Над половин година е трябвала, за да разбере РЗИ за урана във водата на Хасково

1741
Над половин година е трябвала, за да разбере РЗИ за урана във водата на Хасково
Снимка: Thinkstock

Първите проби, показали завишено количество на уран в питейната вода на Хасково, са от септември 2016 година. Това официално посочи здравният министър Илко Семерджиев в съобщение относно състоянието на водата в Хасково.

Оказва се, че при норма от 0,03 милиграма на литър, откритото количество естествен уран е 0,098 милиграма на литър. Още по-зле е показателят „алфа активност – 1,37 бекерела на литър при норма от 0,1 бекерела. Скандалното в случая е, че писмото от Басейнова дирекция „Източно беломорски район“ - Пловдив с тези данни е получено чак на 4 април тази година в РЗИ-Хасково. Това повдига въпросът дали писмото е писано толкова дълго време, или е пътувало толкова дълго време.

Прокуратурата образува производство за укриването на наличието на уран във водата на Хасково

Районна прокуратура - Хасково образува наказателно производство за това, че в периода 28.10.2016 г. – 04.04.2017 г. в гр. Хасково...

При пристигането на писмото се вземат нови проби – на 4 и 5 април тази година. Те показват ниво на уран от 0,041 милиграма на литър в четири кладенеца на 4 април и 0,064 милиграма на 5 април. От ВиК-Хасково уведомяват РЗИ, че са предприели действия за осигуряване на питейна вода от друга водоснабдителна зона, но на дружеството е наложена глоба. На 11 април РЗИ-Хасково спира всички тръбни кладенци, в които има завишено количество на уран.

От здравното министерство е направено проучване с вземане на проби за лабораторен анализ на водоснабдяването на „Каменица“ АД. Установено е, че питейната вода, която се използва в производствения цикъл преминава допълнително пречистване чрез обратна осмоза, и анализът на влаганата вода не показва отклонения от нормативните изисквания.

Все още се очаква отговор от Центъра за оценка на риска по хранителната верига дали водата, използвана за направа на хранителни продукти, предполага риск за здравето, ако тези продукти се консумират. Здравното министерство обаче подчертава, че това представлява „незначителен риск“. Изпратено е писмо до НЦОЗА да се направи статистика за анализ на броя на онкозаболяванията и бъбречните заболявания в Хасково.

Натравянето с уран е два вида - остро и хронично. При острото трябва да се погълнат между 0,204 - 0,242 милиграма (204-242 микорграма) уран на килограм. С други думи - човек, тежащ 70 килограма, трябва да погълне 16,94 милиграма уран (16 940 микрограма). Относно хроничното натравяне - всеки ден би трябвало да се поемат поне по 2 милиграма или 2000 микрограма на килограм живо тегло.

33 находища на уран у нас се следят за изтичане на подпочвени води

Уран се добива в България до 1992 г., предимно в южната част на страната. Към днешна дата се следят 33 от старите находища. Находището...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Сигнал за бомба евакуира училище в Димитровград

Условна присъда за нападение над спешен медик в Хасково

Първа инстанция: Изборите за общински съветници в Хасково са недействителни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com