Приключиха разкопките на уникална сграда в крепостта „Балък дере”, Ивайловградско

6191
Приключиха разкопките на уникална сграда в крепостта „Балък дере”, Ивайловградско
Снимка: НИМ

Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките - сезон 2017 г. на късноантичната и средновековна крепост в местността „Балък дере”, до Ивайловградското село Хухла, известна в региона още и под името "Родостица". Екипът се ръководи от гл.уредник Ивайло Кънев и уредникът от НИМ Маргарита Попова.

Тази година продължи проучването на сграда, открита през 2013 г. Още в началото на разкопките се установи, че археолозите са попаднали на уникална по своите размери сграда, чиито помещения имат широчина на зидовете 0,9 м и са съхранени във височина до 2,40м, измазани от вътре с фин бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от сградата се очертава „голям двор” с широчина 15м, който подобно на помещенията е засталан с плочник. Важни за проучванията се оказаха резултатите от археологическите сезони 2016 г.-2017г., които установиха, че „големият двор” всъщност не е двор, а голяма зала и е част от важна представителна сграда, която е претърпяла няколко реконструкции. Окончателните размери на целия комплекс все още се доизясняват, защото не е разкрита цялата дължина на сградата. До този момент има проучени 35м. от нея и 15м. в широчина.

Археолози откриха неизвестна църква в Средновековния град Червен (СНИМКИ)

Неизвестна до момента църква, която не е фигурирала в плановете на Средновековния град Червен, откриха археолозите от Регионалния истор...

Най-значимото откритие бе направено през 2014 г., когато археолозите се натъкнаха на колективна монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин  (1081- 1118 г.). При археологическите разкопки бяха открити още мраморни колони, части от мраморна облицовка, предмети на бита, коланни апликации, множество монети, фрагменти вероятно от църковна утвар - общо около 400бр. експоната (само от сградата), които могат да се видят във витрините на НИМ-гр. София и в Общинския исторически музей - Ивайловград.

Какви функции е изпълнявала и на кого е принадлежала представителната сграда засега остава неизвестно. Фактите сочат, че тя е построена в началото наVI в. и е унищожена от славяни и авари през първата половина на VII в. През ХI-XII в. император Алексий Комнин  преустройва само залата на сградата и я използва като база във войната с норманите. Проучванията ще продължат с финансовите ресурси на Националния исторически музей и пълната подкрепа на община Ивайловград до цялостното разкриване на този неповторим и без аналог паметник на културата. След това ще се предприемат мерки за неговото подобаващо експониране и социализиране.

Ивайловград организира международен фестивал „Кулинарното наследство на Тракия"

Международен фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти „Кулинарното наследство на Тракия” стягат ивайловградчани. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Първият щъркел долетя в хасковското село Подкрепа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com