП в АСП, имаха възможност в дискусионен режим да споделят своите виждания и своята практика. Срещата завърши с анализ и дискусия, посветени на обществените нагласи към приемната грижа и способите за преодоляването на негативните тенденции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com