Децата на Ивайловград представиха България на младежки фестивал в родния град на президента Макрон

2486
Децата на Ивайловград представиха България на младежки фестивал в родния град на президента Макрон
Снимка: Община Ивайловград

Ученици от ивайловрадското средно училище „Христо Ботев“ се включиха в програмата на “Amiens for youth 2020” – младежки фестивал във френския град Амиен, който тази година е Европейска столица на младежта. Участието стана възможно благодарение на поканата отправена от Комитета за европейско побратимяване (CJEVL) на град Лонго, предградие на Амиен, с който Ивайловград е в партньорски отношения от 2009 година. В организираната от CJEVL “Международна седмица на младежта“ взеха участие и деца от другите побратимени с френските домакини градове - Науенчов в Полша и унгарския Карцаг.

Партньорите от CJEVL, водени от председателя на комитета, Раймон Филипяк, организираха атрактивна и динамична програма, с участието на децата от трите европейски града, която стартира на 28 август с изложение и представления в центъра на Амиен, роден град на президента Макрон – в близост до най-голямата френска катедралата „Света Богородица“ (Cathédrale Notre-Dame d'Amiens) част от списъка на обектите на Световното и културно наследство на ЮНЕСКО от 1981 година.

„Голата истина за група Жигули“ с прожекция в Ивайловград

"Предложение за свободното Ви време! Страхотна песен, невероятен филм! Очаквам с нетърпение... Заповядайте на 19 август в голямата ...

Децата на Ивайловград представиха България и региона с програма съчетаваща фолклорни танци, младежка работилница за направа на копия на антични мозайки от римската вила Армира, кулинарни изкушения и информационна кампания за културно-историческото наследство на града. Милица, Гергана и Марин от 8 клас, заедно с Диана, Милко и Йоан от 10 клас и Христиана, Стеляна, Дениз и Ивайло от 11клас представиха Ивайловград с енергия и артистизъм, на които биха завидели истинските артисти и професионални гидове. Специален гост бе шеф Юри Велев, главен готвач на МЕТРО Академия, който помогна за представянето на традиционни български ястия.

На 29 август новоизбраният кмет на Лонго – Паскал Урдуйе, посрещна в сградата на общината делегациите на побратимените градове начело с Диана Овчарова, кмет на Ивайловград, Тибор Цепеши, кмет на Карцаг и Виеслав Пардика, кмет на Науенчов. Програмата продължи с презентация за историята на Лонго и обсъждане на планове за нови партньорства между побратимените градове. Малко по-късно официалните гости се присъединиха към фестивала в центъра на Лонго, в който участваха и децата от ивайловградското училище. Освен с танците и занаятите на побратимените градове, над 200 жители на Лонго имаха възможност да се запознаят с традиционната кулинария на Полша, България и Унгария, на специален обяд в общинската зала на града, чрез ястията подготвени от професионалните готвачи, сред които бе и Юри Велев – чест гост на ивайловградския фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“.

„Радвам се, че децата от Ивайловград имаха възможност да се включат в Международната седмица на младежта от побратимените с Лонго градове!“, сподели госпожа Овчарова. „Подобни партньорства дават възможност на българските младежи да общуват със свои връстници от целия континент, да завързват нови приятелства, както и да се почувстват истински граждани на Европа. Благодаря им, че успяха да представят по вълнуващ и атрактивен начин традициите и културата на Ивайловград. Благодаря от сърце и на техните учители -Иванка Христова-Петрова и Снежа Деливанова, които ги подготвиха за участие във фестивала и им вдъхнаха кураж, за да се представят достойно.“

Интересът към участието на българските младежи бе наистина голям – българските песни и танци, представянето на културно-историческото наследство и информацията за възможностите за туризъм задържаха за дълго вниманието на гостите на фестивала в Лонго. Младежите от другите побратимени градове не се поколебаха да се включат в южното хоро и с ентусиазъм усвояваха сложните за тях стъпки. Местните медии също отразиха участието на българските младежи, а канал France 3 излъчи и специален репортаж за тяхното участие.

Кметът на Ивайловград: Гордост и предизвикателство за нас е разкриването на забравен от античността град до село Хухла

Огромен мраморен блок от 3-ти век с изобразен медальон откриха археолози при разкопките на крепостта в местността „Балък дере&ldq...

“Международна седмица на младежта“ продължи за децата от Ивайловград с нови срещи и пътувания, посещения на местни забележителности в Амиен и департамент Сом, както и разходка до бреговете на Атлантическия океан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com