Кметът на Ивайловград: Удвоихме общинския бюджет с привлечени средства

2294
Кметът на Ивайловград: Удвоихме общинския бюджет с привлечени средства
Снимка: община Ивайловград

Втори мандат кмет на Ивайловград е Диана Овчарова. Наскоро НСОРБ удостои местната администрация с високото отличие „Община-Реформатор“. През последните години тя успява да удвои общинския бюджет с привлечени средства за инвестиции в градската, образователната и социалната инфраструктура. За повече подробности по значимите за местната общност теми с нея разговаря кореспондентът на Actualno.com.

Г-жо Овчарова, Ивайловград спечели приза "Община-Реформатор" от НСОРБ, с какво го заслужихте?

Община Ивайловград продължава с реализацията на проекти в сферата на образованието

  Учениците от община Ивайловград и местното село Железино вече се радват на реновирани сгради на своите училища.  Подобрени...

На проведената 13-та годишна среща на местните власти спечелихме приза "Община-Реформатор", който бе заслужен с предоставянето на компетентни становища по промени на нормативни документи, информация за участия в заседания и комисии на НСОРБ, но най-вече с въведените електронни услуги, което беше високо оценено от Националното сдружение на общините. Повече от 12 електронни услуги бяха въведени в община Ивайловград. Опитваме се да направим така, че хората да не се разхождат по етажите, а по служебен път да получават документи, за които през годините назад са чакали доста време. Аз приемам тази награда с удовлетворение за работата на моя екип и най-вече като изключително признание, защото е дадена от сдружението, в което членуваме 265 общини в България и което в детайли познава работата на всяка администрация. Така, че това е една реална оценка на постигнатото в община Ивайловград.

А вече имате ли отзиви от гражданите?

Само преди няколко дни на хора, на които преди години сме изисквали удостоверение за наследници, връчихме писма, с които ги информирахме, че това вече не е необходимо за услугата, която изискват от нас, че тя ще им бъде предоставена по служебен път. И вече получих първите благодарности и похвала, че така трябва да се работи.

В проектобюджета за 2019 г., публикуван от МФ, има завишение за община Ивайловград на сумите за зимно поддържане и за капиталови разходи, съответно с 24 100 лв. и с 40 600 лв. То отговаря ли на Вашите очаквания?

Смятам, че това увеличение от 24 хиляди лева за зимно поддържане е достатъчно за община Ивайловград. С тези 242 600 лв. ще покрият километрите с правилно разчетените сметки, които окончателно след последните справки подадохме. По отношение на капиталовите разходи - те никога не са достатъчни, защото знаете, че това е перото, с което администрациите пряко могат да работят за реализация на инвестиционната си програма.

Община Ивайловград въвежда 12 електронни услуги за гражданите

Община Ивайловград работи усилено по въвеждане на 12 електронни услуги. Така на гражданите вече няма да им се налага да отскачат до общ...

Защо се наложи да прекратите процедурата за зимно поддържане и как ще процедирате до избора на изпълнители?

Прекратихме я заради недоглеждане във втората позиция, където е направена техническа грешка в изписването. Изписани са само улици в Ивайловград, без улиците в населените места. Това е дребно на пръв път недоглеждане, но то ще създаде проблем после при отчитането. Затова си позволихме още веднъж да пуснем процедурата. Надявам се, че времето при нас ще позволи да я финализираме навреме. В случай обаче на по-ранно настъпване на зимата с общинското предприятие "Спектър" ще съумеем да организираме целия този процес и съм сигурна, че ще направим нужното, за да може жителите на общината ни да са спокойни.

Кои от възложените обекти успяхте да изпълните през летния строителен сезон?

Приключихме с абсолютно всички сгради, които санирахме. Имаме вече санирани 13 жилищни блока, 8 административни сгради - полиция, пожарна, прокуратура, гранична полиция, общежития и др. Дори една къща сме санирали по оперативна програма. Приключихме с финалните разплащания. Окомплектоваме документацията и всъщност тази строителна площадка, в която се беше превърнал градът ни, успяваме да я нормализираме. По отношение на водопроводи и канализации - това е нещо, което правим след подписване на споразумения с МРРБ и поетапно подменяме основните хранителни водопроводи. Все още има неудобства, свързани с разкопани улици и ограничен достъп, но аз се надявам, че хората ще приемат неудобството като временно, защото след това мога да им гарантирам, че там, където са подменени водопроводите и канализациите, няма да има повече разкопавания. Надявам се, че след всеки хаос после идва ред.

ВиК-обектите, които последно споменахте, преходни ли ще бъдат?

За седма поредна година в Ивайловград се проведе кулинарния фестивал (СНИМКИ)

За седма поредна година международният фестивал “Кулинарното наследство на Тракия” показа поминъка, традициите и занаятите ...

Не, ще ги приключим в рамките на тази година.

На каква обща стойност възлизат инвестициите ви в строителство за тази година като допълнително привлечени средства?

Строителната ни програма на практика дублира размера на общинския бюджет - повече от 5,5 млн. лв. Смея да кажа, че може би Ивайловград е на челните места по размер на инвестициите в строителни проекти на глава от населението. Между другото, оцеляването в малките общини е доста труден процес, но през последните години, докато много други малки общини на практика едва функционират и едва оцеляват икономически благодарение на държавната подкрепа, ние освен държавната подкрепа, успяваме да удвоим бюджета си именно с привлечени от европейските програми средства. Доволна съм от постигнатите резултати.

Освен училищата, които обновихте с държавна помощ, имате ли и други проблеми, за чието решение разчитате на подкрепа от правителството?

С благодарности към Министерството на образованието за това, че имаме тяхната пълна подкрепа. В момента с последните отпуснати ни средства ремонтираме оградата на ивайловградското училище. Тя остана последният елемент от целия пъзел - училище, саниране на общежитие, топла връзка с физкултурния салон. Обновихме целите дворни пространства, футболни, волейболни и баскетболни игрища, оградата е изцяло възстановена. Пред Програмата за развитие на селските райони сме подали проектно предложение за обновяване и оборудване на училището в Ивайловград и смятам, че ще приключим с него. Реализираме и проект в село Железино, където предстои саниране на училището. По Програмата за развитие на селските райони сме предвидили и за него средства като предстои да подпишем финалния договор за изграждане на комбинирано спортно игрище в двора му. Мога да кажа с радост, че образователната и социалната инфраструктура са напълно завършени. И всъщност няма какво друго да ремонтираме и санираме по тях.

Почина бившият кмет на община Ивайловград Ангел Иванов

Почина бившият кмет на община Ивайловград Ангел Иванов Панайотов, управлявал през периода 1965 – 1979 г. Настоящият кмет на общи...

За каква сума са новите проекти, за които предстои да подпишете договори?

Имаме вече подписан един проект на стойност 4,2 млн. лв. за пътища. Кандидатствали сме с още 4 проекта – улици (1 172 856 лв.), училището в Ивайловград (783 953 лв.), училището в Железино (97 746 лв.) и горски пътища (2 266 247 лв.) млн. лв. Спортната площадка в Железино е за над 350 000 лв. Това е още веднъж удвояване на бюджета ни, даже и повече. Смея да кажа, че имаме последователност в планирането - първо с подмяната на ВиК-инфраструктурата и докато върви този процес подготвяме проектите за полагане на асфалт и бордюри. Така всичко върви максимално бързо в методична последователност.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

BILLA отвори нов магазин в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com