Здравният министър замълча защо в Хасково са затворили кладенците с уранова вода дни по-късно

4723
Здравният министър замълча защо в Хасково са затворили кладенците с уранова вода дни по-късно
Снимка: Thinkstock

Няма да повтарям това, което съм казал досега. Така служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев отговори на въпрос на Actualno.com защо заповедите за запечатване на кладенци, от които град Хасково черпи вода със завишено количество на уран, са издадени съответно 3 и 7 дни след като е подаден първи сигнал от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" към МОСВ. Семерджиев визираше думите си от минути по-рано, че взетите мерки са бързи и адекватни. Министърът каза и, че съответните РЗИ правят контролни замервания на всеки две години.

Става дума за естествен уран. Това обяви зам.-регионалният министър Валентина Върбева относно информацията, че в питейната вода на град Хасково има открити завишени количества на уран. А Семерджиев заяви, че този въпрос тепърва ще се изяснява – т.е. откъде е дошъл уранът, като ще се правят още изследвания. Изказването е доста изненадващо предвид информацията, че има завишено количество от пет месеца.

При претенции за по-висока цена масово питейната вода не достига до потребителите

Доста стряскаща статистика - загубите на вода по мрежата са под 50% в едва 7 от всичките 28 областни градове в България. Това показва с...

Към момента имаме уверение от ВИК-Хасково, че градът е пресвързан към друг водоизточник и няма да има режим на водата в нито една негова част, увери Семерджиев. Няма съществуваща заплаха за общественото здраве, добави той. Служебният здравен министър определи взетите мерки като „бързи, адекватни и навременни“. Той потвърди, че първият сигнал за повишено концентрация на уран е от 4 април, но тази концентрация била завишена спрямо показатели, въведени заради еврозаконодателство от 2015 година. Тези показатели били два пъти по-строги - контролното ниво на естествения уран се намалява от 0.06 милиграма на литър на 0.03, а това на т. нар. алфа активност от 0.5 бекерела на литър се занижава до 0.1 бк/л. В Хасково сега показанията са между 0.04-0.06 за уран, като всички проби са в рамките на старите норми.

Зам.-здравният министър Дарин Каменов пък изрично уточни, че било важно да се прочете правилно съобщението за завишена концентрация на уран. Превишаването на нивата трябва да се тълкува като повод за разследване, защото тези нива били препоръчителни. Зам.-здравният министър наблегна, че стандартите на СЗО за поглъщане на уран били много консервативни - 30 микрограма на литър за 70 години, като при това ниво рискът да се разболееш от рак били 1 към 10 000. Здравният риск е изключително нисък, не съществува, каза Каменов. При интоксикация с уран обаче на първо място настъпва увреждане на бъбреците.

На въпрос защо тогава три министерства реагират, след като говорим за консервативни стандарти, здравният министър обясни, че темата за здравето е много важна и не бива да се дава погрешна или прибързана информация, която да създаде паника.

Семерджиев каза и, че била създадена междуведомствена работна група между здравното министерство, регионалното министерство и екоминистерството. Целта била да се работи в дългосрочен план за чистотата на водата и да се натрупва статистическа база данни.

Спрян е течът на отпадни води, който отиваше в питейната вода на София

Главен колектор №1 в Самоков вече е отпушен и ремонтиран, с което е преустановено изливането на отпадни води в река Искър, които стигах...

Същевременно зам.-екоминистърът Ренета Колева обяви, че регистрираните отклонения трябва да бъдат потвърдени и това ще стане, когато излязат резултатите от взети нови проби. Препоръчано било и да бъдат взети проби от крайни потребители, не само от кладенци, за да е сигурно, че първите данни не са погрешни. Ако се отчетат нарушения, ще бъдат издадени административни актове на съответните отговорни органи, добави Колева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Заловиха група мигранти след гонка в Хасковско

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com